O-STA

MARIBOR 2012: Lajnarski festival

Po bučnem vikendu romske glasbe Maribor in partnerska mesta ob koncu tedna v znamenju nostalgičnih lajn

Med 18. in 22. aprilom bo v Slovenj Gradcu potekal 1. mednarodni Lajnarski festival. Na njem bodo poleg domačih lajnarjev, ki dosegajo uspehe v tujini, zaigrali tudi priznani lajnarji iz Francije, Češke in Švice. Za nepozabno vzdušje bo dva dni skrbelo deset lajnarjev. Zaradi edinstvenosti inštrumenta in njegove redkosti pa tudi zaradi odličnih izvajalcev bo festival gotovo privabil veliko domačih in tujih obiskovalcev. Tako bo v sredo, ob 13. uri, sprevod lajnarjev do galerije, tam bo ob 14. uri koncert celotnega orkestra, ki mu bodo sledili otvoritveni govori projekta Art&Craft, skupaj z govorom predsednika države dr. Danila Türka. Zaključek lajnarskega festivala bo v nedeljo, 22. aprila, v Slovenj Gradcu, ko se bodo še zadnjič predstavili s svojim programom vsi lajnarji.

20. aprila se bodo zvoki lajn razlili tudi po Mariboru, in sicer od 10. ure dalje v mestnem središču in na Lentu, 21. aprila pa še v Velenju.

Zaradi nostalgije, pa tudi zato, ker je inštrument redek in ima v Slovenji zelo bogato in dolgo tradicijo bo dogodek zanimiv tako za starejšo kot tudi za mlajšo publiko. V preteklosti je bilo lajnarstvo na Slovenskem prepovedano, ker so tovrstno ulično nastopanje zaradi "klobuka za novčič sreče" označili za beračenje. Leta 1986 se je začela ta žlahtna tradicija meščanskega razvedrila ponovno prebujati. Za promocijo lajnarstva v Sloveniji vsako leto skrbi festival lajnarjev, ki se v Kranju na dan slovenskega kulturnega praznika odvija že skoraj deset let. Slovenski lajnarji so mednarodno priznani in redno nastopajo tudi na večjih mednarodnih festivalih po vsej Evropi.