O-STA

MARIBOR 2012: Ex-Garaža; Digital Delight

EX-GARAŽA

petek, 13. 1. 2012, Gosposvetska 17, Maribor, 18.00
Producent: Fundacija Sonda

Nizkoprodukcijski gverilski projekt poskuša dopolniti ponudbo in manjko na področju platforme in diskurza o sodobni likovni umetnosti v Mariboru. S svojo kontinuiteto programov - od razstav, projekcij, predavanj in javnih diskusij - omogoča prezentacijo novih tendenc in praks sodobne likovne umetnosti, s poudarkom na fotografiji in novih medijih.


Na otvoritvenem vikendu se nam bo predstavila s fotografsko intervencijo FOTOprivat 1 + avtorske majice Walking Gallery.

Projekt Ex-garaža je zaživel leta 2004 v mariborski Pekarni kot Garaža umetnostne fotografije in je plod sodelovanja med Fundacijo Sonda in umetnikom Primožem Bizjakom. V letih 2004 in 2005 je nekdanji prostor garaže v mariborski Pekarni postal samostojen razstaviščni prostor in v njem so svoja fotografska dela razstavljali Primož Bizjak, Miloš Srdić, Nejc Saje, Damjan Kocjančič, Gian-Luca Faccio, Borut Peterlin, Magda Tothova, Christine Tsilidis, Janja Glogovac, Manca Juvan in Rita Nowak. Leta 2006 so izdali dve publikaciji o moški in ženski poziciji v Garaži umetnostne fotografije, v katerih so zbrali fotografije z razstav.

Fundacija Sonda se je oblikovala s kreativnim sodelovanjem Metke Golec, ki je študirala arhitekturo v Gradcu in fotografijo na Dunaju, in Mihe Horvata, ki je študiral antropologijo in film v Ljubljani ter fotografijo in nove medije na Dunaju; oba umetnika sodelujeta od leta 2000. Nastala je kot kreativni odgovor na slovenske razmere v umetnosti fotografije, danes pa je dejavna zlasti s projekti Ex-Garaža, s katerimi pripravljajo predvsem fotografske razstave.

Digital Delight
Kino Udarnik, Grajski trg 1, Maribor, 00.00-5.00

Producent: Društvo hedonističnih kreativcev

V projektu Digital Delight bodo nastopili domači glasbeni izvajalci elektronske glasbe. S temi in drugimi gosti bomo tako v petek priča uverturi v modernejšo oziroma elektronsko glasbeno sfero. Projekt Digital Delight obiskovalce in poslušalce seznanja s kakovostno domačo in tujo elektronsko glasbo. Nadgradnja samega dogodka pa bo prvovrstna možnost neposrednega poslušanja glasbe tudi za svetovno občinstvu, in sicer preko internetnega radia na naslovu www.youreupradio.com. Turku 2011 bo zaključil otvoritev Kulturnih ambasad skozi vrtoglave elektronske ritme zavrtel obiskovalce v jutro Evropske prestolnice kulture. Za mešalno mizo bosta legendarni Jimi Tenor in DJ Esko Routamaa.

Digital Delight temelji na kreativni predstavitvi kakovostne elektronske glasbe v Sloveniji in Evropski uniji ter njenih potencialnih bodočih članicah. Projekt temelji na povezovanju lokalnih, regionalnih in mednarodnih ustvarjalcev moderne elektronske in instrumentalne glasbe ter širokega spektra drugih umetnikov, ki ustvarjajo avdiovizualno, predstavitveno in likovno umetnost. Njegov cilj je preseči stereotipe, ki elektronsko glasbo mnogokrat obravnavajo kot manjvredno klasični instrumentalni glasbi, in širokemu spektru ljudi predstaviti resnično umetniško vrednost in lepoto te zvrsti glasbenega ustvarjanja. Projekt je sestavljen iz treh enakovrednih sklopov, ki skupaj tvorijo celovito in intermedialno metodo spodbujanja, razširjanja in predstavljanja kakovostne elektronske glasbe.