O-STA

Vabilo na strokovno srečanje Sekcije za hipertenzijo

Čezmerno uživanje soli dokazano škoduje zdravju. Sol je kot glavni vir natrija pomemben dejavnik tveganja za povišan krvni tlak ter posledično za možgansko kap in druge bolezni srca in ožilja, ki so med najpogostejšimi vzroki smrti pri nas in v svetu. Čezmeren vnos natrija je posredno povezan tudi s pojavom in poslabšanjem drugih kroničnih bolezni: bolezni ledvic, sladkorne bolezni tipa 2, osteoporoze, debelosti in nekaterih vrst raka. O tej problematiki bodo strokovnjaki iz Slovenije in tujine govorili na srečanju Sekcije za hipertenzijo.

Vabimo vas, da se nam pridružite na

20. strokovnem srečanju Sekcije za hipertenzijo,

ki bo v petek, 2. decembra 2011, z začetkom ob 9. uri,

v Grand hotelu Union, Miklošičeva 1, Ljubljana.

Celotno srečanje je vsebinsko posvečeno zmanjševanju uporabe soli v prehrani. Program srečanja s seznamom predavateljev in predavanj v nadaljevanju.

*********

XX. strokovni sestanek Sekcije za hipertenzijo

Slovensko zdravniško društvo

Grand hotel Union, Ljubljana

2. in 3. december 2011 / December 2-3, 2011

Petek, 2. december 2011

Slovenski del

8.00 - 9.00Registracija
9.00 - 9.15Hipertenzija - svetovni problem (Jana Brguljan, Bolnica Petra Držaja)
9.15 - 9.30Prehrana in javno zdravje v Sloveniji (Cirila Hlastan Ribič, Inštitut za varovanje zdravja)
9.30 - 9.40Kratki odmor
9.40 - 10.00Predstavitev Nacionalnega programa zmanjševanja uživanja soli pri prebivalcih Slovenije (Katja Povhe Jemec, Ministrstvo za zdravje)
10.00 - 10.20Vloga gospodarstva pri doseganju ciljev prehranske politike (Tatjana Zagorc, GZS)
10.20 - 10.30Rezultati uspešnosti nacionalne medijske kampanije o zmanjševanju uporabe soli v prehrani (Mitja Vrdelja, Inštitut za varovanje zdravja)
10.30 - 10.50Diskusija
10.50 - 11.10Odmor
11.10 - 11.30Pristopi zmanjševanja vsebnosti soli v kruhu in krušnih izdelkih (Boris Kovač, Mlinotest; Mateja Modic, Žito Ljubljana)
11.30 - 11.50Pristopi zmanjševanja vsebnosti soli v mesnih izdelkih (Božidar Žlender, Biotehniška fakulteta)
11.50 - 12.10Pristopi zmanjševanja vsebnosti soli v mlečnih izdelkih (Neva Makuc, Ljubljanske mlekarne)
12.10 - 12.30Primeri dobrih praks zmanjševanja vsebnosti soli v obrokih (Kata Vidovič, Slorest)
12.30 - 12.50Predstavitev projekta "The Better Tomorrow Plan" (Maja Starin, Sodexo)
12.50 - 13.00Diskusija
13.00 - 14.30Kosilo
14.30 - 15.00The Danish Whole Grain Campaign (Nina Mourier, Fuldkornspartnerskabet)
15.00 - 15.30Vodena razprava in zaključki