O-STA

MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture "zavrtel" Ljubljano

Evropska prestolnica kulture v maju vabi na več kot 450 dogodkov - Kulturne ambasade v znamenju Francije - EPK na pametnih mobilnikih in na spletu - Porast tujih in domačih obiskovalcev, Maribor med letošnjimi "top" turističnimi destinacijami

(Ljubljana, 25. 4. 2012) Na današnji tiskovni konferenci na Ljubljanskem gradu je vodstvo zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture skupaj s podžupanom Maribora in župani partnerskih mest predstavilo največji kulturni projekt tudi v slovenski prestolnici. Samo v maju se bo zvrstilo več kot 450 dogodkov. Med njimi bo tudi več dogodkov v sklopu Kulturnih ambasad, ene izmed entitet EPK; maja se bo z izjemnim programom predstavila Francija.

Direktorica zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture dr. Suzana Žilić Fišer je poudarila, da Evropska prestolnica kulture MB 2012 ni zgolj praznik Maribora in petih partnerskih mest, temveč tudi praznik kulture po vsej Sloveniji. "Kulturo, ki jo slavimo v tem projektu, razumemo zelo široko, naslavljamo različne javnosti, verjamem pa, da lahko prav v današnji krizni družbi tovrsten projekt, ki spodbuja povezovanje, kreativnost in razvoj, prinaša odgovore na mnoga vprašanja. Kriza nam ne prinaša le nevarnosti, temveč tudi priložnosti, ki jih za mesta, regijo in državo uresničuje ta projekt."

Mariborski podžupan mag. Tomaž Kancler, ki je spregovoril v imenu Maribora in partnerskih mest EPK, je povedal, da "s projektom Evropska prestolnica kulture poskušamo v Mariboru in partnerskih mestih doseči preobrat v razmišljanju. Kultura lahko pomeni pozitiven premik v pravo smer, pomeni barvni pogled in ne več črno-bele slike. Evropska prestolnica kulture je zlasti v času krize priložnost za trajnostni razvoj, ne samo za Maribor in partnerska mesta, temveč za Slovenijo nasploh."

Programski direktor zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture Mitja Čander je omenil pestrost in kakovost programa Evropske prestolnice kulture, zlasti pa je vesel odzivov nekdanjih in bodočih evropskih prestolnic kulture, ki MARIBORU 2012 priznavajo izjemno razvojno naravnan kakovostni program. "Želimo si le stabilnih razmer za naše delo, saj verjamemo, da je to velika razvojna priložnost za Maribor in partnerska mesta," je dejal Čander.

Pomemben del projekta so Kulturne ambasade. Njihov program za maj sta zasnovala ambasada Republike Francije v Sloveniji in Francoski inštitut v Sloveniji (Francoski inštitut Charles Nodier v Ljubljani). "Po uspešnih predstavitvah španske (marec) in italijanske (april) kulture ter tik pred nemško obarvanim junijem bo Francoski inštitut v maju zavzel Vetrinjski dvor, ki nam ga bo prijazno odstopila ekipa Maribora 2012. Otvoritveni večer francoskega meseca bo potekal 8. maja od 18. ure v Vetrinjskem dvoru: na programu bodo odprtje fotografske razstave 'Rodin/Bourdelle/Emo: Igra druge strani', odprtje umetniške rezidence Otto-Prod z videoprojekcijo preteklega dela Fouada Bouchouchaja in v nadaljevanju večera koncert elektronske glasbe DJ-ev Acid Washed," je na predstavitvi EPK v Ljubljani povedal odpravnik poslov na francoskem veleposlaništvu Laurent Alberti. Poleg francoskega meseca in številnih prireditev z vseh umetniških področij, ki bodo v maju potekale v mariborskem Vetrinjskem dvoru, so udeleženci predstavili tudi tri glavne francoske dogodke: predstavo Konjenikova pot - Académie du spectacle équestre de Versailles, razstavo Lepo slikarstvo je za nami in predstavo Nevidni cirkus.

Do dogodkov Evropske prestolnice kulture na mobilnikih in spletu

Najsodobnejša pridobitev Evropske prestolnice kulture je mobilna aplikacija Maribor 2012, ki deluje na platformah iOS (iPhone in iPad) in Android in uporabnikom omogoča dostop do koledarja dogodkov, aktualnih novic, vsebin programskega sklopa Življenje na dotik in drugih digitalnih vodičev po Evropski prestolnici kulture. Uporaba aplikacije je v precejšnjem porastu, saj si jo je v manj kot treh tednih, še pred promocijo, naložilo 1100 uporabnikov pametnih telefonov.

Konstantno opažamo rast obiska spletne strani www.maribor2012.eu. V zadnjem mesecu dni je spletno stran Evropske prestolnice kulture obiskalo skoraj 70.000 ljudi, od katerih je približno 40 odstotkov tujcev. Z veseljem ugotavljamo, da se prav Ljubljančani zelo zanimajo za vsebine Evropske prestolnice kulture, saj so na drugem mestu oz. v samem vrhu po obisku spletne strani EPK. Sledijo jim obiskovalci iz Avstrije, Hrvaške, Nemčije, Srbije in Italije, kar sovpada tudi z našo Google kampanjo, ki jo izvajamo na teh trgih.

Za najboljšo informiranost javnosti vse naše dogodke in spletne vsebine avtomatizirano izvažamo tudi na druge portale, kot sta npr. www.slovenia.info in www.napovednik.com, naša platforma s koledarjem dogodkov pa je na voljo vsakomur, ki bi rad v svoj spletni portal ali mobilno aplikacijo pripeljal vsebine Evropske prestolnice kulture.

Maribor - top destinacija za goste

Maribor je prav zaradi projekta Evropska prestolnica kulture postal top destinacija na seznamu številnih tujih medijev. Že ob koncu leta 2011 in predvsem v začetnih mesecih tega leta se je povpraševanje tujih medijev in turističnih agentov za Maribor zelo povečalo. Ob številnih objavah v klasičnih in elektronskih medijih se je Maribor uvrstil na liste medijev tudi kot "top destinacija", med drugim na listo "top 10" destinacij, katerih obisk v letu 2012 zapoveduje priznana založba turističnih vodnikov Lonely Planet, in na listo "2012 hot destinations" AOL Travel UK.

Vrhunci programa Evropske prestolnice kulture v maju in juniju

Maja in v prvi polovici junija je v programu več kot 640 dogodkov, naj omenimo le nekatere vrhunce:

- Droge so me obdržale pri življenju

Veliki mag sodobnega gledališča in likovne umetnosti, režiser, slikar, dramatik, vizualni umetnik Jan Fabre bo pripravil solo predstavo plesalca in koreografa Antonyja Rizzija o življenju med ekstazo in breznom. V ospredju predstave je paradoksalni svet zasvojenosti in ekstaze, junak, ki droge potrebuje za zdravljenje nevarne bolezni, hkrati pa se jim predaja drugače. Droge kot nova različica religije? Droge kot alibi? Fabre je v zadnjih desetletjih s svojimi inovativnimi performansi, koreografijo in režijo pretresel vesoljno občinstvo. Rizzi je v tem času kot plesalec in asistent deloval z vodilnim imenom sodobnega baleta Williamom Forsythom in njegovim Frankfurtskim baletom. Srečala sta se leta 1990 in sodelovala pri več odmevnih predstavah, v Mariboru pa bosta predstavila svoj najnovejši skupni projekt.

- Umetnost me je ubranila zapora!

Razstava Umetnost me je obranila zapora! je predstavitev umetniškega ustvarjanja belgijskega empiričnega multimedijskega umetnika, dramatika in mednarodno priznanega oblikovalca odrske scene Jana Fabra, ki raziskuje meje telesa, zavesti in domišljije. V predstavah Fabre išče multidisciplinarne stične točke in ustvarja uprizoritvene izkušnje, ki gradijo mostove med vizualno in gledališko umetnostjo. V njegovem ustvarjanju je umetnosti omogočeno, da nastane iz akcije in potrebe po doživljanju "v mesu". Širši javnosti je Fabre znan zaradi svojega gledališkega ustvarjanja, s svojimi stvaritvami je sodeloval na gledaliških in plesnih festivalih po vsem svetu, tudi na Beneškem bienalu in Documenti v Kasslu. Naslov razstave je navdihnil štiri ure dolg kontroverzni solo performans L'ange de la metamorphose v muzeju v Louvru. Odrsko akcijo z naslovom Art Kept Me out of Jail! je navdihnil lik francoskega kriminalca Jacquesa Mesrina, znanega po številnih pobegih iz zaporov. Razstava bo prikazala dokumentarne posnetke Fabrovih najpomembnejših uprizoritev: Art Kept Me out of Jail! (2008), Virgin/Warrior (2004), Sanguis/Mantis (2001) in bo edinstvena priložnost videti skupni nastop Fabra in Marine Abramović z naslovom Virgin/Warrior, izvedenega v Palais de Tokio v Parizu. Oblečena v kostum navadne ose (Abramović) in hrošča rogača (Fabre), zaprta v stekleni kletki štiri ure izvajata naloge, ki si jih zadata sama (npr. nošenje orožja, dihanje, rezanje leve roke, držanje srca v svojih rokah).

- RAZ:UM Out of the Box (Special Session with World Thinkers)

Projekt Out of the Box predstavlja nove, drzne znanstvene ideje akademski in širši javnosti. Njegov cilj je širjenje obzorij, spodbujanje raziskovalcev, da svoje ideje predstavijo širši skupnosti, osvetlitev teh idej z različnih zornih kotov, povezovanje področij, skupno ustvarjanje celostnega pogleda, sodelovanje. Kot vrhunec dogodkov v sklopu Out of the Box bo v letu 2012 potekala prva konferenca Out of the Box Conference s podnaslovom "Innovative Ways to Improve the Culture of Living". Namen konference je privabiti čim več strokovnjakov z različnih področij, ki bi iskali skupne rešitve problemov človeštva. Želimo, da takšna srečanja privedejo do prepletanja idej med ljudmi s številnih znanstvenih in družbenih področij ter spodbudijo skupni interes po iskanju globalnih trajnostnih rešitev. Poseben del konference je poimenovan Special Session with World Thinkers, na njem pa se bodo Mariborčanom predstavili Nobelovi nagrajenci, med njimi dalajlama.

- Prihod njegove svetosti dalajlame v Maribor

- Teden mlade Evrope

Teden mlade Evrope bo ponudil spoznavanje različnih primerov dobrih praks in informiranje mladih o možnostih, ki jih EU ponuja za njihov razvoj na različnih področjih. V sklopu kampanje Evropske komisije "Mladi in mobilnost" (Youth on the Move) bodo mladi dobili informacije o orodjih in programih za izboljšanje njihovih veščin, znanj in možnosti (za)poslovanja, spoznali projekte in sodelujoče v evropskih programih Vseživljenjsko učenje in Mladi v akciji, sodelovali v razpravah in delili svoje izkušnje s študijem, opravljanjem prakse in delom v tujini. Na dan Evrope, 9. maja, bodo obiskovalce o bivanju, zaposlovanju, izobraževanju in poslovanju v Evropski uniji seznanjali tudi predstavniki informacijskih mrež in kontaktnih točk Evropske komisije v Sloveniji, v Evropski vasi pa jim bodo predstavljene vse države Evropske unije, ki bodo s svojimi pisanimi stojnicami in spremljevalnim programom oživile staro mestno jedro, kjer se srečujejo meščani in obiskovalci. Kulturno raznolikost in specifičnost vsake izmed držav bodo razgrinjali značilni predmeti, glasba, ples, kulinarika, narodne noše in druge etnične posebnosti. Teden mlade Evrope, ki bo bistveno prispeval k utripu starega dela mesta, tvorijo naslednji temeljni vsebinski sklopi: 1. kampanja Evropske komisije "Mladi in mobilnost" (Youth on the Move): - predstavitev projektov evropskega programa Vseživljenjsko učenje (predstavitev izkušenj šol in udeležencev v mednarodnem sodelovanju); - predstavitev informacijskih mrež in kontaktnih točk Evropske komisije v Sloveniji (informiranje o bivanju, zaposlovanju, izobraževanju in poslovanju v Evropski uniji); - predstavitev projektov evropskega programa Mladi v akciji (spodbujanje aktivnega evropskega državljanstva, solidarnosti in strpnosti med mladimi); • Evropska vas (spoznavanje držav EU); • Mladi v akciji (spodbujanje aktivnega evropskega državljanstva, solidarnosti in strpnosti med mladimi Evropejkami in Evropejci.

- V NOVI LUČI: Arheološka dediščina Štajerske iz Univerzalnega muzeja Joanneuma (odprtje razstave)

Ob razstavi "V novi luči" bo potekala mednarodna konferenca "Komu pripada zgodovina?/Wem gehört die Geschichte?" o hranjenju predmetov kulturne dediščine zunaj aktualnih političnih meja. S pomočjo konference bosta avstrijska in slovenska Štajerska prevzeli vodilno vlogo pri evropski diskusiji o vprašanju arheološke dediščine in dostopnosti dediščine za države njenega izvora. Konferenca je del projekta InterArch-Steiermark, ki je financiran iz programa Slovenija-Avstrija 2007-2013.

- Jan Fabre v sklopu projekta Dvanajst

Jan Fabre, rojen leta 1958 v Antwerpnu, je dobro znan kot eden najbolj inovativnih in mnogostranskih sodobnih avtorjev. V zadnjih petindvajsetih letih je deloval kot performer, gledališčnik, koreograf, operni ustvarjalec, pisec in umetnik. Zanj je značilno, da razširi horizonte vsakega žanra, ki se ga loti, in njegova umetniška pot je vseskozi zaznamovana s kontroverznostjo.

Vsak mesec leta 2012 bo Maribor gostil izjemno, na svojem področju ustvarjalnosti (od umetniških zvrsti do filozofije) mednarodno ključno in vodilno osebnost. Povezovalni moment in merilo pri izboru vabljenih je, da so vodilni svetovni predstavniki na svojem področju, ki bodo posebej za to priložnost zasnovali izvirni pogled na izbran vidik prihodnosti. Pogovor je sinhrono prevajan v slovenščino.

- mednarodni festival neodvisnega gledališča PRESTOPI

Leta 2012 bo petdnevni mednarodni festival neodvisnega gledališča "Prestopi/Crossing" na široko odprl vrata predstavam, gledališkim delavnicam, filmskim projekcijam, vrhunskim plesnim koreografijam in pogovorom med občinstvom, strokovnjaki in ustvarjalci. Gledalce bo presenečal z nenavadnimi in svežimi projekti, ki prestopajo meje posamičnih uprizoritvenih praks. Vrhunske produkcije mladih gledaliških ustvarjalcev, ki se v evropskem gledališkem prostoru šele uveljavljajo, lahko v prihodnosti pomembno vplivajo na razvoj sodobnega gledališča. Festival združuje slovenske in tuje gledališčnike ter raznoliko produkcijo, ki zarisuje nove odrske zemljevide. Predstave sodobnega in svobodnega gledališča prestopajo meje klasičnih zapovedi teatra in združujejo dramske, lutkovne, gibalne in vizualne elemente v sveže in atraktivne celote.

- Festival Mladibor

S Festivalom Mladibor, ki bo potekal od 21. do 24. maja, se končuje projekt, ki smo ga začeli lani. Z njim smo želeli mladim ponuditi umetniška orodja, ki so jim zanimiva, in to tako, da se v projekt dejavno vključijo, saj so v kulturni ponudbi pogosto spregledani in med pestrim spektrom aktivnosti za otroke in uveljavljenimi kulturnimi repertoarji za splošno, odraslo publiko prav zanje ni programa. Festival Mladibor v prvi vrsti pomeni predstavitev dela večmesečnih delavnic v zvezi s fotografijo, filmom, raziskovanjem nevsakdanjih oblik glasbe, arhitekturnim premislekom o prostoru, DJ-anjem, animiranim filmom, uličnim in senčnim gledališčem ... Istočasno bomo izza šolskih vrat naših partnerjev izbrskali bogato kulturno umetniško ustvarjanje in ga postavili v mestno jedro Maribora, kjer si ga bodo lahko ogledali vsi, ki so ga doslej morda spregledali. Vsak festival prinaša s seboj tudi nevidni, socialni moment, po katerem se mesto prelevi v prostor fizičnih in miselnih srečanj ter sprehajanj. V ta namen smo festivalu dodali sklop "igrarij", ki vas vabijo, da tudi sami ustvarjalnost in veselje vtkete v pisano dogajanje okoli vas.

- Klovnbuf (festival novega cirkusa)

Klovni so v mestu, za stare in mlade! Program "Klovnbuf" ponuja predstave klovnov iz vseh dežel, pogovore z ustvarjalci in mojstrske delavnice klovnovskih umetnij, ki bodo v Klovnbufovem laboratoriju brusile mlade profesionalce, in vse druge, ki jih privlači klovnovska umetnost. "Klovnbufova karavana" bo klovnovsko dogajanje iz Maribora popeljala tudi v preostala prestolniška mesta, med občinstvo, ki tradicionalno ne uživa tako bogate in mednarodne kulturne ponudbe. Med gostujočimi umetniki sta Jang Edwards (ZDA) in Leo Bassi (Italija), dva izmed ključnih nosilcev sprememb, ki so spremenili pojmovanje klovnovskega gledališča in ga približali modernim gledališkim smernicam.

- Mednarodni festival kreativne komunikacije Magdalena (razstave, delavnice, predavanja, dizajn tržnica)

"Magdalena 2012", mednarodno uveljavljen mariborski festival mladih kreativcev za promocijo svežih idej v oblikovanju, avtorskem pisanju in ilustraciji, se po dvanajstih letih delovanja spreminja v bienalno prireditev. Nekdaj tridnevni festival postaja stalna multimedijska in interaktivna platforma na spletu, ki bo še naprej iskala, spodbujala, promovirala in združevala mlade oblikovalce, ilustratorje, spletne hekerje, mobilne frike, profesionalce, amaterje in študente. Tako kot doslej bo podpirala kreativno izvirne in družbeno odgovorne rešitve v oblikovanju tiskanih, gibljivih, interaktivnih in eksperimentalnih medijev, logotipov in tipografij. Najboljše rešitve bodo v letu 2012 iz virtualnega prešle v realni svet in se predstavile na delavnicah, razstavah, predavanjih in gverilskih akcijah na trgih, ulicah in drugih izpostavljenih delih Maribora in partnerskih mest MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture.

- otvoritve letnih odrov na mariborskih trgih.

Evropska prestolnica kulture MARIBOR 2012

Evropska prestolnica kulture je naziv, ki ga Evropska unija po posebnem postopku za določeno leto dodeli enemu ali več mestom. Mesto, ki je nosilec tega zvenečega naziva, v določenem letu izvede vrsto pomembnih kulturnih dogodkov, ki so zaradi nominacije mesta za kulturno prestolnico posebej na očeh evropske in svetovne kulturne javnosti.

Projekt MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture je osnovan kot kulturni projekt, ki združuje pomen evropskega optimizma in vrhunske umetnosti. Osnovni cilji projekta so promocija bogastva evropskih kultur in ozaveščanje o značaju kulturne raznolikosti, vzpostavljanje medsebojnega razumevanja in skupne evropske identitete ter krepitev sodelovanja z lokalnimi, regionalnimi, državnimi in mednarodnimi partnerji.

Program Maribor 2012 obsega več kot 400 projektov in več tisoč dogodkov. Osredinja se na štiri programske stebre. Terminal 12 prinaša vrhunsko umetnost s posebnim poudarkom na novih pristopih in tudi na domači ustvarjalnosti. Ključi mesta vzpostavljajo dialog med mestom in umetnostjo, v različnih dogodkih se razpirajo identitetni krogi mesta in hkrati iščejo nove oblike ustvarjalnega bivanja. Urbane brazde delujejo na družbenih robovih, z aktivističnim raziskovanjem socialnih in ekoloških tematik opozarjajo na pomen sobivanja in skušajo s primeri dobre prakse opozoriti na konkretne poti do ustvarjalne in strpne družbe. Življenje na dotik predstavlja multimedijski prostor refleksije, od dogajanj same Evropske prestolnice kulture preko mesta in regije do širšega evropskega konteksta. Ob štirih programskih sklopih so zasnovane še tri programske entitete. Mednarodno zastavljene Kulturne ambasade ob sodelovanju številnih evropskih in neevropskih držav postavljajo v središče različne kulture, Univerza v Mariboru predstavlja velik potencial razvoja Priložnost za vse pa zaobjema prostovoljce in ljudi s posebnimi potrebami.

###

Dodatne informacije: Boštjan Klun - M: 040 296 000 - bostjan.klun@maribor2012.eu