O-STA

Skupina Telekom Slovenije in Simbioz@

Ljubljana, 18. oktobra - V vseslovenski prostovoljski projekt Simbioz@ e-pismena Slovenija, ki temelji na medgeneracijskem sodelovanju in ga med 17. in 21. oktobrom organizira Zavod Ypsilon, je od vsega začetka vključena tudi Skupina Telekom Slovenije s svojimi družbami in blagovnimi znamkami.

V tej gospodarski skupini so dali na razpolago pet opremljenih predavalnic, v katerih že potekajo računalniške in internetne delavnice za starejše, in sicer Osanovo in Pupinovo predavalnico v Stegnah 19, veliko učilnico na Vojkovi 78 A, Bellovo predavalnico na Cigaletovi 10 in Izobraževalni center Avtente.si na Verovškovi 55 v Ljubljani. Delavnice, v katerih prostovoljci iz Skupine Telekom Slovenije pomagajo starejšim, da se naučijo osnov računalništva, interneta in elektronske pošte, so se začele včeraj. Program temelji na treh ločenih, a hkrati vsebinsko povezanih in nadgrajujočih modulih. Moduli so sestavljeni iz osnov dela z računalnikom in računalniškim okoljem (operacijski sistem), osnov dela z urejevalnikom besedil, nastavljanja in pošiljanja elektronske pošte ter spoznavanja spletnih informacijsko-komunikacijskih rešitev.

Danes je bilo posebej živahno v Bellovi predavalnici na Cigaletovi, saj je bila dvorana polno zasedena. Delavnica je bila namenjena spoznavanju interneta, od tod tudi njeno ime Klik v svet. Zanimanje je bilo tolikšno, da bi lahko napolnili tri dvorane, če bi bilo možno. Učeči se starejši generaciji so se pridružili še pobudnik projekta Simbioz@ Žiga Vavpotič in predsednik uprave Telekoma Slovenije Ivica Kranjčević. Navdušena nad velikim odzivom in pripravljenostjo prostovoljcev so tečajnikom namenili nekaj spodbudnih besed, čeprav je bila njihova zagnanost in pripravljenost sprejemati nova računalniška znanja že tako zelo velika. Tudi računalništvo in internet nista nepremagljivi oviri, če je le volja.

Ivica Kranjčević je ob tej priložnosti dejal: "Preprosto logično in razumljivo je, da smo se v Skupini Telekom Slovenije z velikim veseljem vključili v ta pomemben projekt, ki briše meje med generacijami. Družbe iz naše skupine se ukvarjajo prav s temi storitvami elektronskih komunikacij. Ponujamo vrhunske storitve s tega področja, ki jih prilagajmo različnim skupinam ljudi. Nekatere rešitve smo oblikovali prav za starejšo generacijo, tako da je lahko njen stik s sodobnimi storitvami zelo preprost, enostaven in cenovno dostopen. Izšolali smo tudi osebje, ki lahko starejšim, neukim rokovanja z osebnim računalnikom in internetom, v vsakem trenutku priskočijo na pomoč. Taka je tudi naša ponudba, recimo SiOL Začetek ali mobilni Instant Internet, namenjen prav starejšim uporabnikom, ki ju bodo udeleženci Simbioze lahko izkoristili s posebnim akcijskim popustom."

-###-