Vabilo na strokovno srečanje Sekcije za hipertenzijo
Čezmerno uživanje soli dokazano škoduje zdravju. Sol je kot glavni vir natrija pomemben dejavnik tveganja za povišan krvni tlak ter posledično za možgansko kap in druge bolezni srca in ožilja, ki so med najpogostejšimi vzroki smrti pri nas in v svetu. Čezmeren vnos natrija je posredno povezan tudi s pojavom in poslabšanjem drugih kroničnih bolezni: bolezni ledvic, sladkorne bolezni tipa 2, osteoporoze, debelosti in nekaterih vrst raka. O tej problematiki bodo strokovnjaki iz Slovenije in tujine govorili na srečanju Sekcije za hipertenzijo.
Vabimo vas, da se nam pridružite na
20. strokovnem srečanju Sekcije za hipertenzijo,
ki bo v petek, 2. decembra 2011, z začetkom ob 9. uri,
v Grand hotelu Union, Miklošičeva 1, Ljubljana.
Celotno srečanje je vsebinsko posvečeno zmanjševanju uporabe soli v prehrani. Program srečanja s seznamom predavateljev in predavanj v nadaljevanju.
*********
XX. strokovni sestanek Sekcije za hipertenzijo
Slovensko zdravniško društvo
Grand hotel Union, Ljubljana
2. in 3. december 2011 / December 2-3, 2011
Petek, 2. december 2011
Slovenski del
8.00 - 9.00 | Registracija |
9.00 - 9.15 | Hipertenzija - svetovni problem (Jana Brguljan, Bolnica Petra Držaja) |
9.15 - 9.30 | Prehrana in javno zdravje v Sloveniji (Cirila Hlastan Ribič, Inštitut za varovanje zdravja) |
9.30 - 9.40 | Kratki odmor |
9.40 - 10.00 | Predstavitev Nacionalnega programa zmanjševanja uživanja soli pri prebivalcih Slovenije (Katja Povhe Jemec, Ministrstvo za zdravje) |
10.00 - 10.20 | Vloga gospodarstva pri doseganju ciljev prehranske politike (Tatjana Zagorc, GZS) |
10.20 - 10.30 | Rezultati uspešnosti nacionalne medijske kampanije o zmanjševanju uporabe soli v prehrani (Mitja Vrdelja, Inštitut za varovanje zdravja) |
10.30 - 10.50 | Diskusija |
10.50 - 11.10 | Odmor |
11.10 - 11.30 | Pristopi zmanjševanja vsebnosti soli v kruhu in krušnih izdelkih (Boris Kovač, Mlinotest; Mateja Modic, Žito Ljubljana) |
11.30 - 11.50 | Pristopi zmanjševanja vsebnosti soli v mesnih izdelkih (Božidar Žlender, Biotehniška fakulteta) |
11.50 - 12.10 | Pristopi zmanjševanja vsebnosti soli v mlečnih izdelkih (Neva Makuc, Ljubljanske mlekarne) |
12.10 - 12.30 | Primeri dobrih praks zmanjševanja vsebnosti soli v obrokih (Kata Vidovič, Slorest) |
12.30 - 12.50 | Predstavitev projekta "The Better Tomorrow Plan" (Maja Starin, Sodexo) |
12.50 - 13.00 | Diskusija |
13.00 - 14.30 | Kosilo |
14.30 - 15.00 | The Danish Whole Grain Campaign (Nina Mourier, Fuldkornspartnerskabet) |
15.00 - 15.30 | Vodena razprava in zaključki |