O-STA

MARIBOR 2012: Zaključen projekt Gipsy night

Gipsy night prebudil Maribor in potrdil priljubljenost romske glasbe

Nekaj čez 80 romskih glasbenikov iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Madžarske in Bolgarije, ki so v petek in soboto nastopili v kavarnah in gostilnicah mariborskega mestnega jedra, danes popoldne zapušča Maribor in potuje domov. Slovenijo je večina obiskala prvič.

Glasbeniki so v Maribor pripotovali 13. aprila in s popoldansko povorko po ulicah že naznanjali ritme ognjevite pa tudi melanholične romske glasbe, ki so oba večera - petkov in sobotni - zaznamovali vzdušje v lokalih.

Projekt Gipsy night je v organizaciji KUD Zlati zob potekal pod okriljem Evropske prestolnice kulture, v takšnem obsegu pa doslej še ni bil izveden. Lani so podoben dogodek, a le v dveh lokalih, izvedli v Ljubljani. Z organizacijo tovrstnih prireditev ima mnogo izkušenj Nenad Ljubotina, sicer že več kot dvajset let član ene vodilnih glasbenih zasedb za romsko glasbo, Šukar, ter vodja Etno kluba Zlati zob: "Rad bi poudaril, da z izjemo zasedb, ki so nastopile v soboto na Štuku, ne gre za uveljavljene glasbenike v smislu širše prepoznavnosti, čeprav so v svojih okoljih znani in navajeni tovrstnih nastopov. Obratno menim, da občinstvo v Mariboru ni vajeno, da jim tik ob mizi igra nek romski ansambel, zato upam, da je to bila za njih sveža in prijetna sprememba. Odzivi so dobri, tako na eni kot na drugi strani. Glasbeniki so igrali na svoje tradicionalne inštrumente, gostje pa so lahko doživeli tudi eno od novejših kombinacij - saksofon, harmoniko in kitaro."

Vrhunec in zaključek projekta Gipsy night je predstavljal koncert v soboto na Štuku z nastopajočimi skupinami: Kal, Bojan Ristić Brass band, Šukar, Besh o drom in Balerima.

Projekt Gipsy night je bil namenjen tako vsem meščanom in obiskovalcem Maribora kakor tudi lastnikom in najemnikom lokalov v ožjem mestnem središču. Vodja Vodnega stolpa Dušan Kelbič: "Ideja je odlična in jo podpiram. Pri meni je oba večera zapored nastopila zasedba iz Beograda, igrali so vrhunsko. Pogrešal sem edino malo večji obisk. Ne vem, zakaj ni bilo več obiskovalcev, morda je bilo krivo tudi vreme. Vem, da je bilo zelo živahno na Poštni ulici, a to je za takšno mesto premalo. Upam, da bodo Mariborčani v bodoče prihajali tudi, če bo slabo vreme. To ne bi smela biti ovira."

Lokali, ki so sodelovali: Aroma, Astoria, Amadeus, Florjan, Uni bife, Gledališka kavarna, Baščaršija, Planet kafe, Rotovška klet/HappaPek, Barista, Rožmarin, Cantante, Vodni stolp, Klub KMŠ/Zlati lev, Skrito, Stari gril, Ancora, Štajerc.

Naslednja priložnost za glasbeno zgodbo v takšnem obsegu bo oktobra letos z projektom Akustični vikend. Predstavili se bodo glavni slovenski ansambli v akustični različici in v neposrednem stiku s poslušalci.

###

Več informacij:

Petra Bauman, mail: petra.bauman@maribor2012.eu, M: 031 462 977