O-STA

MARIBOR 2012: Vabilo na otvoritev meseca mehiške kulture

MARIBOR 2012 in Veleposlaništvo Združenih mehiških držav

Vabilo na otvoritev meseca mehiške kulture

13. april 2012, ob 19. uri

Galerija salona 2012, Trg Leona Štuklja 2

Spoštovani uredniki in cenjeni novinarji!

Skupaj z Veleposlaništvom Združenih mehiških držav vas vabimo na otvoritev razstav

"Telo, kot pokrajina" Jorga Marína in "Homo Terra 23°" Eduarda Ballestra v okviru programa Kulturnih ambasad.

v petek, 13. aprila 2012, ob 19.00,

v galeriji Salona 2012, Trg Leona Štuklja 2, Maribor.

Vabljeni na druženje, ki ga bodo pospremili glasba skupine "Mariachi sin Fronteras" in okusi pristne mehiške hrane.

Veselimo se srečanja z vami!

Več o umetnikih in vabilo najdete v priponki. Razstavi bosta na ogled do 15. 5. 2012.

###

Več informacij: natasa.kos@maribor2012.eu - M: 031 305 005

jagoda.dordevic@maribor2012.eu - M:041 708 485

###

Jorge Marín ("El Cuerpo como Paisaje")

"El Cuerpo como Paisaje" ali "Telo kot pokrajina" je razstava, kjer so krila, krilati konji, angeli ... simbol svobode, moči, zavetja, dobrega. V delih Jorga Marína so angeli (gr. ángelos = odposlanec, kurir, sel) zemeljska, ne nebeška bitja, in četudi se pojavljajo v vseh verstvih sveta, vlita v bron, simbolno kovino človeške rase, izražajo napetosti in tesnobe sodobnega sveta.
Mehiški kipar, rojen leta 1963, je izredno opazna osebnost sodobne umetnosti zadnjih 25 let. Za sabo ima prek 150 razstav v Južni Ameriki, Združenih državah Amerike in Evropi, njegova dela pa so del pomembnih svetovnih zbirk. Motivno se navezuje na mitologijo, krščanstvo, teater, vsebinsko pa se loteva splošnih bivanjskih vprašanj: poreklo, cilji, ravnotežje, strah, ljubezen, sovraštvo ...

Eduardo Ballester Franzoni (Homo Terra 23˚)

Mehiški slikar Eduardo Ballester Franzoni (1970, Xalapa) se s slikarstvom uspešno ukvarja že od 16. leta, njegova dela pa najdemo tako v javnih kot zasebnih zbirkah. Leta 2007 se je preselil v Španijo, kjer se je uspešno uveljavil z delom Metro in začel ustvarjati Homo Terro. Trenutno biva na Dunaju. Homo Terra 23˚ je zbirka 23 akvarelov, zasnovanih na parametrih časa, prostora, materije in ravnotežja, gibanja, teže, praznine, motivno izhajajočih iz ljudi, medosebnih odnosih, navezanosti človeka na zemljo. Slike niso običajnega formata in tudi ne v enem kosu - vsaka je sestavljena iz več manjših, med sabo močneje ali šibkeje, vidno ali nevidno povezanih delov. Podobe so tako bolj dinamične, spreminjata se tudi gibkost in ritmika naracije.