O-STA

MARIBOR 2012: Koncert italijanske umetnice Martine Frezzotti

Klavirski recital Martine Frezzotti, ene najboljših pianistk svoje generacije, v Kazinski dvorani SNG Maribor

V Kazinski dvorani SNG Maribor se bo jutri, v sredo 11. aprila, ob 19.30, s klavirskim recitalom predstavila mlada in nadarjena italijanska pianistka Martina Frezzotti. Klavirski recital 25-letne Martine Frezzotti, ene najboljših pianistk svoje generacije, je nedvomno eden od vrhuncev meseca italijanske kulture v okviru Kulturnih ambasad.

Martina Frezzotti je ena zadnjih, ki so imeli priložnost, da jih poučuje veliki Lazar Berman. Marca 2012 je nastopila na dvorani Weill Recital Hall v Carnegie Hall v New Yorku. Klavir se je začela učiti pri šestih letih in pri sedemnajstih postala ena zadnjih učenk Lazarja Bermana na Mednarodni akademiji za klavir v Imoli. Skupaj z Bermanom je študirala Liszta in druge skladatelje.

Po opravljeni diplomi v Italiji je eno leto študirala na Državnem konservatoriju Rimsky Korsakov v Sankt Peterburgu. Aprila 2008 je bila sprejeta na Državni konservatorij Tchaikovsky v Moskvi, mentorice pianistke Elissò Virsaladze in tako postala prva italijanska doktorska kandidatka na Konservatoriju v Moskvi. Trenutno zaključuje podiplomski študij in pripravlja dizertacijo o psihologiji nastopanja in odrskega strahu.

Veliko je nastopala v Italiji, Avstriji, Španiji in Franciji. Redno koncertira tudi v Rusiji na prizoriščih kot so: Dvorana Rachmaninov, Konservatorij Tchaikovsky, Državna knjižnica Gogol, Državni muzej umetnosti Pushkin, Glasbena šola Prokofiev in tako naprej. Prav tako je sodelovala na tekmovanjih mladih talentov in glasbenikov, kjer je prejela mnoge prve nagrade. Zmagala je tudi na Italijanskem državnem glasbenem tekmovanju, kjer so sodelovali tekmovalci iz konservatorijev celotne Italije. Posnela je tudi zgoščenko s Schumannovo glasbo in prejela štipendijo.

"Martina je glasbenica, ki je absolutno izbrala pravo življenjsko pot"

--Lazar Berman--

###

Dodatne informacije: Jagoda Đorđevič - M: 041 708 485 - jagoda.dordevic@maribor2012.eu

Jerneja Rebernak - M: 030 279 419 - jerneja.rebernak@maribor2012.eu