O-STA

MARIBOR 2012: Jan Fabre v Evropski prestolnici kulture

Veliki mag sodobnega gledališča in vizualnih umetnosti Jan Fabre maja v Evropski prestolnici kulture

Evropska prestolnica kulture bo od 4. do 12. maja 2012 v okviru programskega sklopa Terminal 12 v Mariboru gostila svetovno priznanega belgijskega multimedijskega umetnika Jana Fabra. Vrhunec gostovanja enega najbolj inovativnih in mnogostranskih sodobnih avtorjev bo nedvomno svetovna premiera predstave, ki jo je režiral Fabre, Droge so me obdržale pri življenju/Drugs kept me alive v SNG Maribor. Javnosti se bo tokrat predstavil tudi z razstavo Umetnost me je obranila zapora/Art kept me out of jail v Umetnostni galeriji Maribor, kot gost bo nastopil v sklopu projekta Dvanajst, pri Založbi KMŠ pa bo izšla knjiga njegovih dnevnikov Nočni zapisi.

Otvoritev razstave Umetnost me je obranila zapora/Art kept me out of jail bo 4. maja, ob 19.00, v Umetnostni galeriji Maribor. Na razstavi bodo med drugim predstavljeni videi Fabrovih performansov Sanguis/Mantis (2001), Virgin/Warrior (2004) in Umetnost me je obranila zapora (2008), ki ga je izvedel ob razstavi Angel preobrazbe (L'ange de la métamorphose) v pariškem Louvru. Performans Virgin/Warrior je Fabre izvedel skupaj s svetovno znano avtorico performativne umetnosti Marino Abramovič. Razstava bo na ogled do 27. maja.

7. maja, ob 19.00, bo v okviru projekta Dvanajst pogovor s Fabrom v Kazinski dvorani SNG Maribor. Vodila ga bo Saša Šavel Burkart.

Svetovna premiera predstave Droge so me obdržale pri življenju/Drugs kept me alive v režiji Jana Fabra, nedvomno eden od presežkov letošnje Evropske prestolnice kulture, bo 9. maja, ob 20.00 na Starem odru SNG Maribor. V ospredju predstave, v kateri nastopa solo plesalec in koreograf Antony Rizzi, je paradoksalni svet zasvojenosti in ekstaze, junak, ki droge potrebuje za zdravljenje nevarne bolezni, hkrati pa se jim predaja tudi drugače. Rizzi je kot plesalec in koreograf dolgo časa sodeloval z vodilnim imenom sodobnega baleta Williamom Forsythom. Z Janom Fabrom pa sta ustvarila že več odmevnih projektov.

Jan Fabre (1958, Antwerpen) že več kot petindvajset let deluje kot performer, scenograf, koreograf, dramatik in vizualni umetnik. Za njegove odrske nastope je značilno vključevanje performansa, s čimer je pomembno zaznamoval sodobne gledališke prakse. Študiral je na Mestnem inštitutu za umetnost in obrt ter na Kraljevi akademiji za likovno umetnost v Antwerpnu. Z odmevnimi razstavami, performansi in gledališkimi spektakli je v drugi polovici sedemdesetih in v osemdesetih vzbudil pozornost mednarodne umetniške scene.

###

Več informacij:

Jagoda Đordevič
Odnosi z javnostmi - Terminal 12/
Public Relations - Terminal 12

MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture
Vetrinjska ulica 30
2000 Maribor

T: 00386 2 228 1247
F: 00386 2 228 1240
M: 00386 41 708 485
E: jagoda.dordevic@maribor2012.eu