O-STA

MARIBOR 2012: Slavnostna predaja kulturnega prestolovanja Mariboru in Guimarãesu

V Mariboru, 17. 12. 2011

Slavnostna predaja kulturnega prestolovanja Mariboru in Guimarãesu Včeraj sta v finskem mestu Turku Jaanaus Rohumaa, programski direktor zavoda Tallin 2011 in direktorica fundacije Turku 2011 Cay Sevón na slovesni prireditvi simbolično predala prestolovanje Evropske prestolnice kulture Mariboru in Guimarãesu. V imenu zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture je prevzela naziv generalna direktorica dr. Suzana Žilič Fišer, v imenu Guimarãesa pa Paulo Cruz. Ob tem sta mesti prejeli tudi ročno izdelani verigi, ki sta simbol prestolovanja kulturi.

Na slovesni predaji je sprva vse zbrane nagovoril župan Turkuja Aleksi Randell, ki se je zahvalil vsem, ki so prispevali, da je bila kultura pomemben prispevek k boljšem življenju v njihovem mestu.

Cay Sevón, direktorica fundacije Turku 2011, je povedala, da so z izvedbo EPK zadovoljni in da ob koncu prestolovanja prejemajo veliko pohval. Posebej je poudarila pomen novega kulturnega centra Logomo, ki je bil tudi glavno prizorišče včerajšnje prireditve s približno 1400 obiskovalci, na kateri so sodelovali lokalni umetniki. Sevónova se veseli nadaljnjega sodelovanja z organizatorji Evropske prestolnice kulture MARIBOR 2012.

V Turkuju so večino programa izpeljali v skladu z načrti. V projekt so vključili predvsem lokalno skupnost, hkrati pa je imel tudi mednarodne razsežnosti. Posebej so poudarjali pomen kulture na blagostanje ljudi, saj lahko kultura po njihovem mnenju močno izboljša zdravje. Tako Talin kot Turku sta obema mestoma, ki bosta evropski prestolnici v naslednjem letu, Mariboru in Guimarãesu, zaželela veliko uspehov in sreče.

Ob tem je generalna direktorica zavoda, MARIBOR 2012, dr. Suzana Žilič Fišer povedala: izjemno pomembno je dejstvo, da so v mestu Turku uspeli doseči prepoznavanje kulture kot dobrine, ki lahko vpliva na blagor ljudi," ter ob tem poudarila: "Če so se do nedavnega še porajali dvomi, ali bo Evropska prestolnica kulture v Mariboru ali ne, danes ni več dvomov, kajti dejstvo je, da smo prevzeli žezlo prestolovanja kulture v Sloveniji. Optimistično zremo v prihodnje tedne, ko se morajo začeti uresničevati načrti, ki bodo pomemben prispevek k razvoju kulture kot gonilo razvoja v mestu, regiji in državi."

Sicer pa bo naslednje leto Maribor slavnostno otvoril svojo Evropsko prestolnico kulture 14. januarja na Trgu Leona Štuklja, Guimarães pa bo imel slavnostno otvoritev teden dni kasneje, 21. januarja. Ob tem bosta Estonija in Finska prvi od 22 držav, ki bosta otvorili program kulturnih ambasad.

Jasmina Godec Odnosi z javnostmi/Public Relations -------------------------- MARIBOR 2012 Vetrinjska ulica 30 2000 Maribor Slovenija tel: 02 228 1256 mob: +386 41 231 343 www.maribor2012.eu