O-STA

Sodelovanje in še enkrat sodelovanje za zdravje naše družbe

Pozdravljeni!

Mladinski svet Slovenije (MSS) je danes odgovornim v naši državi za zdravje predal Peticijo za povečanje vlaganja v preventivo in promocijo na področju zdravja mladih (v priponki). Kamal Izidor Shaker, predsednik MSS, Sara Berglez, podpredsednica MSS za trajnostni razvoj ter Jan Peloza, predsednik organizacije članice MSS, Brez izgovora Slovenija, so obiskali ministra za zdravje, g. Gantarja in predsednico Odbora DZ za zdravstvo, mag. Hercegovac. Oba sta bila zadovoljna z dejstvom, da smo mladi v Sloveniji odločeni sodelovati pri procesih trajnostnega razvoja. Preventiva je po njunem mnenju ključnega pomena, če želimo zdravo populacijo skozi vsa starostna obdobja. Veliko bo prav tako potrebno narediti na povezovanju z mladinskimi organizacijami, ki so ključne pri izvedbi preventivnih programov.

Predlog peticije, ki je nastala na podlagi programskega dokumenta MSS Zdravje mladih, pa smo včeraj, 22.3.2012 predstavili na okrogli mizi Preventiva za zdravje mladih, potekala pa je na zelo strokovni ravni. Gostje, dr. Helena Jeriček Klanšček, IVZ, dr. Mojca Juričič, Sekcija za šolsko in visokošolsko medicino pri SZD, Jan Štangelj, Društvo študentov medicine Slovenije, Jan Peloza, Mladinsko združenje Brez izgovora Slovenija in Sara Berglez, Mladinski svet Slovenije, so udeležencem predstavili različne poglede na pomen preventive v zdravstvu, ki je ključnega pomena prav pri mladi populaciji. Vendar pa na okrogli mizi ni bilo le govora o tem, za kaj bi naj država poskrbela, vendar so gostje skupaj z udeleženci nizali predloge izboljšav, ki se jih bo potrebno lotiti tako v mladinskih in nevladnih organizacijah, šolah, lokalnih skupnostih kot tudi sistemih, ki na prvi pogled nimajo veliko opraviti z zdravjem. Medsektorsko sodelovanje na področju preventivnega delovanja za zdravje mladih je tako ključ do zdrave družbe.

Tako z okroglo mizo, kot tudi z dejstvom, da smo s peticijo odgovornim ponudili sodelovanje na področju zdravja mladih, smo na Mladinskem svetu neizmerno zadovoljni. Ker večina prebivalstva, in mlada populacija ni nikakršna izjema, označuje svoje zdravje kot najpomembnejšo vrednoto v življenju, je zdravje mladih področje, na katerem nameravamo biti še kako glasni.

Priložene fotografije so na voljo za uporabo s pripisom Foto: MSS.

Za več informacij lahko pišete na pr@mss.si ali pokličete na 041 362 482 (Sara).