O-STA

Oči in ušesa boga - videonadzor Sudana

V petek, 17. februarja 2012, ob 18. uri bo v Kino Udarnik Maribor projekcija filma Toma Križnarja in Maje Weiss Oči in ušesa, ob 20. uri pa v Gledališki dvorani Vetrinjskega dvora (Vetrinjska ulica 30, Maribor) istoimenska okrogla miza, na kateri bodo predstavniki svetovnih humanitarnih organizacij in drugi predstavili razmere v Nubi, Abyeji, Modrem Nilu in Darfurju.

Film "Oči in ušesa boga" avtorjev Toma Križnarja in Maje Weiss govori o tridesetletnem iztrebljanju Afričanov s področij, bogatimi z naravnimi viri, ki so med obema Sudanoma: Nuba, Abyeji, Modri Nil in Darfur. Film kot rešitev situacije predlaga videonadzor, katerega cilj je povezati ljudi na žrtveniku sveta z delom človeštva, ki še ostaja nekoliko občutljiv. Film je nastal v koprodukciji Ustanove Toma Križnarja, Bela filma, Studia Arkadena, RTV Slovenija in s pomočjo AV sklada pri Ministrstvu RS za kulturo.

Po projekciji filma, ob 20. uri, bo čez cesto v Gledališki dvorani Vetrinjskega dvora okrogla miza "Oči in ušesa", ki jo bo vodila novinarka Marjana Vončina.

Gostje okrogle mize bodo:

Tomo Križnar in Maja Weiss,

Suleiman Jamous, humanitarni koordinator darfurskih upornikov,

Klemen Mihelič iz Humanitarne organizacije Hope,

Boštjan Videmšek, novinar,

Eva Tomič iz Ministrstva RS za zunanje zadeve.

Po skypu se bodo v pogovor neposredno vključili:

britanski aktivist in novinar Peter Moszynski, ki bo poročal iz begunskega taborišča Ida na meji med Sudanom in Južnim Sudanom, Jassin Hassan, predstavnik prostovoljske skupine "Oči in ušesa" v Nubskih gorah, Hashim Orta, ki bo predstavil razmere v Modrem Nilu, pred katerimi si zatiska oči ves svet.

Iz Strassburga se bo javila visoka komisarka za človekove pravice OZN Navanetem Pillay, iz Berlina Jaka Bizilj, ustanovitelj Cinema for Peace, in iz New Yorka Mia Farrow, aktivistka in ambasadorka Unicefa v Afriki.

Dogodek bodo s kamerami zabeležili prostovoljci "Oči in ušesa" Univerze v Mariboru. O mariborski iniciativi pri nadaljevanju tega projekta bo spregovoril rektor dr. Daniel Rebolj.