O-STA

Zmajev karneval na ljubljanskih ulicah

V Ljubljani se bo na pustno soboto, 18. februarja, odvil velik pustni karneval, ki ga bo zaznamoval ogromen zmaj, po katerem bo odslej karneval tudi nosil ime: Zmajev karneval v Ljubljani. Po številu sodelujočih in dolžini trase bo to največji karneval doslej. Pustna povorka pričenja svojo pot ob 11h na Novem trgu/Bregu in zaključi z rajanjem na Kongresnem trgu.

Ljubljanski Zmajev karneval obsega veliko pustno povorko po mestnih ulicah, v kateri med drugim sodelujejo značilne maske iz poganskega ljudskega izročila kot so kurenti, laufarji, morostarji, pokači, orači in druge ter otroci ljubljanskih osnovnih šol.

Točno ob 11. uri karneval krene z Novega trga/Brega, čez Čevljarski most na Mestni trg, po Stritarjevi ulici na Prešernov trg in po Wolfovi ulici na Kongresni trg. Zmajev karneval bodo spremljali trije povezovalci, ki bodo skupine pustnih mask predstavljali na Ribjem trgu, na stopnišču Mestne hiše in na odru na Kongresnem trgu. Tam se ob 11.00 prične glasbeni program s skupino Blue Angel Gang s pevko Nino Pušlar, program se bo zaključil ob 16. uri.

V Zmajevem karnevalu vključuje tri pustne segmente in sicer: otroški del, v katerem sodelujejo predvsem osnovnošolci in otroci iz ljubljanskih vrtcev, etnološki del s poznanimi slovenskimi pustnimi maskami in šemami in organizirane skupine pustnih maškar.

Zapore prometa ne bo, saj celotno dogajanje poteka znotraj za promet zaprtega dela mesta. Organizator in izvajalec prireditve je Lutkovno gledališče Ljubljana, v sodelovanju s Turizmom Ljubljana in Mestno občino Ljubljana.

Letošnji karneval je prelomen, saj ga bo zaznamovala nova maskota karnevala, ogromen zmaj, ki je nastal na Osnovni šoli Trnovo. Ljubljanske osnovne šole so se od oktobra naprej načrtno pripravljale na karneval, saj so njihove maske nastajale na delavnicah pod mentorstvom mojstrov gledaliških delavnic Lutkovnega gledališča Ljubljana. Osnovne šole bodo na čelu pustne povorke, v kateri bo 38 organiziranih skupin in preko 1000 sodelujočih.

V okviru Zmajevega Karnevala v Ljubljani poteka še nekaj zanimivih dogodkov, ki pričajo o tem, da pust letos prihaja v glavno mesto skozi velika vrata:

- Razstava fotografij Primoža Hienga Ta norčavi pustni čas v Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli ( vse od aprila);

- Pustni koncert z Neco Falk in Mačkom Murijem na Odru pod zvezdami v Lutkovnem gledališču Ljubljana, 18. 2. in 19.02. ob 17.00;

- Grajsko pustovanje v Goodlife Lounge Club - Skalni dvorani na Ljubljanskem gradu, 18.02. od 21.00 dalje;

- Kurentovanje na Ljubljanskem gradu na grajskem dvorišču, 19.02. ob 11.00;

- Pustne ustvarjalnice v Friderikovem stolpu na Ljubljanskem gradu, 20. in 21.02. od 10.30 do 13.30;

- Pustna rajanja na Odru pod zvezdami v Lutkovnem gledališču Ljubljana, 21.02. ob 11.00 in 18.00;

- Lutkovna predstava Mišek Miško in Belamiška po motivih Ferija Lainščka v Lutkovnem gledališču Ljubljana , 21.02. ob 10.00 in ob 17.00.