O-STA

IBM Slovenija spodbuja medgeneracijsko sodelovanje s projektom Simbioz@

VODILNI V PODJETJU IBM SLOVENIJA ZA e-PISMENO SLOVENIJO

Sodelavci IBM Slovenija spodbujajo računalniško pismenost med starejšimi

Ljubljana, 19. oktober - IBM Slovenija se je pridružil vseslovenskemu prostovoljskemu projektu Simbioz@ e-pismena Slovenija, ki temelji na medgeneracijskem sodelovanju, solidarnosti in spodbujanju vseživljenjskega učenja. Od ponedeljek, 17.10. do danes so v IBM Innovation Center Ljubljana potekale brezplačne delavnice, na katerih so vodstvo IBM Slovenija in njihovi sodelavci izobraževali starejše o uporabi računalnika in interneta. Z vključevanjem v tovrstne projekte IBM ob svoji stoletnici opominja na bogato dediščino na področju družbene odgovornosti, zavezanost sodelavcev IBM-a k vrednotam korporacije ter povezanost družbe - tako gospodarsko, tehnološko kot socialno.

IBM je v svetovnem merilu med vodilnimi podjetji na področju družbene odgovornosti. Ta je vgrajena v vrednote in delovanje korporacije, kar ji že od samega začetka delovanja zagotavlja uspešno poslovanje in razvoj. Posebno pozornost IBM posveča tudi medgeneracijskemu sodelovanju, saj njegova organizacijska kultura kot globalnega podjetja temelji na prenosu znanja ter izkušenj med starejšimi in mlajšimi generacijami. Prav to je tudi bistvo projekta Simbioza@, ki s projektom želi spodbuditi starejše k vključitvi v vseživljenjsko učenje. "V projektu Simbioz@ z veseljem sodelujemo, saj verjamemo v rezultate skupnega medgeneracijskega sodelovanja. S tem projektom bodo posamezniki, predvsem starejši, dobili priložnost seznaniti se z naprednimi tehnologijami, ki spreminjajo način delovanja sveta na bolje" je vključitev IBM Slovenija v projekt povzel Roman Koritnik, generalni direktor IBM Slovenija.

V okviru projekta Simboiz@ je IBM Slovenija od ponedeljka, 17. oktobra do srede, 19. oktobra izvedel tri brezplačne računalniške delavnice za starejše, na katerih so sodelavci IBM Slovenija pomagali kot prostovoljci pri izobraževanju. "Interno je projekt naletel na izjemen odziv, saj so se s prostovoljnim delom odzvali predstavniki najožjega vodstva IBM-a, kot tudi njihovi sodelavci. Udeleženci delavnic so se tako naučili iskanja informacij na internetu, uporabe komunikacijskih orodij in elektronske pošte, skupaj pa smo imeli tudi prijetno medgeneracijsko druženje" je o podpori vodstva IBM Slovenija povedal Koritnik, ki je tudi sam kot prostovoljec izobraževal udeležence. Delavnice so potekale v regijskem IBM-ovem inovacijskem centru IBM Innovation Center Ljubljana, ki je bil odprt ob stoletnici IBM-a junija letos.

Udeleženci delavnic so bili navdušeni nad novimi znanji, ki so jih osvojili. Gospa Helena iz Ljubljane, 70 let: "Z možem sva se že lani prijavila na delavnice, vendar nisva bila sprejeta. No, želja je ostala in letos nama je uspelo. Želiva se naučiti, kako uporabljati računalnik v vsakdanjem življenju - brati novice na internetu, poiskati recepte, prometna obvestila in pa seveda, da ostaneva v stiku z najinimi vnučki, ki računalnik že zelo dobro obvladajo." Gospa Nada iz Ljubljane, 80 let: "Na delavnicah sem se naučila marsikaj. Lepo je, ko se starejši tako družimo in osvajamo nova znanja. Prostovoljci so prijazni in nam pomagajo pri učenju. Zdaj bom znala poiskati forume, kjer zdravniki odgovarjajo na vprašanja in tako dobila kak zanimiv napotek zase. Čimprej si želim kupiti računalnik, da bom lahko doma iskala informacije in klepetala z družinskimi člani."

Projekta Simbioz@ e-pismena Slovenija je največji vseslovenski prostovoljski projekt te jeseni, ki med 17. in 21. oktobrom poteka na več kot 250 različnih lokacijah po vsej Sloveniji. Poleg lokacij, kjer bodo potekale računalniške delavnice, so organizatorji k sodelovanju povabili več kot 120 občin in organizaciji nameniti več kot 10.000 prostovoljskih ur. Uršula Butkovič, Zavod Ypsilon: "Slovenija po stopnji računalniške pismenosti zaostaja za svojimi evropskimi sosedami, poleg tega pa lahko v današnjih časih občutimo pomanjkanje medgeneracijskega sodelovanja in medosebnega stika. Zato smo se v Zavodu Ypsilon odločili, da s projektom Simbioz@ v eni akciji združimo mlajšo in starejšo generacijo, ki si bosta v petih dneh podali roke in izmenjali neprecenljive izkušnje. Veseli smo, da je k sodelovanju pristopilo tudi podjetje IBM Slovenija, ki je z odprtjem Simbioz@ učilnice prispevalo košček k tej res izjemni in navdihujoči medgeneracijski zgodbi."

Foto1#

Udeležence je prostovoljno izobraževal tudi Roman Koritnik, generalni direktor IBM Slovenija.

Foto2#

Vodstvo IBM Slovenija je s prostovoljnim delom izobraževalo starejše

Foto 3 #

V treh dneh so IBM-ovi strokovnjaki starejšim predstavili osnovne funkcije računalnika

Dodatne informacije:

Tanja Subotič Levanič, Direktorica marketinga in korporativnega komuniciranja, IBM Slovenija, tel. 01 3208 903, fax 01 3208 897, e-mail: tanja.subotic@si.ibm.com, www.ibm.si.,www.facebook.com/IBMSlovenija