O-STA

Jan Fabre z nocojšnjo otvoritvijo razstave v UGM začenja gostovanje v Evropski prestolnici kulture

Evropska prestolnica kulture bo do 12. maja 2012 v okviru programskega sklopa Terminal 12 v Mariboru gostila svetovno priznanega belgijskega multimedijskega umetnika Jana Fabra. Vrhunec gostovanja enega najbolj inovativnih in mnogostranskih sodobnih avtorjev bo nedvomno svetovna premiera predstave, ki jo je režiral Fabre, Droge so me obdržale pri življenju/Drugs kept me alive v SNG Maribor. Javnosti se bo tokrat predstavil tudi z razstavo Umetnost me je obranila zapora/Art kept me out of jail v Umetnostni galeriji Maribor, kot gost bo nastopil v sklopu projekta Dvanajst, pri Založbi KMŠ pa bo izšla tudi knjiga dnevnikov Jana Fabra Nočni zapisi.

Na današnji novinarski konferenci je Aleš Šteger, vodja programskega sklopa Terminal 12,

"Jan je umetnik, ki na nek način zasleduje renesančni ideal umetnika, ki se udejstvuje na vseh možnih področjih. Tukaj imamo poleg njegove literature tudi knjigo izbranih dramskih tekstov, ki vključuje tudi tekst, Droge so me obdržale pri življenju. Poleg literature je predvsem znan kot performer, kot režiser, kot ustvarjalec na področju vizualnih umetnosti. Skratka neka vsestranska umetniška osebnost, ki kar drhti od ustvarjalne energije od kreativnosti in upam, da bo sled te kreativnosti te svetovljanske drznosti in provokativnosti ostala tudi jasno vidna v Mariboru."

Jan Fabre, ki se v teh dneh v Mariboru intenzivno pripravlja tudi na svetovno premiero predstave Droge so me obdržale pri življenju, pa o nocojšnji razstavi pojasnjuje:

"Naslov razstave je Umetnost me je obranila zapora - zakaj? Imel sem možnost, da postanem umetnik ali gangster! Velikokrat sem bil aretiran zaradi kraje, pretepov, ljubezni in strasti do slikanja. Slednje me je motiviralo za vpis na akademijo, kjer sem spoznal nova pravila, načine. Moj gospodar je postala lepota, kar je spremenilo smer mojega življenja."

Otvoritev razstave Umetnost me je obranila zapora/Art kept me out of jail bo nocoj, ob 19.00, v Umetnostni galeriji Maribor. Na razstavi bodo med drugim predstavljeni videi Fabrovih performansov Sanguis/Mantis (2001), Virgin/Warrior (2004) in Umetnost me je obranila zapora (2008), ki ga je izvedel ob razstavi Angel preobrazbe (L'ange de la métamorphose) v pariškem Louvru. Performans Virgin/Warrior je Fabre izvedel skupaj s svetovno znano avtorico performativne umetnosti Marino Abramovič. Razstava bo na ogled do 27. maja.

7. maja, ob 19.00, bo v okviru projekta Dvanajst pogovor s Fabrom v Kazinski dvorani SNG Maribor. Vodila ga bo Špela Kožar.

Svetovna premiera predstave Droge so me obdržale pri življenju/Drugs kept me alive v režiji Jana Fabra, pa nedvomno eden od presežkov letošnje Evropske prestolnice kulture, bo 9. maja, ob 20.00, na Starem odru SNG Maribor. V ospredju predstave, v kateri nastopa solo plesalec in koreograf Antony Rizzi, je paradoksalni svet zasvojenosti in ekstaze, junak, ki droge potrebuje za zdravljenje nevarne bolezni, hkrati pa se jim predaja tudi drugače. Rizzi je kot plesalec in koreograf dolgo časa sodeloval z vodilnim imenom sodobnega baleta Williamom Forsythom. Z Janom Fabrom pa sta ustvarila že več odmevnih projektov.

###

Jagoda Đorđevič

Odnosi z javnostmi - Terminal 12/

Public Relations - Terminal 12

Maribor 2012

Vetrinjska ulica 30

2000 Maribor

T: 02 228 1247

F: 02 228 1240

M: ++386 41 708 485

E: jagoda.dordevic@maribor2012.eu