O-STA

V počastitev Svetovnega dneva Zemlje, Vas Nacionalni inštitut za biologijo vabi na odprtje razstave: "Razstava naravoslovne in pomorsko-ribiške ilustracije starejših knjižnih fondov""

Ljubljana, Avla Biološkega središča, Večna pot 111

20. april 2012 - 11. maj 2012

Sodobna naravoslovna reprezentativna ilustracija, ki se kaže tako v odličnih fotografskih posnetkih v naravi, kakor tudi v posodobljenih elektronsko-mikroskopskih posnetkih preparatov in v drugih skeniranih predlogah ter digitaliziranih shematskih prikazih, je že pred mnogimi leti nadomestila umetelno izdelane risbe in grafično oblikovane podobe, narejene s pomočjo spretnih rok starih mojstrov ilustrirane zoologije, botanike, medicine ter drugih ved. Pričujoča razstava označuje prehodno obdobje v razvoju tiskane ilustracije od lesorezov (ksilografije) in različnih gravur na kovinskih ploščah ter kamnu do barvne litografije na svojem razvojnem vrhuncu.

Prvi starejši vir razstavljenih pomorsko-ribiških-marinističnih ilustracij je iz leta 1883. To je monografsko izdelano obširno poročilo "The fisheries of the Adriatic and the fish thereof" katerega avtor je Geo L. Faber, takratni angleški konzul na Reki. Drugi vir razstavljenih naravoslovnih ilustracij je zbirka taksonomskih Atlasov "Fauna und flora des Golfes von Neapel" Zoološke postaje v Neaplju, natisnjenih v Leipzigu in Berlinu, v drugi polovici 19. stoletja. Tretji reprezentativni vir za klasično naravoslovno ilustracijo predstavlja Ernst Haeckel-ova velika ilustrirana monografija "Kunstformen der Natur", ki je bila tiskana v zvezkih med leti 1899 in 1904.

Vabljeni k druženju ob odprtju razstave in njenem ogledu!

*Pripis k fotografiji: "Dan Zemlje - Modri planet", Punta Piran, april 2012, foto Bernetič Vlado

Dodatne informacije:

Vlado Bernetič; bernetic@mbss.org; 059 232 906

Helena Končar; helena.koncar@nib.si; 059 232 702

Spletna stran: www.nib.si