O-STA

V Galeriji sodobne umetnosti in v Likovnem salonu Celje otvoritev obširne razstave umetnika Franca Purga Coming soon, the Future!

Konceptualni okvir tokratne Purgove obširne razstave z zgovornim naslovom, je razmerje med robom in središčem

Celje, 12. december 2011, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje vabi v četrtek, 15. decembra 2011 ob 19.00 v Galerijo sodobne umetnosti Celje na otvoritev razstave umetnika Franca Purga Coming Soon, the Future!. Razstava bo na ogled v Galeriji sodobne umetnosti in v Likovnem salonu do 19. 2. 2012. Center sodobnih umetnosti Celje napoveduje tudi izid monografske publikacije, ki bo celovito predstavila umetniško produkcijo v mednarodnem prostoru uveljavljenega celjskega umetnika. Kustosinja razstave je višja kustosinja Centra sodobnih umetnosti Celje, Irena Čerčnik. Vstop na razstavo je prost.

Realizacijo razstave Coming Soon, the Future! in izid monografije so podprli Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Celje, Okolje Consulting Art Collection, Miklova hiša Ribnica in zasebni zbiratelji.

Tisto, kar bistveno zaznamuje umetniško delovanje Franca Purga, je natančno zaznavanje družbenih pojavov, procesov in razmerij, hitro in neposredno odzivanje na svet, v katerem živimo, kritičen pogled na stanje sodobne družbe ter ostrina in intenzivnost v podajanju realnosti, ki gledalca redko pustita nedotaknjenega. Kar nekaj njegovih del, med njimi performans in instalacija Where is the Line? (1998), video Leon (2001), je med gledalci sprožilo številne reakcije in precejšnjo mero nelagodja, celo zavračanja in obsodbe, saj je bil v podajanju resničnosti, tudi njihove lastne, brezkompromisen in dobeseden, instalacija What makes me look like this? (1996), ki se dotika hipokrizije v religiji, pa celo cenzurni incident. V delih iz zadnjega obdobja odpira vprašanja razmerij moči in družbene pravičnosti, z veliko občutljivostjo se dotika položaja marginaliziranih družbenih skupin, njihove vsakodnevne realnosti ter sposobnosti znajdevanja ustvarjalnih strategij in orodij za potrebe preživetja (serija projektov Priviligirane taktike (2006-2008), skupaj s Saro Heitlinger). Govori o robu družbe in hkrati o naravi družbe, ki ta rob dopušča. Natančno opazuje razmerja med središčem in robom, ki ga ne vidi kot nekaj nebogljenega in odmaknjenega, ampak kot kreativno in prisotno celico, ki je zmožna dejavno vplivati na središče. Njegovo angažirano in kontinuirano raziskovanje roba bistveno zaznamuje vsa dela, ki so nastajala po letu 2001 (v tem smislu predstavlja prelomnico zlasti video Kids (2002), ki govori o predmestjih Belfasta) in oblikovala njegov umetniški statement, po katerem je rob pomembnejši, kot se zdi, intenzivnejši in hitrejši od centra, proti kateremu neopazno, a zanesljivo prodira in govori o njegovi prihodnosti.

Razmerje med robom in središčem je tudi konceptualni okvir tokratne Purgove obširne razstave, ki nosi zgovoren naslov Coming Soon, the Future! Postavljena na dveh lokacijah, v Galeriji sodobne umetnosti in v Likovnem salonu, bo vključevala njegovo najnovejše delo Global Debt ter projekte ali dele projektov, ki najbolj opredeljujejo njegovo dosedanjo umetniško produkcijo. Z njihovo postavitvijo v nova razmerja in skozi ustvarjene vizualne in zlasti vsebinske povezave, ki bodo posamezne prostore prežele s specifično atmosfero, bo razstava govorila o temnih straneh družbe, v kateri živimo, o temnih straneh naše lastne eksistence, o minljivosti, nujnosti sprememb v odnosu do okolja, sočloveka in življenja, o kreativnih rešitvah, ki jih prinašata družbeni rob in robna situacija, o tem, kdaj lahko kriminalno dejanje postane legitimno in o tem, kako lahko beremo prihodnost, če razumemo dogajanja na robu.

Začetki Purgovega ustvarjanja segajo v obdobje modernizma, umetniško pot je začel kot kipar in nato od devetdesetih naprej uporabljal predvsem video, fotografijo, performans, zvok in intervencijo v javnem prostoru. Sodeloval je na mnogih mednarodnih festivalih in razstavljal v številnih muzejih in galerijah kot so Moderna galerija Ljubljana, Grand Palais Paris, Le Fresnoy Lille, Hamburger Bahnhof Berlin, ZKM Zentrum fur Kunst und Medientechnologie Karlsruhe, E:vent Gallery London, Kunsthaus Graz, Essl Sammlung Dunaj, Exit Art New York, Moderna Museet Stockholm, itd. Njegova dela se med drugimi nahajajo v zbirkah Moderne galerije Ljubljana in Umetnostne galerije Maribor, v zbirki Okolje Consulting Art Collection, v New Media Collection Centra Georges Pompidou v Parizu, v The Israeli Center for Digital Art v Holonu. Nagrajen je bil z nagrado Unesco Digital Arts Award, Jakopičevo nagrado za leto 2005, zmagovalno nagrado na natečaju za neodvisno Slovenijo, z nagradami International Media Art Award, The 50 Best, ZKM Zentrum fur Kunst und Medientechnologie itd. Leta 1979 je končal študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in se študijsko izpopolnjeval v Kölnu (1991), Glasgowu (1995), Parizu (1997) in v Belfastu (2001).

Franc Purg živi in dela v Celju in Londonu. Več na http://francpurg.net/

Avtor dela: Franc Purg

Naslov dela: Iz instalacije Global Debt, 2011

Več info: Irena Čerčnik, višja kustosinja Centra sodobnih umetnosti Celje, tel.: 03 42 65 156, mobi: 051 681 993, e-posta:irena.cercnik@celje.si