O-STA

Otvoritveni dan evropske prestolnice kulture v novem Mestu

V soboto, 28. januarja 2012, bo v Novem mestu otvoritveni dan Evropske prestolnice kulture 2012. Novomeščani so se odločili, da bodo svojo otvoritev naredili drugače, kot so jih naredila druga mesta, na manj klasičen način in hkrati tako, da predstavijo predvsem domače ustvarjalce, zato vabijo na ogled dveh velikih otvoritvenih dogodkov - glasbeno-plesne pravljice Sneguljčica in velikega koncerta več novomeških glasbenih skupin.

Glasbeno-plesna pravljica Sneguljčica bo ob 17. uri v Trdinovi dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine (ponovitev v nedeljo, 29. januarja 2012 ob 17. uri).

Koncert skupine Dan D z gosti Berlitz, Crossfire, Kill Kenny in New citizens bo ob 20. uri v Športni dvorani Marof.

Sneguljčica je brezplačna predstava, namenjena predvsem otrokom, primerna pa je tudi za vse druge starostne skupine. Klavdija Kotar iz Javnega sklada za kulturne dejavnosti, izpostava Novo mesto, pravi: "Sneguljčica kot predstava ponuja splet glasbe, plesa, vizualne animacije, instrumentalne improvizacije, ki bodo potekale v živo na odru." Gre za reinterpretacijo uspešne gledališke igre, podprte z elementi muzikala, ki so jo leta 1953 po predlogi znane Grimmove pravljice avtorsko obdelali domači novomeški avtorji in izvajalci, združeni v prodornem Kulturno prosvetnem društvu "Dušan Jereb".

V sodobni izvedbi Sneguljčice je dramski del zamenjan z izraznim plesom, ohranili pa so originalni glasbeni del in ga dopolnili z instrumentalnimi improvizacijami. Predstava ponovno združuje kulturne ustvarjalce, tako kulturna društva kot posameznike in zavode na področju kulture v celoto. Skoraj vsi sodelujoči namreč prihajajo iz vrst društvene kulture ali pa so se v njej kalili. Danes delujejo kot profesionalni ustvarjalci in se s to uprizoritvijo poklanjajo prvotni ljubiteljski zasedbi, hkrati pa obujajo kulturno in družbeno dediščino Novega mesta.

Novomeška skupina Dan D - ki bo v večernem delu otvoritve v Novem mestu gostila še druge skupine - obstaja vse od leta 1996, ko sta Tomislav Jovanović - Tokac in Dušan Obradinovič - Obra na pogorišču skupine Mercedes Band ustanovila danes eno izmed najpopularnejših rock skupin v Sloveniji. Leta 1997 so izdali svoj prvenec Igra, kasneje pa še druge albume - vrhunec pa je skupina dosegla septembra 2009, ko je s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija dvakrat osvojila razprodane Križanke.

###

Več informacij:

Borut Pelko, koordinator partnerskih mest, telefon: 031 668 592

Sandra Boršič, koordinatorka za Novo mesto, telefon: 031 345 701