O-STA

Evropska prestolnica kulture kot skupna zgodba

Ptuj, 8. 12. 2011

Danes je v najstarejšem slovenskem mestu, na Ptuju, potekalo srečanje članov Akademije Evropske prestolnice kulture, županov, predstavnikov mestnih občin, koordinatorjev partnerskih mest in predstavnikov zavoda MARIBOR 2012. Generalna direktorica dr. Suzana Žilič Fišer in programski direktor Mitja Čander sta uvodoma predstavila stanje pripravljenosti na vseslovenski projekt, ob tem pa ponovno izrazila zaskrbljenost pri neodzivnosti politične sfere in v zvezi s tem neizpolnjene zaveze.

Tako člani akademije kot župani so izpostavili, da je treba vseslovenski projekt podpreti. Skupaj tako pozivajo državni vrh za čimprejšnje ukrepe in pravijo, da je treba tovrstne aktivnosti na kulturnem področju podaljšati tudi po končanem projektu Evropska prestolnica kulture.

Današnje srečanje je potekalo v sodelovanju z uglednimi posamezniki, člani akademije in župani partnerskih mest ter podžupani in koordinatorji, ki skrbijo v različnih mestih za učinkovito in dinamično usklajevanje programov.

Ob tem je generalna direktorica povedala: "Nedvomno smo zadovoljni, ker je današnji pogovor zvenel v pozitivnem vzdušju in vzdušju razumevanja kompleksnosti tega projekta, prepoznavanja dolgoročnih učinkov tega projekta za posamezna mesta, saj je ta projekt prepoznan kot gonilna sila, ki lahko spodbudi razvoj in kulturo v širšem smislu."

Na srečanju so zbrani izpostavili problem neodzivnosti v politični sferi in hkrati opozorili na velik potencial, ki ga projekt prinaša.

Tako je Andrej Brvar - član akademije EPK dejal: "Ne gre samo za aktiviranje duha kulturnih in drugih energij v tej severovzhodni regiji, gre preprosto za razmah regionalnega razvoja v Sloveniji. Politika se do zdaj na ta živec ni odzivala, tu je zdaj EPK, ki to na dovolj naraven način prinaša v naš duhovni prostor. Sam sem tudi optimist, rad pa bi apeliral tudi na vas, medije, da bi čim bolj intenzivno spremljali program EPK, saj če ni kakšnega zapisa z vaše strani, je videti, kot da te prireditve ni. Zelo veliko je odvisno tudi od vas, zato prosim, da z nami tudi sodelujete, kolikor se da."

ddr. Igor Grdina pa je ob tem povedal: "Očitno je, da se vsi vpleteni v projekt srečujejo z zelo velikimi težavami, upamo, da bo politika držala obljubo in pomagala rešiti težavo."

Alojzij Muhič je izrazil zadovoljstvo: "Zavodu MARIBOR 2012, ki vodi ta projekt, se zahvaljujemo za sodelovanje, zaupanje, verjamemo, da bomo s skupnimi močmi izvedli uspešen projekt."

Prisotni so izpostavili problem premajhne pripadnosti kulturi. Tako je denimo

Oskar Kogoj - član Akademije EPK izpostavil: "Slovenci se premalo zavedamo notranje moči kulturne dediščine, korenin, saj ja nismo sirote, saj imamo veliko kulturno dediščino. EPK je priložnost, da se ta mesta povezujejo v evropsko družino narodov."

Kljub vsemu pa je na srečanju bilo zaznati optimistično vzdušje. Mitja Čander - programski direktor zavoda, je tako povedal: "Verjamemo, da lahko kultura po dvajsetih letih spet postane družbeno relevantna sila, v smislu uveljavljanja ustvarjalnosti in povezovanja dveh pomembnih principov oziroma dveh pomembnih elementov, ki v času krize postajata veliko bolj zavezujoča, kot sta se zdela še nekaj let nazaj, ko se je zdelo, da bo družba zgolj napredovala in bo vsega več in več." Poudaril je: "Danes je trenutek streznitve in verjamemo, da sta kultura in ustvarjalnost priložnost za to družbo, da gre spet naprej in poišče neko novo pot."

Dubravka Tomšič Srebotnjak, članica Akademije EPK, je dejala: "Nadejamo si velikega razmaha na področju kulture tudi po letu 2012, to je eden izmed ciljev, ki ga vsi pozdravljamo."

Podžupan partnerskega mesta Niko R. Kolar iz Slovenj Gradca pa je povedal: "Zelo se zavedamo tega poslanstva in ga bomo tudi v obdobju 2012 - in seveda kasneje - zelo spoštljivo izpolnjevali."

"14. januarja imamo osrednjo otvoritveno slovesnost, do takrat pa je treba uskladiti veliko potrebnega, pri tem računamo na uresničitev vseh obvez države, partnerjev, občin in drugih, da bomo ta projekt speljali. Zaveze so torej dane, mi pa se trudimo po najboljši meri, da bomo projekt speljali, in iščemo skupno zgodbo, kar je naša vizija za leto 2012 in seveda za naslednja leta," je še zaključila generalna direktorica.