O-STA

Prestižno priznanje za slovensko invencijo v Kuvajtu

Kuvajt/Varšava/Bauchi/Zagreb/Koper - Od 21. do 24. novembra letos je v Kuvajtu potekal že četrti mednarodni sejem invencij Bližnjega vzhoda (4th International Invention Fair in the Middle East), ki ga je organiziral kuvajtski znanstveni klub pod pokroviteljstvom emirja države Kuvajt. V družbo najboljših inovatorjev sveta je bilo povabljenih tudi nekaj inovatorjev iz Slovenije, ki pa niso ostali neopaženi. Dr. Borut Likar, izredni profesor na Fakulteti za management Univerze na Primorskem, je dosegel prvo mesto in s tem zlato medaljo za gugalnik, namenjen uspavanju dojenčka.

Mednarodni sejem invencij Bližnjega vzhoda je ena največjih specializiranih razstav invencij na Bližnjem vzhodu in se ponaša z ugledom druge najpomembnejše razstave na svetu. Je izjemna priložnost za inovatorje, da navežejo poslovne stike z vlagatelji in poslovneži.

Na sejem so bili povabljeni najboljši inovatorji z vsega sveta, odzvalo se jih je čez 200 iz več kot 20 držav, med njimi tudi nekaj iz Slovenije. V tekmovalnem delu je ocenjevalno komisijo navdušilo več slovenskih invencij in inovacij, ki jim je podelila nekaj izjemnih priznanj. Prvo mesto in s tem zlato medaljo je dosegel profesor dr. Borut Likar, ki je komisijo prepričal z gugalnikom za uspavanje dojenčka.

Gugalnik se uporablja kot dodatek otroškim zibkam ali avtosedežem (lupinicam) ter avtomatizira zibanje, tako da se dojenček laže umiri in zaspi. Likar je izhajal iz osnovnega problema, da dojenček pogosto joka. V preteklosti so to reševali z zibko, ki jo je nekdo zibal. Gre za naravno gibanje, ki otroka uspava. Problem je v tem, kako s preprosto rešitvijo to zibanje avtomatizirati. Likar je našel rešitev - motorno zibalo - napravo, ki se uporablja kot dodatek otroškim zibkam oziroma avtosedežem (lupinicam) in je namenjena transportu in počitku dojenčka. Pomembno je, da je spodnji del zibke take oblike, da omogoča zibanje (krožna oblika). "Gugalnik je bil deležen odličnega odziva s trga potencialnih kupcev in zastopnikov. Menim, da bi se z veliko dodano vrednostjo prodajal v deželah Bližnjega vzhoda," je o svojih vtisih s sejma povedal Likar.

Za to invencijo je bil že večkrat nagrajen. Na 3. mednarodni razstavi inovacij v Bauchiju v Nigeriji mu je nigerijsko združenje inovatorjev za odličen izum podelilo diplomo. Na 8. mednarodni razstavi inovacij ARCA 2011 v Zagrebu ter na mednarodnem sejmu inovacij IWIS (International Warsaw Invention Show) v Varšavi pa je obakrat prejel bronasto medaljo.

"Teh priznanj sem še posebno vesel, ker je bil nagrajen relativno preprost prototip in ne izdelek, ki je tehnično in oblikovalsko dovršen. To kaže na pravilno usmeritev, ki pa zahteva hitre in odločne nadaljnje korake. Ti potekajo v smeri tehnološke izpopolnitve naprave, dogovorov z lastniki zvenečih blagovnih znamk igrač in proizvajalci elektromehanskih mehanizmov. Upam, da bodo aktivnosti pripeljale do zastavljenega cilja. Obenem pa sem vesel, ker lahko tako pridobljene izkušnje prenašam tudi na naše študente," je povedal Likar.

Borut Likar je izredni profesor na Fakulteti za management Univerze na Primorskem. Objavil je več deset znanstvenih, strokovnih in poljudnih publikacij. Njegova raziskovalna področja so management ustvarjalnosti, management inovativnosti in raziskovalno-razvojna dela. Je avtor več deset patentov, modelov in avtorskih del, od katerih so bili mnogi tržno uspešni. Je pobudnik in koordinator številnih uspešnih raziskovalno-razvojnih, aplikativnih, tehnoloških ter drugih nacionalnih in mednarodnih projektov, tudi nacionalnega gibanja ustvarjalne mladine ter eden od pobudnikov Univerzitetnega inkubatorja Primorske. Aktiven je tudi kot ocenjevalec nacionalnih inovacijskih in evropskih raziskovalnih projektov. Med vrsto vabljenih predavanj sta bili še posebno odmevni tista na sedežu Organizacije združenih narodov v Ženevi in v Evropskem parlamentu. Lani je prejel priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju. Ukvarja se tudi s fotografijo.

Za dodatne informacije: Dejan Šraml | Odnosi z javnostmi | Univerza na Primorskem | Fakulteta za management | Cankarjeva 5 | 6000 Koper | 00386 (0)5 610 20 16 | dejan.sraml@fm-kp.si | www.fm-kp.si | www.facebook.com/fmkoper