O-STA

Evropska prestolnica kulture uspešno vstopa v drugo četrtino projekta

Povečevanje števila obiskovalcev v Mariboru - Uspešne promocije v tujini - mobilne aplikacije EPK- spletna stran EPK prijazna do slepih in slabovidnih

(28. 3. 2012) Vodstvo zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture je na današnji novinarski konferenci predstavilo aktivnosti Evropske prestolnice kulture v Sloveniji in tujini in načrtovane dejavnosti v prihodnjih tednih, hkrati pa izpostavilo nekaj ključnih programskih projektov v mesecu aprilu. Spletna stran Evropske prestolnice kulture bo s pomočjo spletne aplikacije eSOVA kmalu dostopna za slepe in slabovidne, medtem ko so že vzpostavili tri mobilne aplikacije, ki omogočajo hitro in prijazno dostopanje do programskih vsebin EPK preko mobilnega aparata.

Generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012 dr. Suzana Žilić Fišer je predstavila delovanje zavoda in projekta. "Pred letom dni sem videla izjemne priložnosti, ki jih moramo uresničiti, danes sem, sploh zaradi izrednih razmer in čeri, ki so se postavljale na poti, zadovoljna z opravljenim. Morda je celo čudež, da smo ob vseh težavah danes na tej točki. Na našem zavodu je v zadnjih mesecih izjemno intenziven obisk tako turistične javnosti kot novinarjev iz tujine; Maribor jih je zaradi EPK obiskalo že 250. To nas izjemno veseli, saj se utrjuje dejstvo, da smo Maribor zaradi uspešno zastavljenega projekta EPK postavili na kulturni in turistični zemljevid Evrope, kar je bil ne nazadnje tudi eden izmed ciljev tega evropskega projekta. Zadovoljni smo tudi z obiskom info točk MARIBOR 2012," je povedala dr. Suzana Žilič Fišer. Info točki MARIBOR 2012 je februarja v Mariboru in Ljubljani namreč obiskalo okoli 2000 obiskovalcev, kar je podobna številka kot januarja, ko je potekala uradna otvoritev EPK. "Tudi obisk v marcu je vzpodbuden, kar kaže, da smo na dobri poti, da je EPK projekt, ki so ga meščani vzeli za svojega," je še poudarila Fišerjeva.

Tudi programski direktor zavoda MARIBOR 2012 Mitja Čander je izrazil zadovoljstvo nad množičnim obiskom dogodkov EPK in spomnil na razprodan koncert 2CELLOS ter nazadnje še do zadnjega kotička razprodan koncert Iva Pogorelicha z zagrebškimi filharmoniki. Ob tem je Čander poudaril, da se bo intenziteta dogodkov v aprilu in maju še povečevala, vedno več dogodkov se bo selilo na prosto, kjer bodo popestrili dogajanje na mestnih trgih in ulicah. "Preživeli smo izjemno turbulentne priprave na EPK, s strahom in upom smo zrli v prestolniško leto. Zelo sem vesel, da je otvoritveno obdobje pokazalo, da smo kljub vsemu dobro delali. Turbulenc na poti je sedaj bistveno manj, kljub likvidnostnim težavam in nekaterim neznankam smo uspeli izpeljati praktično vse, kar smo si zastavili. Odličen odziv publike nas prepričuje, da je javnost prepoznala koncept prestolnice kot nagovora preko kreativnosti. Pred nami so zelo intenzivni meseci, ko se bo naša zgodba dokončno preselila iz zime v pomlad in poletje," je dejal Čander.

Aleš Čar, vodja programskega sklopa Življenje na dotik, je opozoril na digitalne novosti: "V programski viziji Evropske prestolnice kulture je bila zapisana želja in hkrati vizija, da interneta pri projektu ne bi uporabljali zgolj kot običajno sredstvo za predstavitve in promocijo, temveč da ga je treba nadgraditi v nič manj kot samostojno programsko entiteto. V današnjem svetu, kjer se digitalna sfera razvija z bliskovito hitrostjo, v veliko primerih pravzaprav ni več mogoča celovita eksistenca realnega brez digitalnega in seveda obratno, hkrati pa digitalna sfera dobiva svoje popolnoma avtonomno in neodvisno življenje. Vse to smo poskušali upoštevati pri snovanju programske platforme Življenja na dotik, ki v osnovi bazira na spletni strani, hkrati pa jo podpira cel spekter različnih sodobnih orodij in tehnologij. V tem smislu se odpira dodatna in nova možnost v smislu uporabniške izkušnje, saj se spletni strani pridružujejo mobilne aplikacije."

Številne aktualne projekte in prihajajoče dogodke EPK je s pomočjo mobilnih aplikacij mogoče spremljati tudi preko pametnih mobilnih telefonov. Tako Mobilna aplikacija Maribor 2012 uporabnikom na sodoben način približa dogajanje Evropske prestolnice kulture Maribor 2012. Aplikacija vključuje koledar dogodkov, izpostavljene dogodke, novice projekta Maribor 2012, vsebine programskega sklopa Življenje na dotik in druge digitalne vodiče po EPK. Aplikacija je na voljo na platformi Android, v teh dneh pa se bo vključila tudi na platformo iPhone. "Plast" Maribor 2012 na aplikaciji Layar oz. t.i. resničnostnem brskalniku na pregleden način v realnem času prikaže digitalne informacije z aktualnim dogajanjem v okviru EPK in jih izriše na zaslonu mobilnika skozi pogled kamere. Aplikacija Layar je na voljo za platforme Android, iPhone, Symbian in Blackberry.

Urednik informativnih vsebin EPK Željko Milovanovič je izpostavil, da bo januarja predstavljena nova spletna stran zavoda MARIBOR 2012 s pomočjo aplikacije eSOVA kmalu prilagojena tudi slepim in slabovidnim obiskovalcem: "Spletni strani www.maribor2012.com in www.zivljenjenadotik.si sta v zaključni fazi prenosa na eSOVO. eSOVA je spletna aplikacija, ki omogoča slepim in ljudem s slabšim vidom lažje brskanje po spletnih straneh." Hkrati je spomnil na prisotnost EPK na družbenih omrežjih, na uspešen zagon "e-novic", na katerega se lahko prijavi tako domača kot tuja zainteresirana javnost ter na mreženje spletnih vsebin zavoda in spletnega koledarja dogodkov z nekaterimi drugimi spletnimi stranmi, kot sta npr. www.napovednik.com in www.slovenia.info. "Tako razvejano in kompleksno mreženje spletnih vsebin EPK preko različnih kanalov in v kombinaciji s klasičnimi mediji kaže rezultate v dobrem obisku dogodkov, kar je seveda eden naših glavnih ciljev," je še dodal Milovanovič.

Sicer pa se MARIBOR 2012 zelo intenzivno predstavlja tudi v tujini. Predstavitvam na Dunaju, Berlinu, Parizu in v Tel Avivu je sledila izjemno uspešna predstavitev EPK v Londonu, ki ji je prisostvovalo kar 120 angleških novinarjev. Na slovenski ambasadi v Londonu je zaživela tudi Info točka Evropske prestolnice kulture, kjer so na voljo vse informacije o projektu. Že jutri sledi predstavitev v Zagrebu, v prihodnjih tednih pa se bo EPK posebej predstavila tudi v Gradcu in Trstu, ne nazadnje pa tudi v glavnem mestu naše države, v Ljubljani.