O-STA

12. konferenca MIC o upravljanju trajnostnega razvoja

Portorož, 24. novembra 2011 - Danes se je v Portorožu začela mednarodna znanstvena konferenca MIC (Management International Conference), ki jo organizira Fakulteta za management Univerze na Primorskem. Konferenca je po dvanajstih letih že dobro poznana in uveljavljena med znanstveniki, strokovnjaki in raziskovalci s področja managementa in sorodnih disciplin. Tema letošnje konference je upravljanje trajnostnega razvoja.

Na otvoritvi so udeležence najprej pozdravili novoizvoljeni rektor Univerze na Primorskem dr. Dragan Marušič, dekanja Fakultete za management dr. Anita Trnavčevič in vodja programskega odbora dr. Janez Šušteršič. Rektor je poudaril pomembnost kritičnosti in ustvarjalnosti univerze kot subjekta v ustvarjanju sedanjosti in prihodnosti. Dekanja je izrazila dvom, ali ni morda trajnostni razvoj zaradi svoje aktualnosti nekoliko banaliziran, razvrednoten in da diskurz o tem teče bolj zaradi aktualnosti kot pa zaradi dejanskega interesa. Vodja programskega odbora pa je predstavil pomen naslova konference - Managing Sustainability?, kjer vprašaj pomeni ravno kritičen odnos in aktivno razmišljanje o trajnostnem razvoju. Udeležence je pozval h kritičnemu in ustvarjalnemu sodelovanju na konferenci.

Pozdravnim nagovorom je sledilo uvodno predavanje zaslužnega profesorja z britanske univerze iz Batha in predsednika britanske nacionalne komisije v okviru Unescove koordinacijske skupine za izobraževanje za trajnostni razvoj dr. Williama Scotta. Naslov njegovega predavanja je bil Trajnostni razvoj in univerza: učenje iz prihodnosti. Izpostavil je, da trajnostni razvoj zavzema vse ravni našega življenja in k temu moramo učenje odpreti. Učenje (na univerzi in sploh) mora postati odprto tako za nove koncepte kot tudi za dialog z drugimi družbenimi sferami, prav tako pa se mora učenje sploh bolj odpreti trajnostnemu razvoju dejansko, ne samo na normativni ravni. Učiti se moramo iz prihodnosti. Univerze morajo svoje poučevanje premakniti iz konteksta preteklosti v kontekst prihodnosti: učiti študente na podlagi ugotovitev iz preteklosti, ki so postavljene v prihodnost. Prihodnost se namreč pojavlja skozi kontekste, porajajoče se ideje in oblikovanje praks.

Po Scottovem predavanju bodo v posameznih sekcijah potekale predstavitve prispevkov in delavnice, ki se bodo nadaljevale tudi jutri. Delavnice so novost letošnje konference in jo bodo s svojimi temami zagotovo popestrile.

Med jutrišnjim dogajanjem na konferenci naj izpostavimo dva dogodka. Prvi je plenarno predavanje profesorja ter predstavnika podiplomskega študijskega programa o globalnem vodenju in trajnostnem razvoju na ameriški univerzi Hawaii Pacific dr. Arta Whatleyja. Predaval bo o prihajajočih spremembah na področju managementa izobraževanja z vidika trajnostnega razvoja. Drugi dogodek pa je okrogla miza o oblikovanju politik oziroma vodenju sprememb na področju trajnostnega razvoja. Okroglo mizo bo vodil dr. Roberto Biloslavo z Univerze na Primorskem, z njim pa bodo razpravljali ugledni gostje: evropski komisar za okolje dr. Janez Potočnik, klimatologinja in profesorica z ljubljanske univerze dr. Lučka Kajfež Bogataj ter ekonomist in profesor s primorske univerze dr. Janez Šušteršič. Sodelujoči bodo predstavili svoj osebni pogled na ta proces oblikovanja politik, njegove omejitve, pa tudi različne metode, s katerimi ga je mogoče uspešno upravljati.

Fakulteta za management Univerze na Primorskem že dvanajsto leto zapored organizira mednarodno znanstveno konferenco MIC (Management International Conference). Po letih gostovanj v Španiji, Tuniziji in Turčiji se konferenca, ki bo letos potekala od 23. do 26. novembra, spet vrača v Slovenijo, v Portorož. Zelo aktualna tematika letošnje konference o upravljanju trajnostnega razvoja (z uradnim naslovom Managing Sustainability?) bo povezala različne poglede sodelujočih, ki bodo predstavili svoje prispevke, ali izmenjali svoja mnenja na okrogli mizi, ali sodelovali na delavnicah. Organizatorji pričakujejo okrog 100 udeležencev. Na konferenci bo predstavljenih 81 prispevkov avtorjev iz 23 držav z vsega sveta, strokovne razprave pa bodo potekale tudi v obliki delavnic, letos jih bo kar šest.

Foto: Alen Ježovnik

Za dodatne informacije: Dejan Šraml | Odnosi z javnostmi | Univerza na Primorskem | Fakulteta za management | Cankarjeva 5 | 6000 Koper | 00386 (0)5 610 20 16 | dejan.sraml@fm-kp.si | www.fm-kp.si | www.facebook.com/fmkoper