O-STA

Maribor in Guimaräes - evropski prestolnici kulture

V sodelovanju slovenskega in portugalskega veleposlaništva v Londonu in predstavništev obeh turističnih organizacij v Veliki Britaniji je danes, 23. marca 2012, potekala predstavitev Maribora in Guimarãesa - evropskih prestolnic kulture v letu 2012. Dogodek je potekal na eminentni lokaciji Trga Belgrave v središču Londona, in sicer v rezidenci portugalskega veleposlanika. V imenu MARIBORA 2012 se je dogodka udeležila generalna direktorica dr. Suzana Žilič Fišer, portugalsko prestolnico kulture pa je zastopala dr. Francisca Abreu; kulturna svetovalka mestnega sveta in neizvršna direktorica Guimarães 2012.

Dogodek je služil predvsem kot turistična in kulturna predstavitev letošnjih prestolnic kulture in njunih okolic. Gre za dve izjemno pomembni mesti v obeh državah z izrazito kulturno in tudi zgodovinsko noto, ki se izkazuje tudi v bogatem kulturnem programu letošnjih EPK. Hkrati pa bi radi izkoristili ta dogodek tudi kot primer dobrega in prijateljskega sodelovanja dveh evropskih držav. V času nestabilnih svetovnih razmer in naraščajočem skepticizmu, ki vlada v svetu, so prav integracije skozi kulturo in turizem najmočnejša diplomacija. Ta skupen projekt kaže na primer dobrega sodelovanja in prakse, ki jih prinaša skupna Evropa, hkrati pa projekta Maribor in Guimarães 2012 - EPK v času recesije vsebujeta programske projekte, ki izrazito prinašajo trajnostno razvojne komponente.

Sodelovanje s Portugalci kaže na dobre odnose med obema prestolnicama kulture, saj tu ne gre za nikakršno rivalstvo, temveč spodbudno sodelovanje in dopolnjevanje. Tudi tu lahko naše turistične destinacije in gospodarstvo veliko pridobijo na podobnih povezovanjih. Za Maribor in regijo pa je to odlična priložnost, da se prikaže v precej eminentni družbi v enem pomembnejših svetovnih mest, v Londonu.

Projekt Evropskih prestolnic kulture sicer velja za zelo priznan in spoštovan na otočju, kjer so v preteklosti že gostili več uspešnih projektov EPK: Liverpool, Cork, Dublin in Glasgow. Tudi zato beležimo zelo pozitiven odziv tako medijev kot splošne javnosti na EPK Maribor 2012. Mesto Maribor je bilo deležno velike publicitete v medijih in se pogosto navaja kot druga slovenska 'city break' destinacija, ki poleg mesta ponuja veliko dodanih vrednosti: kulinarika, vinorodni okoliš, šport, narava in seveda kultura.

Do sedaj se je Maribor z EPK v letih 2011 in 2012 uspešno predstavljal na vseh večjih kulturno-turističnih dogodkih veleposlaništev v Londonu in Dublinu ter predstavništvih STO v Londonu. O Mariboru in EPK so poročali večji britanski in irski mediji, kot so: Sunday Telegraph, The Independent, The Guardian oz. The Observer, Irska nacionalna televizija, BBC itd.

V maju in juniju se načrtuje več študijskih tur za ostale angleško govoreče novinarje, predvsem iz VB in Irske. Interes kažejo tudi posamezni turistični agenti, ki se ukvarjajo s kulturnim turizmom, ki bi radi Maribor vključili v svojo ponudbo.

Izjava dr. Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica EPK: "V Londonu skupaj s portugalskim Guimarãesom predstavljamo Maribor kot Evropsko prestolnico kulture, saj je zanimanje za največji evropski projekt na področju kulture res izjemno. Skozi projekt se predstavljajo Maribor, partnerska mesta EPK in država, zato je priložnost predstavitve v mednarodnem prostoru velikega pomena. London, mesto, kjer se stikajo najrazličnejši kulturni vplivi, je za Slovenijo izjemnega pomena, kar kažejo tudi sodelovanja na raznih ravneh. Letošnje olimpijske igre in EPK pa so nova priložnost za navezavo tesnih vezi in povezav, ki jih vidimo z Veliko Britanijo. Današnji dogodek je odprl nove priložnosti pri uresničevanju ciljev projekta."

Od današnjega dne dalje pa je na veleposlaništvu RS v Londonu odprta tudi t.i. 'Info točka' Maribor - EPK 2012, kjer si lahko zainteresirani pridobijo vse informacije o programu Maribor 2012, turistične informacije regije Maribor-Pohorje ter se celo seznanijo z vinom najstarejše trte na svetu.