O-STA

Otvoritveni dogodek Evropske prestolnice kulture v znamenju pestrosti in raznolikosti

Trg Leona Štuklja razkriva dogajanja Evropske prestolnice kulture v letu 2012 - Režiser dogodka Matej Filipčič o rdeči niti osrednjega dogodka, ki bo na odru zbral več kot sto nastopajočih.

Trg Leona Štuklja, prizorišče osrednjega otvoritvenega dogodka Evropske prestolnice kulture, dobiva novo podobo. Od sobote naprej potekajo dela, ki že razkrivajo izjemno razsežnost dogodka. Ta že trka na vrata našega mesta, ki v letošnjem letu prestoljuje evropski kulturi.

Slavnostna prireditev se bo začela v soboto, 14. januarja 2012, ob 20. uri, na njej bo nastopilo več kot sto nastopajočih. Režiral jo bo Matej Filipčič, v živo pa jo bo med 20. in 21. uro prenašala tudi Televizija Slovenije. Režija osrednjega otvoritvenega dogodka je tudi za sodobnega slovenskega režiserja velik izziv. Matej Filipčič je v devetdesetih letih kot performer nastopil v vrsti pomembnih plesnih in gledaliških predstav ter gostoval na več kot petdesetih pomembnejših gledaliških festivalih v tujini. Od leta 2000 kot režiser, scenograf in producent ustvarja lastne avtorske gledališke projekte. Leta 2005 je na Slovenskem filmskem festivalu premierno prikazal svoj filmski prvenec Interieri z Ivo Zupančič v glavni vlogi. Med njegovo vidnejše delo lahko uvrstimo še scenografije za predstave Poželenje (Cankarjev dom, 2000), Hrošč (MGL, 2001), Smer zahod (Cankarjev dom, 2003), Perzej (Lutkovno gledališče Ljubljana, 2003), Ta ljubezen ... (SNG opera in balet, 2002), Veronika se odloči ... (SNG opera in balet, 2005) in Odtrgana slušalka (Lutkovno gledališče Ljubljana, 2005). Njegovo ustvarjanje vključuje tudi več kot sto trideset režij in scenografij raznih korporativnih in komercialnih dogodkov za podjetja, kot so Delo, Simobil, Avon, Microsoft, Lek, Ljubljanske mlekarne, Petrol, L'Oreal, Pernod Ricard, Zavarovalnica Triglav, Chopard ... V zadnjih treh letih pa je režiral pet državnih proslav, pri katerih je bil tudi avtor scenografij.

Osnovno idejo oziroma rdečo nit dogodka opisuje takole: "Program odprtja EPK na trgu Leona Štuklja predstavlja simbolno in svečano dobrodošlico umetnikom in umetnicam, publiki in samemu začetku EPK. Rdeča nit programa je potovanje otroka in svetlobe skozi partnerska mesta, ki kot simbol spomina in poslanstva EPK oživljata ter v mesta prinašata kulturo in vizionarstvo. Potovanje kulminira z otrokovim prihodom v Maribor, kjer se aktivira in zavrti velikanska krogla, planet, ki ob svečanem odprtju razsvetli prizorišče v tisočerih svetlobnih odbojih, odsevih neštetih umetnikov in umetnic, ki bodo s svojim delom razsvetljevali kulturni prostor v letošnjem letu EPK." Program odprtja, po besedah Filipčiča povezuje različne umetniške zvrsti, žanre in izvajalce ter simbolizira pestrost dogajanja, ki ga bo EPK predstavil v tem letu, hkrati pa poudarja pomembnost posameznika, njegove človeškosti in modrosti, ki ju najde v sočloveku, naravi in v velikih umetniških delih.

Zbrane goste in obiskovalce bodo v uradnem delu otvoritve nagovorili župan Mestne občine Maribor Franc Kangler, generalna direktorica Zavoda Maribor 2012 Evropska prestolnica kulture dr. Suzana Žilić Fišer, Častni pokrovitelj Evropske prestolnice kulture in predsednik republike dr. Danilo Türk in evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou.

Dogodek je namenjen vsem Mariborčankam in Mariborčanom, prebivalcem partnerskih mest, dejansko vsej Sloveniji, zato vse vabimo, da se ga udeležijo. Zaradi neposrednega televizijskega prenosa naprošamo obiskovalce, da na Trg Leona Štuklja prispejo vsaj eno uro prej, torej do 19. ure.

Veliko otvoritveno slovesnost bo zaključil koncert priljubljene rock skupine Dan D, katere kariero je zagotovo zaznamoval album Katere barve je tvoj dan, ki je izšel leta 2004, saj so od takrat ena najbolj prepoznavnih in najbolj priljubljenih zasedb pri nas.

Otvoritveno dogajanje pa se je v teh dneh v mestu že začenja - s festivalom Carmine Slovenice, "Choregie aka Choregie", z otvoritvijo Kulturnih ambasad, Ex-Garaže in RAZ:UM, vrhunec otvoritvenega dogajanja pa bo sklenjen z otvoritvijo opere Črne maske.