O-STA

MARIBOR 2012: premiera filma MARPURGI

V Sinagogi Maribor bo 24. aprila, ob 19.30, premiera igrano-dokumentarnega Marpurgi režiserja Borisa Jurjaševiča, ponovitev filma pa bo ob 21.00.

Po odmevnih premiernih projekcijah dokumentarnih filmov Na poti pride vse naproti ter Oči in ušesa boga, ki so v letošnjem letu že bili predstavljeni v Evropski prestolnici kulture, predstavlja filmski program Evropske prestolnice kulture nov film iz niza koproduciranih dokumentarcev, igrano-dokumentarni film Marpurgi.

Igrano-dokumentarni film Marpurgi je pripoved o tržaškem Judu, ki se spominja pripovedi svojega deda o srednjeveškem mestu Maribor, od koder izvira njegov rod. Mariborska judovska skupnost je tedaj veljala za najpomembnejšo na slovenskem in je pomembno zaznamovala takratno življenje v tem trgovskem vozlišču med Benetkami in Dunajem. Med mariborskimi judovskimi trgovci, bankirji, zlatarji in zdravilci tistega časa izstopa rabin Israel Isserlein, ki ga danes prištevajo med najpomembnejše judovske mislece v zadnjih sedemsto letih. Žal je trajala zgodba o razcvetu mariborske judovske skupnosti samo do leta 1496, ko je cesar Maksimiljan z dekretom iz mesta za vselej izgnal celotno judovsko skupnost. Večina mariborskih Judov je za svoje novo prebivališče izbrala primorske kraje od Trsta do Padove in od Splita do Dubrovnika, za svoj novi priimek pa ime - Marpurgo.

Film je nastal po scenariju Zdenka Kodriča in v režiji Borisa Jurjaševiča. V igranih rekonstrukcijah nastopata Vladimir Jurc in Dario Varga, direktor fotografije pa je bil Lenart Vipotnik. Film je nastal v koprodukciji produkcijske hiše Casablanca, RTV SLO in zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture ter s finančno podporo Ministrstva za kulturo RS. Film bo premierno prikazan v sklopu premier dokumentarnih filmov Maribor 2012 24. aprila, ob 19.30 in 22.00, v Sinagogi Maribor.

Vsebinsko jedro filmskega programa EPK tvori produkcija dokumentarnih filmov povezanih z Mariborom oziroma partnerskimi mesti; na produkcijsko in vsebinsko pobudo EPK bo v tem letu končanih in premierno prikazanih več kot deset dokumentarnih filmov slovenskih avtorjev, med njimi portreti Draga Jančarja, Jožeta Tisnikarja, Karpa Godine in Zlatka Zahoviča, dokumentarci o mariborskih mestnih zvokih in popularnem amaterskemu dokumentiranju življenja v Mariboru z osemmilimetrsko kamero. Okoli dokumentarnih filmov, ki nastajajo v koprodukciji EPK, je zastavljenih tudi precej drugih projektov in programov; na sporedu bodo retrospektive, izobraževanja, in končno, septembrska Revija slovenskega dokumentarnega filma, praznik mini-vala dokumentarizma v severovzhodni Sloveniji, ki ga bo Evropska prestolnica kulture, tako upamo, spodbudila.