O-STA

Priložnost poglobitve odnosov in povezovanja sosednjih kultur

(Zagreb, 29. marca 2012) Na današnji novinarski konferenci v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu so vodstvo zavoda in župan Mestne občine Maribor Franc Kangler predstavili projekt Evropska prestolnica kulture MARIBOR 2012. Maribor in pet partnerskih mest - Novo mesto, Murska Sobota, Ptuj, Velenje in Slovenj Gradec so v letošnjem letu žarišče predstavljanja in povezovanja domače in evropske kulture. Tako se v letu 2012 prav zaradi projekta Evropske prestolnice kulture povezujejo ne samo ta mesta med sabo, ampak tudi z drugimi mesti iz drugih držav, tudi s Hrvaško. Po končani konferenci je sledil sprejem na katerem so bili med drugimi prisotni tudi: častni konzul Republike Hrvaške Šime Ivanjko, župan Zagreba Milan Bandić, predstavnik ministrstva za kulturo Republike Hrvaške Vladimir Stojsavljević, Vojko Volk, slovenski veleposlanik na Hrvaškem ter drugi eminentni gostje. Ob tem je v sklopu dogodka s pomočjo promotork in simbolov Evropske prestolnice kulture potekala tudi promocija na ulicah Zagreba.

Zavod posebno pozornost posveča obiskovalcem iz sosednjih držav, neguje pristne stike z državniki, gospodarstveniki in drugimi predstavniki teh držav, saj se zaveda, da je ta projekt odlična priložnost za negovanje prijateljskih odnosov in vzpostavljanje tvornega sodelovanja. Tudi zaradi tega je današnja predstavitev Evropske prestolnice kulture v Zagrebu izredno pomembna, saj predstavlja most prijateljstva in zaupanja - pa tudi priložnost za povezovanje dveh sosednjih kultur, običajev in povezovanja kulture.

Maribor je že od nekdaj razvijal dobre odnose s Hrvaško in s partnerskimi mesti s te države. Ob sedanjem, vse večjem obisku hrvaških državljanov v največjem slovenskem štajerskem mestu župan Mestne občine Maribor Franc Kangler izpostavlja: "Hrvaška kot naša neposredna soseda predstavlja izjemno pomemben segment obiskovalcev v času Evropske prestolnice kulture, nekatera hrvaška mesta pa so se tudi aktivno vključila v program. Maribor je v tem času postal priljubljena popotniška destinacija, saj beležimo velik porast turistov, kot župan pa sem ponosen, da je Maribor bil uvrščen med top 10 popotniških destinacij na svetu." Mesto Maribor je že pred začetkom izjemnega projekta evropska prestolnica kulture bilo pobrateno s kar tremi hrvaškimi mesti, s katerimi sodeluje pri izmenjavi prireditev in dogodkov. Tako Kangler izpostavlja: "S prijetnim in bolj toplim vremenom bo tudi središče mesta zaživelo v polni meri, od zadnje nedelje v aprilu do zadnje nedelje v septembru pa bodo na Županovem odru prijateljstva nastopali glasbeniki iz pobratenih in prijateljskih mest Maribora, med njimi tudi iz Osijeka, Novalje in Pule."

Sicer pa župan Maribora vabi tudi na enega od pomembnejših dogodkov, ki se bodo zvrstili v Mariboru: "Eden izmed vrhuncev programa Evropske prestolnice kulture bo zagotovo obisk Njegove svetosti dalajlame in srečanje Nobelovih nagrajencev za mir, in sicer od 15. do 17. maja. Verjamem, da bodo ti dogodki privabili tudi veliko število hrvaških državljanov v naše mesto."

Generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012 dr. Suzana Žilič Fišer poudarja: "Evropska prestolnica kulture je projekt povezovanja. Z današnjo predstavitvijo v naši partnerski instituciji, v Hrvaškem narodnem gledališču, želimo izpostaviti tudi element povezovanja med kulturnimi institucijami, Slovenijo in sosednjo Hrvaško. Nedvomno sodelovanje med mesti, kulturnimi in izobraževalnimi institucijami omogoča nove razsežnosti in stremi k razvoju, kar je temeljno poslanstvo EPK." Glede na to, da se sodelovanje med državama poglablja, Žiličeva izpostavlja: "Dosedanje sodelovanje s Hrvaško na različnih področjih želimo znotraj projekta EPK še poglobiti, saj evropska dimenzija temelji na medkulturnem dialogu in sožitju." Ne nazadnje pa Žiličeva razlaga, "da smo s projektom že v drugi četrtini in z njegovim razvojem izjemno zadovoljni." To pa je tudi priložnost sodelovanja hrvaških kulturnikov, umetnikov in mnogih institucij.

Sodelovanje hrvaških kulturnikov in umetnikov na EPK

V samem programu MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture najdemo tudi sodelovanje s hrvaškimi kulturniki in umetniki, med njimi lahko na prvem mestu izpostavimo nedavni koncert Zagrebških filharmonikov pod vodstvom dirigenta Dmitrija Kitajenka in solista pianista Iva Pogorelicha, na katerem se je izkazalo v neuradnih srečanjih uglednih gostov iz Slovenije in Hrvaške, kako pomembno je sodelovanje na takšnem nivoju. Med drugim sta se prav tu srečala predsednik Republike Slovenije Danilo Turk in predsednik Republike Hrvaške Ivo Josipović. Programski direktor zavoda MARIBOR 2012 Mitja Čander ob tem izpostavlja: "Povezovanje sosedskih kultur je vselej pomembno, pretok med slovensko in hrvaško kulturo pa je za nas še posebej pomembno. Prav kultura je polje, ki odpira vrata dialogu tudi na drugih poljih. Potrudili smo se, da v naš program vključimo tako eminentne hrvaške umetnike in institucije kot mlajše, ki šele prihajajo v mednarodni prostor."

Vojko Volk, slovenski veleposlanik na Hrvaškem je izrazil izjemno navdušenje nad predstavitvijo delovanja zavoda MARIBOR 2012 - Evropske prestolnice kulture na Hrvaškem ter poudaril, da je tovrstna promocija priložnost za povezovanje in, da je potrebno prisluhniti kulturi. Ob tem je poudaril, da so odnosi med državama odlični, tako na gospodarskem, turističnem kot tudi kulturnem področju.

Ob tem je v sklopu dogodka s pomočjo promotork in simbolov Evropske prestolnice kulture potekala tudi promocija na ulicah Zagreba. Promotorke so Zagrebčane in vse mimoidoče informirale o projektu, obveščale o programu, s poudarkom na aprilu, delile vrtavke in drugi promocijski material ter jih prijazno vabile v Maribor.

Avdio gradivo s tiskovne konference si lahko snamete s sledeče spletne povezave: http://dl.dropbox.com/u/66632579/ZagrebIC_A_115.7z

Foto gradivo si lahko snamete s sledeče spletne povezave: http://dl.dropbox.com/u/66632579/epk2.zip

Vljudno prosimo za navedbo avtorja: Mediaspeed.

####

Več informacij: Jasmina Godec, Odnosi z javnostmi - 041 231 343, jasmina.godec@maribor2012.eu