O-STA

MARIBOR 2012: Laibach prihajajo v miru v Maribor in Ljubljano

(Slovenija, 10. 4. 2012) Zasedba Laibach bo čez nekaj dni nastopila v Sloveniji v sklopu posebne enomesečne evropske turneje We come in peace. Hkrati bo prvič pri nas predvajan film Jekleno nebo (Iron sky), za katerega so Laibach ustvarili glasbo. V soboto, 21. aprila, bodo 'prišli v miru' v Narodni dom v Mariboru v sklopu Evropske prestolnice kulture Maribor 2012. Dan prej bodo nastopili v Kino Šiška v Ljubljani.

Jekleno nebo (Iron sky) - Timo Vuorensola, 2012, Finska, Nemčija, Avstralija, 93 min.
Delni navdih za film je skupina Laibach, zlasti njen album VOLK (Mute/EMI) iz leta 2006. Finski režiser Vuorensola si je namreč že na začetku projekta zamislil, da bi glasbo za film ustvarila skupina Laibach. Skupina in filmska ekipa sta takoj našli skupni jezik in vizija je lahko postala realnost.
Film Jekleno nebo je znanstvenofantastična črna komedija o nacistih, ki leta 1945 zbežijo na temno stran Lune in se 73 let kasneje vrnejo na Zemljo. Proti koncu druge svetovne vojne so nacistični znanstveniki prišli do prelomnega dosežka. Iz skrivnostne baze na Antarktiki so bila izstreljena prva vesoljska plovila in po njihovem pristanku na temni strani Lune je tam nastala vojaška baza Schwarze Sonne (Črno sonce). V bazi naj bi se bila izurila močna invazijska flota, ki bi se ob pravem času vrnila na Zemljo in jo prevzela. Zdaj se piše leto 2018 in nacisti se vračajo ...
www.ironsky.si - www.ironsky.net


We come in peace
Laibach se bodo na evropski koncertni turneji We come in peace, ki se je začela konec marca in bo trajala vse do konca aprila, ustavili tudi v domovini. 20. aprila bodo nastopili v ljubljanskem Kinu Šiška, 21. aprila pa v mariborskem Narodnem domu. Med drugim bodo 14. aprila gostovali v prestižni Turbinski dvorani galerije Tate Modern.
Na koncertu bodo izvajali tudi glasbo, ki so jo napisali za film Jekleno nebo, in glasbo z njihovih prihajajočih albumov Laibach Revisited (izide pri WTC) in Reproduction Prohibited / An Introduction To... Laibach /, ki letos izide pri založbi Mute. Album ne bo ne 'best of' ne izbor 'največjih uspešnic', temveč zbirka najbolj znanih priredb, ki jih izvaja zasedba Laibach, poleg tega pa bo vseboval tri redke posnetke:
- Bruderschaft, kraftwerovsko priredbo njihove lastne pesmi Brat moj,
- Warme Lederhaut, priredbo prve izdaje pri založbi Mute, Warm Leatherette v okviru projekta The Normal, ki je bil prvič izveden maja 2011 na zdaj že legendarnem festivalu Short Circuit presents Mute, in
- Ballad Of A Thin Man, ki jo je v izvirniku posnel Bob Dylan.

www.laibach.org

###

Za več informacij so vam na voljo:
- glede dogodka 20. 4. v Ljubljani: Uroš Bonšek, 030 310 105, uros.bonsek@kinosiska.si,

- glede dogodka 21. 4. v Mariboru: Petra Slanič, 031 776 099, petra.slanic@postskriptum.si,

- glede filma Jekleno nebo: Urška Grabnar, 031 333 894, urska.grabnar@cinemania-group.si.

Urnik dogodkov

Petek, 20. 4. 2012, Ljubljana
, Kino Šiška

17.00 in 19.00: predvajanje filma Jekleno nebo

21.00: We come in peace, koncert zasedbe Laibach
Vstopnice so na voljo na www.eventim.si in na vseh Eventimovih prodajnih mestih.
Cene vstopnic:
- skupna vstopnica za ogled filma Jekleno nebo in obisk koncerta:
v predprodaji 27 EUR, na dan dogodka 30 EUR,
- vstopnica za obisk koncerta:
v predprodaji 22 EUR, na dan dogodka 25 EUR.

Sobota, 21. 4. 2012, Maribor

19.00: Jekleno nebo, Kolosej Maribor

21.00: We come in peace, koncert zasedbe Laibach, Narodni dom
Vstopnice so na voljo v Info točkah Maribor 2012 (v Mariboru na Trgu Leona Štuklja 2, v Ljubljani na Mestnem trgu 17), na EPK blagajni v SNG Maribor, na www.eventim.si in vseh Eventimovih prodajnih mestih.
Cene vstopnic:
- skupna vstopnica za ogled filma Jekleno nebo in obisk koncerta:
v predprodaji 19 EUR, na dan dogodka 21 EUR,
- vstopnica za koncert:
v predprodaji 14 EUR, na dan dogodka 16 EUR.

Foto gradivo

Skupina Laibach: http://db.tt/SZLK45JI(39,4 MB)
Film Jekleno nebo: http://www.ironsky.si/fotogalerija.html