O-STA

MARIBOR 2012: Konferenca Les Rencontres

Sporočilo za medije Maribor, 13. april 2012

Od 12. do 15. aprila v sklopu Evropske prestolnice kulture 2012 poteka v Vetrinjskem dvoru srečanje na temo 'Kultura v stiku z družbenimi mejami: vir novih ustvarjalnih paradigem'. Srečanje organizira kulturno združenje evropskih mest in regij Les Rencontres skupaj z Mestno občino Maribor in javnim zavodom MARIBOR 2012. Današnji dan je posvečen konferenci Les Recontres, ki sicer vsako leto poteka v okviru programov evropskih prestolnic kulture. Namen konference je raziskovanje tematike "kultura v stiku družbenih meja" v gostiteljskem mestu, Sloveniji kot države ter širše, celotni balkanski regiji.

Generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012 dr. Suzana Žilič Fišer ob tokratnem srečanju izpostavlja: "Evropska prestolnica kulture je referenčna točka za oblikovanje kulturnih politik v Evropi. Prav zato so tovrstna srečanja, ki se v Evropski prestolnici kulture, torej v Mariboru, dogajajo. Pomenijo neka nova dodatna izhodišča, ki bodo vplivala na to, kako se bo v prihodnjih letih Evropa na področju kulture razvijala." Ob tem Žilič Fišerjeva poudarja: "Še več, področje kulture, kot ga dojemajo v Evropski prestolnici kulture Maribor 2012 je široko,kompleksno in seveda na tak način ima vpliv na različna področja. To je tisto, kar s takšno konferenco posredujemo, in tisto, kar slišimo."

Pomen in namen današnje konference pa je izpostavila Nataša Kos, pomočnica programskega direktorja MARIBOR 2012 za mednarodno sodelovanje: "Namen konference je, da skupaj z organizatorji te mreže spodbudimo in razširimo ta prostor srečevanja, izmenjavanja izkušenj in vizij o razvoju kulture in kulturne politike, predvsem v okviru našega programskega sklopa, ki je enkraten, unikaten v evropskih prestolnicah kulture. To so Urbane brazde. Zaradi tega imamo tudi jutrišnji dan povsem posvečen raziskovalcem Urbanih brazd, ki bodo predstavili svoje dejavnosti in dali neke vrste okvir in pobudo za temo tokratne konference v Mariboru, torej 'kultura v stiku družbenih meja'."

Roger Tropeano, predsednik zveze Les rencontres, izraža veliko zadovoljstvo, da je v Mariboru: "Zelo smo zadovoljni, da je mesto letošnje konference Maribor, zaradi mesta in pomembnega naziva, ki ga v tem letu nosi. Ob tem smo zelo ponosni in štejemo v veliko čast, da je konferenci prisostvoval pomemben in priznani pisatelj Drago Jančar." Jean Hurstel, predsednik Banlieues d'Europe, pa dodaja: "Današnja konferenca je izjemno zanimiva in pomembna zlasti zaradi problema, kako preseči družbene meje v Evropi. Pogovori, ki so potekali v okviru današnje konference in predvsem govor pisatelja Draga Jančarja je zaradi zgodovine Maribora in Slovenije izjemno pomemben." Hurstel zaključuje: "Ne gre samo za problem nacionalizma, kako preseči družbene meje in kako povezati ljudi, ki niso iz tega področja in niso neposredno povezani s kulturo. Pomembno vlogo pri tem ima nedvomno ustvarjalnost."