O-STA

Mišek Miško in Belamiška

MIŠEK MIŠKO IN BELAMIŠKA

po motivih Ferija Lainščka

Kaj vse se skriva na podstrešju? Ponošena oblačila, nenavadna škatla, pismo ... celo stara, izgubljena mišja zgodba o drugačnosti, prijateljstvu in prepovedani ljubezni, ki zaživi v skrivnostnih sencah in ob glasnem mišjem škrabljanju.

Belamiška, hčerka prvega mlinarja iz Mišjega Gradca, kjer živijo prevzetne in domišljave bele miši in mišek Miško, sin najboljšega pridelovalca pšenice iz Mišje vasi, kjer živijo marljive podeželske črne miši, se rada skupaj igrata. Toda očetoma to ni prav nič všeč, saj se bele in črne miši zaradi socialnih razlik že od nekdaj ne družijo med seboj. Nekega dne pa je otrokoma vsega dovolj ...

Bo njuna ljubezen lahko premostila razlike, ki že dolgo razdvajajo bele in črne?

Predstavo je navdahnila slikanica Mišek Miško in Belamiška slovenskega pisatelja, pesnika in dramatika Ferija Lainščka, ki je z ilustracijami Maše Kozjek leta 2009 izšla pri Mladinski knjigi. Mišja zgodba o Romeu in Juliji s srečnim koncem je tokrat zaživela v senčni različici.

Prilagam kratek tekst o avtorju besedila in ustvarjalcih predstave.

Feri Lainšček

Pisatelj, pesnik, dramatik in scenarist Feri Lainšček se je rodil leta 1959 v Dolencih v Prekmurju. Živi in ustvarja v Murski Soboti. Njegova bibliografija obsega že več kot 100 knjižnih enot, nekatera dela pa so prevedena tudi v tuje jezike. Je eden najbolj priljubljenih in branih slovenskih pisateljev, za svoja dela pa je prejel tudi številne nagrade (nagrado Prešernovega sklada, dva Kresnika, Večernico, nagrado Sklada Vladimirja Slejka, Kajuhovo nagrado in nagrado vesna za filmski scenarij Hit poletja). Feri Lainšček je slovenski pisatelj, katerega literarna dela so doživela največ filmskih priredb.

Federica Ferrari

Federica Ferrari se je rodila v Italiji leta 1978. Že deset let sodeluje z gledališčem Teatro Gioco Vita, kjer riše in izdeluje senčne lutke za njihove predstave. Pripravlja in vodi delavnice gledališča senc za otroke, učitelje in gledališke strokovnjake. Sodelovala je s pomembnimi gledališkimi skupinami v Italiji in v tujini. V življenju hodi po svetlih in temnih ulicah, kjer si ne more kaj, da ne bi raziskovala izrazne kakovosti senc, prav tako pa se ne more odpovedati risanju ilustracij za otroške knjige.

Ajda Rooss

Ajda Rooss je vsestranska samostojna lutkovna ustvarjalka (dramaturginja, režiserka, igralka - animatorka), ki je leta 2002 diplomirala iz dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, televizijo in film. Sodeluje z različnimi institucionalnimi (Lutkovno gledališče Ljubljana in Lutkovno gledališče Maribor) in neinstitucionalnimi lutkovnimi gledališči (Gledališče Glej, Gledališče lutk Konj, Gledališče Fru-Fru). Otroci jo najbolj poznajo kot prijateljico Zajčka Bineta, s katerim se igra na RTV SLO.

Jasna Vastl

Jasna Vastl je univerzitetna diplomirana oblikovalka in magistrica umetnosti. Kot scenografka in kostumografka je sodelovala s številnimi slovenskimi gledališči in za predstavo Noži v kurah (SNG Drama Ljubljana) leta 2001 prejela nagrado za najboljšo scenografijo na Festivalu malih odrov v Reki na Hrvaškem. Kot režiserka se je preizkusila v predstavi F. Kafke Od mene bi rad izvedel za pot? (KUD Avgijev hlev in Glej, Ljubljana).

Lutke je oblikovala v predstavi Obisk režiserke Mete Hočevar in v predstavah Saše Jovanovića Zajec zdravnik, Bela mačica in Možiček med dimniki, pri katerih je podpisala tudi scenografijo. V LGL se je predstavila s predstavami Joža, Mary Poppins, Kljukec s strehe in Prov hudo.

MIŠEK MIŠKO IN BELAMIŠKA

po motivih Ferija Lainščka

Idejna zasnova: Ajda Rooss, Jasna Vastl

Režija, dramaturgija in priredba: Ajda Rooss

Likovna zasnova lutk, scenografija in kostumografija: Jasna Vastl

Glasba: Nino de Gleria, Jelena Ždrale

Svetovalka za senčne lutke: Federica Ferrari

Lektura: Tatjana Stanič

Asistent dramaturginje: Anže Virant

Oblikovanje luči: Danilo Korelec

Tehnologija: Zoran Srdić

Nastopata:

Polonca Kores

Gašper Malnar

Izvajalci glasbe: Jelena Ždrale , Nino de Gleria, Igor Vičentič, Blaž Celarec

Vodja predstave in tonski mojster: Izidor Kozelj

Lučni mojster: Danilo Korelec

Scenski tehnik: Iztok Vrhovnik

Izdelava lutk, scene in kostumov: Iztok Bobić, Zoran Srdić, Mitja Ritmanič, Sandra Birjukov, Marjeta Valjavec

Mali oder LGL

Premiera: 23. in 24. november 2011

Lutkovno gledališče Ljubljana

Sezona 2011/12