O-STA

Oto Luthar odstopil z mesta predsednika Sveta zavoda MARIBOR 2012

(Maribor, 22. 12. 2011) Dr. Oto Luthar je danes odstopil z mesta člana Sveta zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture.

Njegovo odstopno izjavo posredujemo v celoti:

"BESEDILO ODSTOPNE IZJAVE

Spoštovana gospa

Mag. Helena Kamnar

Generalna sekretarka

Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20-25

1000 Ljubljana

Spoštovana gospa Kamnar,

obveščam Vas, da odstopam z mesta člana Sveta javnega zavoda "Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture", na katerega me je Vlada Republike Slovenije imenovala na svoji 123. seji dne 3. 3. 2011.

Razlogov za moj odstop je več, vendar sem se na tem mestu omejil samo na dva:

1. neizpolnjevanje obveznosti do javnega zavoda "Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture" s strani Mestne občine Maribor; MOM kljub opozorilom, da z ustvarjanjem dolga do lastne ustanove resno ogroža izvedbo projektov v sklopu progama EPK 2012, tri tedne pred otvoritveno slovesnostjo ni poravnala večine svojih finančnih obveznosti;

2. nepripravljenost predsednika Vlade Republike Slovenije gospoda Boruta Pahorja za sprotno reševanje zapletov, ki so neizogibno spremljali priprave na ta enkraten in obenem največji kulturni projekt v času samostojne Slovenije.

S spoštovanjem in pozdravi,

Oto Luthar

Ljubljana, 23. 12. 2011

POJASNILA

Poleg navedenega v odstopni izjavi moram kot razlog za prenehanje sodelovanja s kolegicami in kolegi v Svetu zavoda Maribor 2012 - EPK omeniti še spoznanje, da se vodstvo občine (tukaj mislim predvsem na podžupana Ujčiča in župana Kanglerja) že nekaj časa ne identificira s projektom. Glede na to, da sta kot predstavnika prijaviteljice projekta prav župan in podžupan odgovorna za njegovo korektno izvedbo in bi prav onadva morala morebitne zaplete reševati sproti, njunega ravnanja v zadnjih mesecih ne morem razumeti. Če bo moj odstop katerega od njiju spomnil, da sta pred dvema letoma s tem projektom napovedovala revitalizacijo mesta, potem bom dosegel enega od obeh namenov.

Drugi namen je opozoriti na to, da sprejeti program prireditev v sklopu EPK 2012 ob minimalnih sredstvih potrebuje tudi logistično podporo, njegovi izvajalke in izvajalci pa vsakodnevno spodbudo. Skratka, skrajni čas je, da občinska vodstva vseh sodelujočih mest posvojijo ta projekt. Program si to vsekakor zasluži. Ne gre samo za korektno, temveč tudi za izvirno ponudbo dogodkov.

Slednjega bi se morali še posebej zavedati omahljivi sponzorji in si svojimi prispevki čim prej zagotoviti vidnost, ki jo v prihodnjem letu ne more zagotoviti noben drug projekt v Sloveniji. Predstave, razstave, branja, koncerte in vrsto drugih dogodkov namreč pripravlja veliko izjemnih umetnic in umetnikov, tu in tam pa tudi kak znanstvenik. Neodgovoren odnos do teh je tudi moj glavni razlog za odstop z mesta predsednika sveta Zavoda in pred njimi, kakor tudi pred zaposlenimi na Zavodu mi je najbolj nerodno, da skupaj z ostalimi članicami in člani Sveta nisem uspel najti boljše rešitve.

V Ljubljani, 23. 11. 2012"

###

Dodatne informacije: Aljaž Mejal - M: 031341057 - aljaz.mejal@maribor2012.eu