O-STA

MARIBOR 2012: Zaživel Županov oder prijateljstva

Včeraj je z nastopom gradskega zbora iz Novalje in s člani folklorne skupine Naški zaživel Županov oder prijateljstva na Lentu pri Hiši Stare trte.

Maribor je pobrateno mesto ali mesto v partnerstvu s številnimi različnimi mesti iz prostora nekdanje skupne države Jugoslavije in iz drugih delov Evrope. Gre za sodelovanje ter aktivno in vsebinsko vključitev župana in županstva v projekt EPK, hkrati pa za predstavitev kultur narodov (glasbenih skupin) iz prijateljskih mest oz. držav in na koncu še za prireditveno oživljanje starega dela mesta. V letu, ko je Maribor Evropska prestolnica kulture, bodo skoraj vsa pobratena in prijateljska mesta zagotovila glasbeni program na odru pod Sončno uro, postavljenem v neposredni bližini najpomembnejše mariborske naravne znamenitosti, več kot štiristoletne Stare vinske trte na Lentu. Velika večina mest, ki jih je osebno izbral in k projektu povabil mariborski župan Franc Kangler, se je namreč z velikim navdušenjem odzvala temu vabilu.

Z izjemo rock, zabavne, narodno zabavne in klasične glasbe bomo lahko slišali vse od lahkotnejšega jazza, swinga in etna do kantavtorske, zborovske, tradicionalne, šansonske, folk ter druge vokalne in instrumentalne glasbe, nekajkrat pa nas bodo razveseljevali tudi plesalci nacionalnih ljudskih plesov.

Koncerti bodo vsako nedeljo ob 17. uri, od konca aprila in do konca septembra 2012.

Skladno s splošno programsko zasnovo projekta Evropska prestolnica kulture bo spremljanje nedeljskih glasbenih popoldnevov na imenitnem "lentovskem" prizorišču za obiskovalce koncertov brezplačno. Producent je Zavod Etnika oz. direktor zavoda Marjan Ornik (www.etnika.si), ki je za županov oder prijateljstva vzpostavil tudi blog in stran na facebooku.

Naslednji koncert bo 6. maja, ko bodo nastopili jazzovsko obarvani Letečki Pekinezeri iz Skopja, 13. maja je Županov oder prijateljstva rezerviran za Irca Desmonda Doyla iz Clonmela, ki je vzpostavil prvo bratsko povezovanje med Irsko in Avstrijo (Clonmel-Trofaiach). 20. maja bodo nastopili Franko Krajcar & Indivia iz hrvaške Pule. Zadnji album INDIVIA je bil nominiran za nagrado Porin in bil v letu 2010 med tremi najboljšimi etno albumi na Hrvaškem. Franko pa je tudi dobitnik nagrade STATUS 2010, ki jo je prejel kot najboljši instrumentalist Hrvaške v kategoriji izvajalcev na tradicionalnih glasbilih.

Nadaljnji program bo znan najmanj 15 dni pred vsakim koncertom.