O-STA

V Galeriji sodobne umetnosti Celje se odpira Bienalna razstava Pogled na likovno umetnost Slovenije / Jaz, tukaj, zdaj

Razstava ponuja edinstven vpogled na trenutno dogajanje na likovnem področju celotne Slovenije.

Celje, 7. maj 2012, V Galeriji sodobne umetnosti Celje bo v četrtek, 10. maja 2012 ob 19.00 otvoritev bienalne razstave Pogled na likovno umetnost Slovenije 6 / Jaz, tukaj, zdaj. Na razstavi razstavljajo Dubravko Baumgartner, Vesna Blagotinšek, BridA/Sendi Mango, Jurij Pavlica, Tom Kerševan, Robi Caglič, Ana Čigon, Andreja Džakušič, Milan Golob, Maja Hodošček, Jurij Kalan, Anja Kranjc, Gani Llalloshi, Martina Mihoković, Maja Pučl, Jože Slak, Natalija Šeruga, Marko Tušek, Tanja Vergles, Uroš Weinberger. Prav tako si bodo lahko obiskovalci razstave ogledali nagrajeno delo letošnjih Pogledov Acid Rain (olje na platnu, 2011) umetnika Uroša Weinbergerja. Galerija sodobnih umetnosti Celje je za razstavo izbrala novi video deli If you want to get an answer, you have to ask me a question Maje Hodošček (ki se skozi formo intervjuja fokusira na krhko napetost, ki se ustvarja med konceptom individualne svobode in odpora do prevladujoče ideologije na eni strani in stanja nenehne negotovosti ob nestabilnih razmerah na področju dela in iskanja zaposlitve na drugi) in Taktike preživetja Andreje Džakušič, ki prav tako skozi formo intervjuja prevprašuje položaj umetnikov znotraj umetniškega sistema, njihov ekonomski status in njihove strategije preživetja. Galerije, ki sodelujejo pri projektu: Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki (Barbara Rupel), Galerija Murska Sobota (Robert Inhof), Galerija sodobne umetnosti, Celje (Irena Čerčnik), Galerija Velenje (mag. Milena Koren - Božiček), Gorenjski muzej, Kranj (dr. Damir Globočnik), Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec (Katarina Hergold), Mestna galerija Nova Gorica (Pavla Jarc), Obalne galerije Piran (Majda Božeglav - Japelj), Umetnostna galerija Maribor (Meta Kordiš). Kustosinja: Barbara Rupel, kustosinja Galerije Božidar Jakac. Razstava, na katero je vstop prost, bo na ogled do 10. 6. 2012.

Bienalna razstava Pogled 6 na likovno umetnost Dolenjske, Bele krajine in Posavja je po desetih letih prerasla svoje ustaljene okvire in se razširila na teritorij celotne Slovenije. Zasnova razstave temelji na izhodiščih prvotne bienalne razstave Pogled s pomembno razliko, da odslej pri izboru del sodelujejo posamezni kustosi večine pomembnejših slovenskih regionalnih galerij (9), ki redno spremljajo razvoj sodobne likovne umetnosti. Vloga vsakega kustosa je, da na določeno temo izbere po eno likovno delo iz zadnjih dveh let dveh umetnikov iz okolja delovanja galerije. Na razstavi se z glasovanjem vseh sodelujočih kustosov izbere posamezno delo, katerega avtor je nagrajen s samostojno razstavo v naslednjem letu. Razstava Pogled na likovno umetnost Slovenije je glede na izhodišče, namen in cilj pomembna za slovenski prostor, saj ponuja edinstven vpogled na trenutno dogajanje na likovnem področju celotne Slovenije.
Tema tokratne razstave je opredeljena z naslovom "Jaz, tukaj, zdaj" in je vezana na umetnikovo aktualno intimno doživljanje samega sebe in okolja v katerem živi.

GSU Celje je za razstavo izbrala novi video deli If you want to get an answer, you have to ask me a question Maje Hodošček (ki se skozi formo intervjuja fokusira na krhko napetost, ki se ustvarja med konceptom individualne svobode in odpora do prevladujoče ideologije na eni strani in stanja nenehne negotovosti ob nestabilnih razmerah na področju dela in iskanja zaposlitve na drugi) in Taktike preživetja Andreje Džakušič, ki prav tako skozi formo intervjuja prevprašuje položaj umetnikov znotraj umetniškega sistema, njihov ekonomski status in njihove strategije preživetja.

V priponi prilagamo tudi fotomaterial:

Maja Hodošček, If you want to get an answer, you have to ask me a question, video, 2011


Več info: Irena čerčnik, kustosinja Centra sodobnih umetnosti Celje, tel.: 03 42 65 156, e-pošta:irena.cercnik@celje.si