O-STA

MARIBOR 2012: Vabilo na novinarsko konferenco za Gala večer baletnih zvezd

(Maribor, 29. marca 2012) Vabimo vas na novinarsko konferenco v zvezi z vrhunskim Gala večerom baletnih zvezd iz Sankt Petersburga, ki bo v ponedeljek zvečer v Veliki dvorani SNG Maribor. Novinarska konferenca bo prav tako v ponedeljek, 2. aprila 2012, ob 11.30, v Kazinski dvorani SNG Maribor.

Na konferenci bodo sodelovali:

Nataša Kos, pomočnica programskega direktorja MARIBOR 2012 za mednarodno sodelovanje.

Aleksander Prohorenko, vodja kulturno-poslovne delegacije, član Vlade Sankt Peterburga, predsednik Komiteja za zunanje zadeve,

Ekaterina Galanova, vodja podjetja "Dance Open",

Igor Kolb, prvi solist Mariinskega gledališča, zaslužni umetnik Ruske Federacije, in

Anastasija Kolegova, prva solistka baleta Mariinskega gledališča.

MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture skupaj z Vlado Sankt Peterburga in Ruskim centrom v Mariboru prireja v sklopu programske entitete Kulturnih ambasad izjemen dogodek, na katerem se bo predstavil ruski balet v vsej svoji veličini, in sicer Gala večer baletnih zvezd iz Sankt Peterburga, ki bo v ponedeljek, 2. aprila 2012, ob 19.30, v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Ogledali si bomo lahko klasična dela najbolj znanih koreografov 19. in 20. stoletja, kot so Marius Petipa, Georgij Melitonovič Balančivadze, na zahodu znan kot George Balanchine, Mikhail Fokin, ter sodobne stvaritve gledališke in baletne hiše Mariinsky Theatre.

MARIBOR 2012 je s programsko entiteto Kulturnih ambasad, ki vključuje kar 26 držav iz Evropske unije in vsega sveta, postal središče kulturnega vrvenja in umetniške odličnosti. Kulturne ambasade so namenjene srečevanjem, dialogu na področju kulture in umetnosti ter mednarodnemu povezovanju, njihov program pa podpirajo vse tuje kulturne ustanove, ki v Sloveniji delujejo v okviru mreže evropskih nacionalnih kulturnih inštitutov (EUNIC), veleposlaništva tujih držav, mednarodne kulturne fundacije, nevladne organizacije ter sedanja evropska prestolnica kulture ter nekdanje in bodoče evropske prestolnice kulture.

Tokrat se bosta v Mariboru prepletali ruska in slovenska kultura. Mesti Maribor in Sankt Peterburg med drugim povezujeta njuni edinstveni baletni tradiciji, ki pomembno oblikujeta njuno kulturno identiteto.