O-STA

Vikend namenjen promocijskim aktivnostim EPK v tujini

Sporočilo za medije Maribor, 20. marec 2012

V petek, 23. marca 2012, se bo v Londonu, nato pa še v nedeljo, 24. marca 2012, v Tel Avivu predstavil MARIBOR 2012. Predstavitvi sta le dve aktivnosti v nizu promocijskih aktivnosti, ki jih zavod MARIBOR 2012 izvaja v tujini.

V Londonu bodo v prostorih portugalske ambasade predstavili obe prestolnici, Maribor in Guimarães, slovenski in portugalski ambasador, generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012 dr. Suzana Žilič Fišer in predstavnik Guimarãesa. Predstavitev je namenjena v prvi vrsti novinarjem, da se jih seznani z raznovrstnimi dogodki obeh sedanjih evropskih prestolnic kulture. Poteka v sodelovanju s slovensko in portugalsko ambasado ter Slovensko turistično organizacijo (STO). Na samem dogodku bo približno 150 novinarjev, tako britanskih kot portugalskih in tudi nekaj slovenskih. Mariborska delegacija bo predstavila vsebinski del programa MARIBOR 2012 in povezovanje s turizmom. Predstavljeni bosta tudi slovenska in portugalska kulinarika.

Na povabilo organizatorjev mednarodne konference Art Weekend 2012 v Tel Avivu pa bo v nedeljo, 25. marca 2012, programski direktor MARIBOR 2012 Mitja Čander predstavil MARIBOR 2012 v sklopu predstavitev nekdanjih, sedanjih in prihodnjih evropskih prestolnic kulture. Nedeljski forum zajema razpravo o primerih dobre prakse in programu, osredotočeno na mednarodno pozicioniranje in marketing preko umetnosti.

Sicer pa zavod skrbi za redno izvajanje promocijskih aktivnosti v tujini. Nedavne so bile na Dunaju, v Berlinu in v Parizu.

Konec januarja so na Dunaju uradno odprli Slovenski kulturni in informacijski center (Skica), kjer so predstavili celoten program EPK. Na otvoritvi je bilo okrog 150 gostov - kulturnikov in novinarjev. V letošnjem letu je prav MARIBOR 2012 težišče Skice, ki v avstrijski prestolnici deluje kot dislocirana enota slovenskega veleposlaništva na Dunaju. Na otvoritvi je Suzana Žilič Fišer predstavila namen projekta MARIBOR 2012, Mitja Čander je predstavil celoten koncept programa; Aleš Šteger, vodja programskega sklopa Terminal 12, pa program tega sklopa.

22. februarja 2012 je bila mag. Nataša Kos gostja na slovenskem večeru v Berlinu, ki ga je organiziral Deutsche Kulturforum östliches Europa, kjer je uspešno predstavila projekt Maribor 2012, vse programske sklope in vrhunce ter izpostavila sodelovanje z Goethejevim institutom v okviru Kulturnih ambasad.

Kot smo pred kratkim že objavili, je 14. marca 2012 v Evropski hiši v Parizu (La Maison de l'Europe de Paris) potekal slovenski literarni večer. Večer je bil posvečen delu enega največjih slovenskih pisateljev Draga Jančarja, lanskega dobitnika evropske književne nagrade ACEL. S pisateljem se je pogovarjal Mitja Čander, in sicer o Jančarjevem obširnem opusu in o projektu Severni sij, v sklopu katerega Maribor od otvoritve evropske prestolnice kulture krasijo svetleči napisi z naslovi Jančarjevih del.