O-STA

MARIBOR 2012: Svetolobno mestno obzidje in Severni sij

Ključi mesta odklepajo prve projekte

(Maribor, 13. 1. 2012) Ustvarjalci programskega sklopa 2012 Ključi mesta so danes predstavili projekte, ki jih uresničujejo v prvem mesecu Evropske prestolnice kulture 2012. S projektoma Namizna poezija in Izložbe so v četrtek, 12. januarja, odprli niz dogodkov, ki se bodo še zvrstili v januarju. Pri prvem so kavarne in lokale v središču mesta opremili s poezijo lokalnih avtorjev starejše generacije, ki v svoji poetiki tematizirajo Maribor. Starejše razglednice in fotografije iz fototeke Pokrajinskega arhiva Maribor, ki upodabljajo mesto, zgradbe in meščane, pa razstavljene v izložbah mariborskih lokalov v osrednjih ulicah starega mestnega jedra pripovedujejo zgodbo o raznoliki in spreminjajoči se podobi Maribora.

Maribor je oblikoval pisateljski svet enega najpomembnejših sodobnih slovenskih pisateljev, Draga Jančarja, in zaznamoval nekatera njegova najbolj znana dela. V sklopu multimedijskega projekta Severni sij, ki je nastal pod okriljem Ateljeja Japelj, se bodo v soboto, 14. januarja, skupaj z mestno razsvetljavo ob 16.30 prvič prižgali svetlobni napisi na šestih izbranih lokacijah, ki zaznamujejo Jančarjevo literarno ustvarjenje - od Trga Borisa Kidriča do levega obrežja Drave. Napisi se bodo do konca leta 2012 skupaj z mestnimi svetilkami prižgali vsak dan. V sklopu projekta se bodo na štirih izbranih destinacijah zvrstili literarno-umetniški dogodki, ki se bodo neposredno ukvarjali z Jančarjevo literarno dediščino in odpirali širši diskurz o srednjeevropski literaturi. Knjigarne v Mariboru bodo v letu kulturnega prestolovanja predstavljale Jančarjeva literarna dela in prevode. Na prvi prireditvi, 8. februarja, se bo Jančar predstavil v Alojzijevi cerkvi ob pogovoru z Vesno Milek in Brankom Jordanom.

Na otvoritveni slovesnosti 14. januarja se bo s pomočjo virtualne rekonstrukcije prižgalo Svetlobno mestno obzidje, kakršno je od poznega srednjega veka varovalo mesto. S pomočjo svetlobnih in talnih označb zgrajeno obzidje, vpeto med štirinajst lokacij, bo tudi označevalo osrednji prostor dogajanja v letu 2012. Avtor ideje in glavni producent Ključev mesta Boris Cizej celoletni projekt uresničuje skupaj z inženirjem avdio- in videotehnike Arturjem Azarkevičem.

V preteklost se Ključi mesta vračajo tudi s Šumom reke na mostovih, zvočno instalacijo na Starem mostu, ki domačine opominja na nekoč pomemben element identitete mesta. Zvočna instalacija glasbenika in oblikovalca zvoka Andreja Hrvatina bo pritegnila pozornost mimoidočih in jih spomnila, da pod mostom teče mogočna reka, ki je del mesta in del njihovega življenja. Postavili jo bodo 16. januarja.

20. januarja ob 12.00 bodo v Vetrinjskem dvoru odprli razstavo zbiratelja Borisa Šinkoviča Lep pozdrav iz Stare Evrope, ki prinaša petdesetih originalnih starih razglednic mest, ki so že bila evropske prestolnice kulture. Razstava razglednic in njihovih povečanih preslikav, večinoma s konca 19. in začetka ter sredine 20. stoletja, je kronološko in geografsko zamišljena kot potovanje po Stari Evropi, od Maribora, Ptuja, Aten, Firenc, Berlina, Amsterdama, Helsinkov, Stockholma, Liverpoola, Madrida pa vse do Guimaraesa in nazaj v Maribor. Postavitev bo v znamenju 120. obletnice izdaje prve in najstarejše razglednice Maribora.

17. januarja ob 18.00 z literarnim večerom odpira vrata Literarna hiša v Vojašniški ulici 12. Osrednja na novo vzpostavljena literarna institucija EPK bo programsko združevala Mariborsko literarno družbo in Društvo slovenskih pisateljev ter številna druga literarna društva, založbe in posamezne literarne ustvarjalce. Literarna hiša bo vabila na dogodke različnih programskih sklopov: mariborski avtorji, repatriacija mariborskih avtorjev, slovenska literarna društva, čez mejo, živíjo: recitali umrlih mariborskih avtorjev, otroci med seboj. Literarna hiša bo odprta vsak dan med 10. in 14. uro ter med 17. in 20. uro, poleg literarnih večerov in branj pa bo živela še kot prostor za manjše (kantavtorske) koncerte, fotografske razstave, tiskovne konference ob izidu knjig, ob četrtkih med 10. in 12. uro kot bralnica, sicer pa še kot čitalnica z domačim in tujejezičnim leposlovjem in publicistiko ter kot spletna točka.

/17. januar ob 18.00: Čez mejo: literarni večer z Božidarjem Brezinščakom Bagola (Hum, Hrvaška); 18. januar ob 18.00: Mariborski avtorji - Ana Marija Pušnik; 19. januar ob 18.00: Harmonije, literarni večer: Milena Miklavčič; 20. januar ob 18.00: Čez mejo: razstava Barbare Hammer (Gradec), literarni večer Gertrude Grossegger (Gradec); 24. januar ob 18.00: Repatriacija: Franček Rudolf; 25. januar ob 18.00: predstavitev knjige Kabineta Premzl; 26. januar ob 17.00: Cankarjeva založba, predstavitev knjižne izdaje KENK; 26. januar ob 18.00: Harmonije: predstavitev društva in revije Odsevanja; 31. januar ob 18.00: literarni večer z Davidom Bedračem/

18. januarja ob 18.00 se na Glavnem trgu 19 odpira Hiša znanosti/center eksperimentov. Njen namen je vzpostavljanje večje povezanosti med socialnim tkivom mesta in regije ter znanstvenoraziskovalnimi ustanovami, med katerimi najpomembnejše mesto zaseda Univerza v Mariboru. Projekt predvideva predstavljanje in približevanje znanstvenoraziskovalne dejavnosti mestu ter vključevanje in udejstvovanje kar najširšega kroga javnosti. Ob odprtju Hiše znanosti, v kateri sodelujeta Univerza v Mariboru s projektom RAZ:UM ter Evropski kulturni in tehnološki center s Centrom eksperimentov Maribor, bodo nastopili improligaši KUD France Prešeren Trnovo. S performansom bodo na zanimiv način združili umetnost nastopanja z eksperimentalno znanostjo. 24. januarja bo v Hiši znanosti mag. Franci Pivec predaval o razvoju znanosti v Mariboru in regiji.

20. januarja ob 11.00 vas vabimo na odprtje projekta Ulični strip, ki bo s sedemnajstimi stripovskimi sličicami zapolnil polomljena okna, razpadajoče fasade in nefunkcionalne objekte na Koroški cesti, v Tkalskem prehodu in ulici Ob jarku. Ulični strip je dosežek programskega sklopa Ključi mesta, katerega cilj je, da v središču mesta ne bi bilo praznega lokala. Mestno jedro namreč izgublja vsebino, več stavb je zapuščenih, propadajočih, izginjajočih. Da bi opozorili javnost na problem, ki ga opažamo tudi v drugih mestih, jih bomo zapolnili z zgodbo o mestu, ki bo nastala pod peresom novinarja, knjižnega in gledališkega prevajalca, avtorja antologij in samostojnih knjižnih objav, kolumnista in televizijskega scenarista Zdravka Duše ter akademskega slikarja ilustratorja Damijana Stepančiča. Strip tematizira večno aktualno mariborsko (slovensko) zgodbo med navijači dveh največjih nogometnih klubov: "Viole se pripravljajo na nogometno tekmo, ko se pripeljejo dragonsi in začnejo razbijati po mestu. Navijači obeh moštev se spopadejo, posreduje policija in ukroti razgreteže. Le prva viola, njihov vodnik, jim uide in se zmagoslavno prebije na stadion. Tam ga vidimo v velikem kadru z gorečim stadionom v ozadju in velikim transparentom: MI SMO MARIBOR." Na razpadajoče fasade in v polomljena okna in izložbe bomo namestili strip, ki bo zakril mestne packe, hkrati pa opozoril nanje. Odprtje bo potekalo v središču Maribora, v ulici Ob jarku, v neposredni bližini poslovno-stanovanjskega objekta MTB (Palača Centrum).

25. januarja bo za širšo javnost v Literarni hiši v Vojašniški ulici 12 prvič na ogled knjiga Mali vodnik po Evropski prestolnici kulture 2012, ki bo vsem domačim in tujim turistom predstavila Maribor z arhitekturnega in zgodovinskega vidika. Vodnik je opremljen z načrtom mesta, z arhitekturnimi tlorisi in s fotografijami mesta. Vsebuje še informacije o gostinski in hotelski ponudbi, o poštah, bankah, lekarnah in podobno, ne manjka pa niti predstavitev najpomembnejših prireditev Evropske prestolnice kulture. Avtorja besedila sta Jože Curk in Primož Premzl, fotografije pa so delo akademskega slikarja Zmaga Jeraja. Vodnik je natisnjen v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku.

Bodite z nami.

Dodatne informacije: Petra Bauman, odnosi z javnostmi Ključi mesta - M: 031462977 - petra.bauman@maribor2012.eu

*******************************

SEVERNI SIJ

Sobota, 14. januar 2012, ob 16:30

Trg Borisa Kidriča, Mestni park, Casino, Slomškov trg, Meljski hrib, Trg svobode, most na Otok, levo dravsko nabrežje

Multimedijski podvig, imenovan Severni sij, vzpostavlja v mestu osem izbranih lokacij, prepoznavnih iz literarnega opusa enega najvidnejših in dejavnejših slovenskih sodobnih pisateljev, Mariborčana Draga Jančarja, ki se je rodil 13.4.1948 v Mariboru. Jančar se je uveljavil s pripovedno prozo, dramatiko in esejistiko. Ustvarja v značilni modernistični pripovedni tehniki, ki jo je že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja nadgradil z nekaterimi postmodernističnimi elementi. Tematsko so v ospredju bivanjska vprašanja človeka, ki ga na eni strani obvladujejo nenadzorovani in nerazumljivi mehanizmi zgodovine, na drugi pa njegova lastna zaznamovanost. Pogosto obravnava vprašanja izobraženstva in tujstva. V delih, ki so nastala po 1990, je opazen premik k obravnavi drobnih, intimnih problemov, ki so temeljni in usodni za posameznikovo življenje. Za predstavitev človekove usode v neobvladljivem objektivnem svetu pogosto uporablja zgodovinsko tematiko. V mednarodno odmevni esejistiki se posveča paleti sodobnih političnih, kulturnih in širših družbenih vprašanj. Iz pestrosti obravnavanih tem izstopajo eseji, ki obravnavajo vlogo intelektualcev v sodobnem svetu. Sodi med najbolj prevajane sodobne slovenske avtorje. Za svoje bogato ustvarjanje je prejel tudi številne nagrade: leta 1974 nagrado Toneta Tomšiča za novinarsko delo, leta 1993 Prešernovo nagrado in Evropsko nagrado za kratko prozo, leta 1999 in 2001 nagradi Kresnik za najboljši slovenski roman teh dveh let (Zvenenje v glavi, Katarina, pav in jezuit); 2002 Glazerjevo nagrado za vrhunske dosežke na področju kulture, 2003 Herderjevo nagrado za literaturo, tri Grumove nagrade za drame in tri Rožančeve nagrade za eseje.

Lokacije napisov so skrbno izbrane, saj nadgrajujejo pomen besedila: Trg Borisa Kidriča - SEVERNI SIJ; Promenada v parku - TO NOČ SEM JO VIDEL; Casino - VELIKI BRILJANTNI VALČEK; Slomškov trg - KATARINA, PAV IN JEZUIT; Meljski hrib - POGLED ANGELA; Trg svobode - ZVENENJE V GLAVI; most na Otok - BRIONI; levo obrežje Drave - GALJOT.

Napisi se bodo skupaj z mestno razsvetljavo prižgali vsak dan v letu 2012, prvič torej na današnji dan, z njimi pa bo ustvarjen Jančarjev literarni zemljevid, ki bo povezoval mestno jedro. Ob vsakem napisu bo postavljena informacijska tabla z osnovnimi podatki in povezavami na elektronske medije, kjer bodo še dodatne informacije o projektu, zemljevid in povezave na druge povezane projekte v mestu.

Svetlobno igro nam bo pričaral Atelje Japelj, laboratorij, ki s svojimi posegi v prostor nadgradi obstoječe strukture, jim vgradi nove prostorske elemente, različne mobilne objekte, ter s tem ambient začasno predstavi v drugačni prostorski in likovni podobi. Pri tem procesu vključuje izkušnje oblikovanja scenografij za gledališče in televizijo. Z domišljeno zasnovo tlorisov, oblikovanjem svetlobe in vpetostjo vseh elementov v natančno dramaturško shemo pa dogodek pripelje do želene vrhunske izvedbe. Prepričani smo, da bo Severni sij eden tistih dogodkov, ki se bo vpisal med vrhunce otvoritvenega vikenda Evropske prestolnice kulture.

Več informacij o avtorjih projekta tudi na spletnem naslovu http://www.ateljejapelj.si