O-STA

Brezplačna storitev FOTA Nokia za Mobitelove uporabnike

Ljubljana, 3. februar - Mobitelovi uporabniki pametnih mobilnikov Nokia imajo po novem na voljo možnost posodobitve programske opreme z uporabo brezžične storitve FOTA. Ta uporabnikom omogoča neposredno posodobitev programske opreme njihovih mobilnih naprav prek brezžičnega prenosa podatkov. Posodobitev FOTA je v Mobitelovem omrežju prek dostopa APN: internet za uporabnike mobilnih in pametnih telefonov Nokia brezplačna.

Telekom Slovenije je v sodelovanju z Nokio Mobitelovim uporabnikom mobitelov omenjene znamke omogočil novo ugodnost - brezplačno nadgradnjo programske opreme prek storitve FOTA. FOTA (Firmware Over-the-Air) je sodobna in praktična mobilna rešitev, ki omogoča nadgradnjo in posodobitve programske opreme neposredno prek mobilnih telefonov in PDA-naprav. Tako uporabniki prihranijo čas, potreben za siceršnji obisk pooblaščenega servisa ali povezavo z računalnikom, saj za posodobitev programske opreme sedaj potrebujejo le možnost prenosa podatkov prek mobilnega omrežja ali dostopovne točke WiFi. Pri tem za Mobitelove uporabnike velja, da je prenos podatkov za ves podatkovni promet, potreben za uporabo storitve FOTA z mobilniki znamke Nokia, v domačem omrežju brezplačen.

Storitev FOTA je preprosta, hitra in varna. Posodobitev programske opreme FOTA je urejena z enotnim standardom, poleg Nokie pa jo podpirajo tudi ostali vodilni proizvajalci mobilne opreme, kot so LG, Samsung, HTC, Motorola, Sony Ericsson in drugi. Večina pametnih telefonov posodabljanje programske opreme FOTA zazna s potisno tehnologijo, uporabniki pa na svojih mobilnikih le še potrdijo ponujeno možnost posodobitve. Proces posodabljanja običajno traja le nekaj minut, odvisno od velikosti datoteke in prenosne hitrosti uporabljene brezžične povezave. Mobitelovi uporabniki mobilnikov Nokia, ki želijo na ta način posodobiti svojo programsko opremo, vtipkajo ukazni niz *#0000# in v menijski izbiri "Možnosti" izberejo "Preveri posodobitve", nato pa sledijo navodilom na zaslonu.

Storitev FOTA je trenutno brezplačno na voljo Mobitelovim uporabnikom pametnih telefonov NOKIA z operacijskim sistemom Symbian in Serija 40, ki do spleta dostopajo v domačem omrežju prek dostopne točke - APN: internet. V Telekomu Slovenije pričakujejo, da se bodo za enak korak odločili tudi drugi proizvajalci.

Več o ponudbi Telekoma Slovenije je na voljo na www.mobitel.si in www.telekom.si.