O-STA

Začelo se je zbiranje prijav za novinarsko nagrado "Pisanje za SVE" za leto 2012

Dunaj, 23. april 2012

APA in Bank Austria že deveto leto zapored vabita k razmisleku o Evropi

Tudi v letu 2012 bo potekalo tekmovanje za novinarsko nagrado v višini 5,000 evrov "Pisanje za SVE". Novinarji iz celotne Evrope, vključno s severno in južno Evropo, jugovzhodno Evropo, Rusijo ter Skupnostjo neodvisnih držav, so vabljeni k oddaji svojih prispevkov. Njihove stvaritve naj se dotikajo življenja v Evropi in v evropskih državah, upov, skrbi in sanj prebivalcev Evrope ter naj prispevajo k tesnejšim vezem med državami in k premagovanju predsodkov.

Novinarske prispevke, ki so bili objavljeni po 1. avgustu 2011, bodo sprejemali do 31. julija 2012. Dobrodošli so tudi posnetki radijskih in televizijskih oddaj kot tudi prispevki za internet. Zmagovalec bo razglašen in bo prejel nagrado na slovesnosti, ki bo potekala novembra 2012 na Dunaju.

Avstrijska tiskovna agencija APA - Austria Presse Agentur in UniCredit Bank Austria letos podeljujeta nagrado že devetič. Ne gre za nagrado EU ali za posebno nagrado za tematike, ki se nanašajo na srednjo in vzhodno Evropo. "Izrecno vabimo k sodelovanju vse evropske novinarje," je poudaril predsednik žirije ter glavni urednik APA za zunanje zadeve Ambros Kindel. Dodal je, da medtem ko obstajajo formalne zahteve za prijavo, ni omejitev, kar zadeva tematiko.

Leta 2011 je šla nagrada v roke slovenske novinarke in fotografinje Mete Krese za poročanje o življenjskih razmerah romske manjšine v njeni domovini. "Na obisku pri Romih na Dolenjskem" je naslov kritičnega, a ganljivega prispevka, ki je bil objavljen v slovenski izdaji National Geographic marca 2011 skupaj s prepričljivimi fotografijami Arneja Hodaliča. Dobitnica nagrade Meta Krese dela kot novinarka za več slovenskih časopisov in revij.

Častni gost na lanskoletni slovesnosti ob podelitvi nagrade je bil dolgoletni nemški zunanji minister Hans-Dietrich Genscher, ki je spregovoril o trenutnih izzivih, s katerimi se sooča Evropa, ter o svojih političnih izkušnjah glede ponovnega povezovanja Evrope. Genscher je pozval k vrnitvi Evropske unije v unijo stabilnosti v čim krajšem možnem času. Poudaril je potrebo po omejitvi zadolževanja v ustavah držav evro območja ter po avtomatičnih sankcijah v primeru kršitev. Nekdanji nemški zunanji minister se je ozrl na dejstvo, da mnogi še zdaj niso dojeli, da je konec Hladne vojne pripeljal do nove svetovne ureditve.

Na seznamu preteklih prejemnikov nagrade "Pisanje za SVE" so češki novinar Lubos Palata (2004), bolgarska avtorica Diana Ivanova (2005), bosanski novinar Šefik Dautbegović (2006), avstrijski avtor Martin Leidenfrost (2007), Anna Koktsidou, radijska novinarka, ki je rojena v Grčiji, odraščala pa je v Nemčiji (2008), avstrijski novinar Florian Klenk (2009), Azra Nuhefendić, bosanska pisateljica, ki živi v Italiji (2010) in Meta Krese (2011). Med uglednimi častnimi gosti v preteklih letih velja omeniti pokojno borko za državljanske pravice iz NDR Bärbel Bohley, nekdanjega češkega zunanjega ministra Jirija Dienstbiera, nekdanjega slovenskega predsednika Milana Kučana in nazadnje Hans-Dietricha Genscherja.

Poleg lanskoletne dobitnice nagrade so člani žirije, ki se sestaja v različnih sestavah, še češki strokovnjak za komuniciranje Milan Smid, slovaški publicist Michael Berko, svetovalec za področje komuniciranja Ildiko Füredi-Kolarik, poljska novinarja Igor Janke in Pawel Bravo, madžarska radijska novinarka Julia Varadi, bolgarska avtorica Janina Dragostinova, predstavnik za odnose z mediji za srednjo in vzhodno Evropo pri Bank Austrii Tiemon Kiesenhofer ter predsednik žirije, glavni urednik za zunanje zadeve pri APA − Ambros Kindel.

Prijava prispevkov: www.apa.at/cee-award

Dodatna vprašanja: APA - Austria Presse Agentur, Marketing & Communications

Petra Haller, Tel. +43 (0)1 36060-5710;

E-mail: petra.haller@apa.at

Bank Austria, International Media Relations

Tiemon Kiesenhofer, Telephone: +43 (0) 50505 - 56036

E-mail: tiemon.kiesenhofer@unicreditgroup.at