O-STA

George Orwell - Andrej Rozman Roza ŽIVALSKA FARMA

V četrtek, 26. aprila, ob 19. uri, v Lutkovnem gledališču Ljubljana premierno predstavljamo lutkovno predstavo Živalska farma v režiji Vita Tauferja in likovni podobi Barbare Stupica. Roman Živalska farma, ki ga je George Orwell po nekaj neuspelih poizkusih izdal avgusta 1945, je za lutkovni oder priredil Andrej Rozman Roza. Živalsko farmo smo dolgo brali kot kritiko Stalinovega totalitarizma, dejansko pa model ustreza kateremu koli totalitarizmu. Bolj kot o komunizmu torej govori o zlorabi oblasti pod krinko prizadevanja za boljšo skupno prihodnost.V lutkovni priredbi se sprašujemo, kakšno pozitivno utopijo ponuditi mladim, če pa se na koncu izkaže, da je vsak vodja "le prasec na dveh nogah", enakopravnost pa zgolj prazna beseda.

Vprašanja, ki se nam ponujajo, so torej sledeča: Je pozitivna utopija sploh še mogoča? Kaj ponuditi mladim kot alternativo, če pa se vsak sistem lahko izrodi v različico totalitarizma? Je nujno, da jim ponudimo že izdelan sistem, ali je bolje, da jim privzgojimo vrednote in jih hkrati ves čas opozarjamo na možne napake? Če bodo v preteklosti prepoznali sedanjost in se učili za prihodnost, smo na dobri poti do boljšega jutri?

Režija: Vito Taufer

Likovna podoba: Barbara Stupica

Glasba: Mitja Vrhovnik Smrekar

Lektura: Tatjana Stanič

Asistent režiserja: Daniel Day Škufca

Oblikovanje luči: Danilo Korelec

Tehnologija lutk: Zoran Srdić, Mitja Ritmanič

Nastopajo: Brane Vižintin, Iztok Lužar, Gašper Malnar, Martina Maurič Lazar, Polonca Kores, Nina Skrbinšek, Urška Hlebec, Stane Tomazin k. g., Jure Lajovic.

Ponovitve:

sobota, 28. aprila, ob 19. uri

četrtek, 3. maja, ob 20. uri

petek, 4. maja, ob 20. uri