O-STA

MARIBOR 2012: Gradivo programskega sklopa KLJUČI MESTA

Danes je v prostorih zavoda MARIBOR 2012 v Vetrinjskem dvoru potekala novinarska konferenca programskega sklopa Ključi mesta, na kateri je bilo predstavljenih sedem odrov, ki so oz. še bodo zaživeli po mestnem jedru med majem in septembrom 2012. Izvršni producent Milan Gregorn, glasbena producenta Smiljan Kreže in Nino Mureškič ter koordinatorica kulturnih dni za srednje šole Ana Starkl so predstavili še projekte Piše se leto, projekt Pro solo, ki se z letnim odrom prav tako vključuje v glasbeni program odrov na prostem, ter Klub 2012, ki že od januarja s povprečno štirimi koncerti na teden skrbi za raznoliko glasbeno ponudbo za vse generacije.

Gradivo:

24. aprila ob 11.00 je z nastopom Pihalnega orkestra Tolmin svoj program začel Oder ŠTAJERC, lociran v neposredni bližini istoimenske gostilne v središču mesta. Glede na program, ki ga ponuja, bi Oder Štajerc lahko poimenovali tudi Ljudski oder. Na njem se bodo zvrstili big bandi, dixie bandi, pihalne godbe in folklorne skupine. Gre za zimzelen nabor izvajalcev, ki bodo nostalgično zazibali sedanjost v čas naših najlepših spominov.

5. 5. ob 16.00Gasilska godba PGD Maribor-mesto
18. 5. ob 13.00Promenadni nastop slovenskega in avstrijskega policijskega orkestra
19. 5. ob 12.00Pihalni orkester Svoboda Maribor z dirigentom Srečkom Kovačičem
19. 5. ob 18.00Toti Big bend Maribor (Nastopili bodo s programom Swing, Swing, Swing, ki ga zaznamujejo jazzovski standardi iz prve polovice prejšnjega stoletja (Glenn Miller, Cole Porter, George Gershwin)
20. 5. ob 19.00Tamburaški orkester iz Cirkovc
27. 5.Dixie glasba
31. 5. 20.00The Oldies dixie band

4. maja, ob 17.00, se je premierno s koncertom Urban Boogaloo predstavil tudi Oder POŠTNA - after work party. Različne avdio-vizualne instalacije bodo ustvarile virtualno koncertno območje, v katerem bodo svoje mesto našli glasbeniki, ki ustvarjajo lounge in ambientalno glasbo. Prav na tej ulici, ki je mnogim Mariborčanom še posebej pri srcu, bo najlaže začutiti sodoben utrip mesta in njegovo zvokovno sprostitev. Zaradi narave zvokov, ki bodo definirali oder na Poštni ulici, bi lahko tega že pred pričetkom obratovanja poimenovali kar Terasa 21. stoletja. Producent odra je Smiljan Kreže.

8. 5. ob 20.00Nika Perunovič (pop and jazz standards)
11. 5. ob 17.00Nastopila bo hrvaška skupina Tri fir, ki ima za sabo že ogromno nastopov na festivalih in v klubih. Prisluhnili bomo tradicionalnim irskim melodijam.
15. 5. 20.00Koncert: Jasna Bilušić & New Deal, šansoni in evergreeni
18. 5. ob 17.00Koncert: Saša Olenjuk - Gipsy manouche swing meets DJ
22. 5. ob 20.00Koncert: Bilbi & The Band - Mariborska nova popevka.
25. 5. ob 17.00DJ Party afternoon and night - Sound system
29. 5. ob 20.00Koncert: Amy's dream - Polona in Vid preigravata Amy Winehouse.

11. maja, ob 15.00, se vzpostavlja Oder EVROPSKE PRESTOLNICE MLADIH V maju in juniju se bodo ob petkih odvijali manjši koncerti in spremljevalni program. Od 11. maja do 8. junija bo na Trgu Leona Štuklja potekalo popoldansko dogajanje, ki ga bodo večinoma zapolnile glasbene skupine srednjih šol Maribor. Popoldansko dogajanje bodo zapolnile glasbene skupine in ostali ustvarjalni dijaki srednjih šol Maribor. Oder bo hkrati promoviral Evropsko prestolnico mladih, ki jo bo prav Maribor gostil v letu 2013. Torej, središče in osrednja tematika projekta "Oder evropske prestolnice mladih", so mladi!

Na otvoritveni dan, 11. 5. 2012, bo publiko nagovorila podžupanja Astrid Bah. Podelila bo tudi priznanja nagrajenim dijakom literarnega in likovnega natečaja (z naslovom Maribor v prihodnosti). Sledilo bo glasbeno in zabavno dogajanje. Dijaki srednje šole za gostinstvo in turizem se bodo predstavili s svojimi glasbeniki, recitatorji in čarodejem. Na koncu popoldneva bo odmevala rockovska glasba skupine iz srednje prometne šole.

Drugi petek, 18. 5 2012., bodo nastopili dijaki tretje gimnazije Maribor s svojim znanim "majskim koncertom". Že več let dijaki šole pod mentorstvom profesoric, pripravijo majski koncert iz različnih glasbenih žanrov. Letošnji koncert bo posvečen slovenski popevki. Sledili jim bosta skupini Pseudo iz Tretje gimnazije Maribor in skupina Narayan, ki jo sestavljajo večinoma dijaki Druge gimnazije Maribor.

Zadnji, srednješolsko obarvani petek, bo 8. 6. 2012. Začelo se bo z glasbeno pravljico "Rdeča kapica" v izvedbi Tretje gimnazije Maribor. Gre za vokalno - dramsko igro, v sodelovanju MPZ OŠ Jarenina. Sledila bo vokalna skupina Tretje gimnazije Maribor. Vokalisti - dijaki, bodo posamično in ob spremljavi odpeli nekaj slovenskih pesmi. Glasbeno dogajanje bo prekinila plesna točka - baleta in izraznega plesa - dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem. Rockersko akustični zvoki pa bodo zaključili Oder evropske prestolnice mladih. Za to bo poskrbela skupina Fosfor, katere zasedba je mešanica dijakov različnih srednjih šol. Dijaki prihajajo iz srednje oblikovne šole, srednje trgovske in srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor.

4. maja ob 20.00 je zaživel Oder Židovski trg, ki je namenjen koncertom žanra glasbe sveta (world music). Program nastaja v sodelovanju z Ninom Mureškičem, priznanim tolkalcem in poznavalcem etno glasbe. Ta je samostojno ali v simbiozi z ostalimi popularnimi glasbenimi žanri v zadnjem desetletju dosegla status kulturnega atašeja, ki presega politične, gospodarske in družbene kategorije sveta, v katerem živimo. V svojem popolnoma altruističnem in kozmopolitskem poslanstvu tovrstna glasba bistveno sooblikuje neminljivo dediščino, hkrati pa je tudi artefakt, ki pomembno oblikuje prihodnost. Najboljši pokazatelj tega so številni izobraževalno-humanitarni projekti, ki jih v naš prostor s svojo glasbo vnašajo izvajalci iz Afrike, Azije, Južne Amerike in drugi. Na otvoritvi je nastopila Susana Esther Baca, priznana perujska pevka, ki je tudi dvakratna dobitnica latinskih grammyev. Je ena najpomembnejših osebnosti, zaslužnih za prebujenje afro-perujske glasbe.

12. 5. ob 20.00JARARAJA (Ob zaključku nacionalnega srečanja prostovoljcev bo nastopila skupina Jararaja, štiričlanska zasedba v sestavi harmonike, klarineta, kontrabasa in violine. Poleg obvladovanja svojih inštrumentov so vsi člani vešči tudi v petju.)
17. 5. ob 20.00DAMIR IMAMOVIĆ (Sevdah Damirja Imamovića je zasnovan s strastnim raziskovanjem tradicionalne glasbe Bosne in Hercegovine.)
18. 5. ob 20.00NADISHANA TRIO (Vladiswar Nadishana je multiinstrumentalist, kompozitor in producent iz Sibirije. Igra več kot 100 instrumentov, združuje pa različne svetovne glasbene tradicije s sodobnimi tehnologijami. V zasedbi sta še Armin Metz (bas) in Steve Shehan (bobni).)
25. 5. ob 20.00KONCERT Z AMIRO (Amira Medunjanin nam bo predstavila sevdah).
26. 5. ob 20.00FATOUMATA DIAWARA (Fatoumata Diawara je glasbenica iz Malija, živeča v Franciji. Njen slog združuje Wassalou tradicijo južnega Malija z mednarodnimi vplivi. 9. maja 2011 je izdala novi album Fatou.)

Shakespearjev oder vas vabi pred pub z enakim imenom na Cafovi ulici v Mariboru. Posvečen bo tako meščanom Maribora kot tudi angleško govoreči publiki in tujim turistom. Na odru se bodo predstavili: 1. in 2. gimnazija s svojimi angleškimi krožki, Konservatorij za glasbo in balet ter izvajalci Evropske prestolnice kulture Maribor, ki bodo nastopili v okviru projektov Gipsy night in Unpluged. Drugi sklop se bo odvijal ob 200-letnici smrti priznanega književnika Charlesa Dickensa: razstavni del in spremljevalni program bo v Shakespearjev pubu. Pri tem bodo sodelovali tudi umetniki in znane osebnosti iz Anglije, v stilu Stand-upa in recitala. Dogajanje bodo popestrili še mladi glasbeniki, tako priznani kot nepriznani, z repertoarjem angleškega govornega področja. Vabljeni tudi v Shakespeare pub, kjer bo v času postavitve odra stalna razstava del Williama Shakespearja in Charlesa Dickensa ter ob 17. uri "english tea" ob glasbi.

Oder Poletje v mestu bo na terasi Gosposka-Vetrinjska (v organizaciji lokalov Cantante in Rožmarin) zaživel 19. maja s koncertom Maje Keuc. Program odra se letos napaja iz bazena lokalnih kakovostnih glasbenikov in glasbenih skupin, ki si zaslužijo pozornost in priložnost. Če se drugi odri še ozirajo čez mejo in imajo oznako mednarodnosti, potem oder Poletje v mestu želi z letošnjo glasbeno ponudbo spomniti občinstvo, da "preroki" živijo tudi v lastnem mestu in bližnji okolici.

19. 5. ob 21.15Maja Keuc
26. 5. ob 21.15Uroš Planinc group
8. 6. ob 21.15Fatal passion
16. 6. ob 21.15Mama rekla
22. 6. ob 21.15Zebra
30. 6. ob 21.15Glinasti golobi

24. aprila je z nastopom gradskega zbora iz Novalje in s člani folklorne skupine Naški zaživel Županov oder prijateljstva pod sončno uro na Lentu v bližini Hiše Stare trte.

Maribor je pobrateno mesto ali mesto v partnerstvu s številnimi različnimi mesti iz prostora nekdanje skupne države Jugoslavije in iz drugih delov Evrope. Gre za sodelovanje ter aktivno in vsebinsko vključitev župana in županstva v projekt EPK, hkrati pa za predstavitev kultur narodov (glasbenih skupin) iz prijateljskih mest oz. držav in na koncu še za prireditveno oživljanje starega dela mesta. V letu, ko je Maribor Evropska prestolnica kulture, bodo skoraj vsa pobratena in prijateljska mesta zagotovila glasbeni program na odru pod Sončno uro, postavljenem v neposredni bližini najpomembnejše mariborske naravne znamenitosti, več kot štiristoletne Stare vinske trte na Lentu.

Z izjemo rock, zabavne, narodno zabavne in klasične glasbe bomo lahko slišali vse od lahkotnejšega jazza, swinga in etna do kantavtorske, zborovske, tradicionalne, šansonske, folk ter druge vokalne in instrumentalne glasbe, nekajkrat pa bodo nastopili tudi plesalci nacionalnih ljudskih plesov. Koncerti bodo vsako nedeljo ob 17. uri, od konca aprila in do konca septembra 2012. 6. maja so nastopili jazzovsko obarvani Letečki Pekinezeri iz Skopja.

13. 5. ob 17.00Desmond Doyle, Clonmel/Irska Povsem spontano je Desmond Doyle nekega poletnega večera na nekem partiju pred skoraj 30 leti na dopustu v Avstriji vzel v roke kitaro in odpel nekaj pesmi. Dva dni kasneje je dobil ponudbo od lokalnega benda, se jim kot pevec pridružil in nekaj let za tem so bili za njim številni koncerti, pa longplejke, cedeji, singli, nastopi na radiu in v TV šovih. Svojo zeleno Irsko je Desmond rosno mlad zapustil že pred dogodki v Avstriji, živel je v Walesu in Angliji. Mlade je grožnja stalne brezposelnosti in življenja na margini družbe gnala iz revne Irske, cele generacije mladih so se razteple po tujini. Desmond je v svoji novi domovini naredil kariero glasbenika, tekstopisca in entertainerja ter si ustvaril družino. Kot nekakšen kulturni ambasador vztrajno skrbi za politične in kulturne stike ter izmenjave med Irci in Avstrijci.
20. 5. ob 17.00Franko Krajcar & Indivia, Pula/Hrvaška Zadnji album INDIVIA je bil nominiran za nagrado Porin in bil v letu 2010 med tremi najboljšimi etno albumi na Hrvaškem. Franko pa je tudi dobitnik nagrade STATUS 2010, ki jo je prejel kot najboljši instrumentalist Hrvaške v kategoriji izvajalcev na tradicionalnih glasbilih.
27. 5. ob 17.00Andrea Casaccio&Friends-Udine, Italija

KLUB 2012

"Klub 2012" je prostor, ki ponuja oddih vsem ustvarjalcem projekta MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture, gostom mesta, turistom, meščanom in nastopajočim izvajalcem. Ob kakovostni glasbi je ustvarjena možnost navezovanja novih stikov in prepletanja družabnih in kulturnih vezi. Klub 2012 se predstavlja kot vrhunski klubski poligon za izvajalce jazza, rokovske glasbe in bluesa ter ostalih prefinjenih glasbenih formatov, ki bodo Mariboru prinesli duh in patino velemest, najpomembnejših spodbujevalcev kulturno-glasbenih trendov. Klub nudi zatočišče tako visokim gostom iz tujine kot tudi slehernemu domačemu umetniku, ki bo v lounge coni našel tako prepotreben mir kot tudi notranji ustvarjalni nemir. Klub 2012 bo - ob pomoči slovenskih promotorjev in založniških hiš ter v dobri veri in spoznanju, da smo prav mi tisti, ki bomo v sodelovanju s publiko analitično, kulturno in sociološko oblikovali kakovostno klubsko sceno - postavljen na zemljevid koncertnega klubskega dogajanja, s katerim se bo težko primerjalo katero koli slovensko središče. Klub 2012 bo izvajalsko, programsko in organizacijsko, skozi glasbo in druženje, utripal ves čas trajanja EPK 2012. ............................................................................................................................................................................... PIŠE SE LETO PRO MUSIC prireja ob zaključku šolskega leta dne, 15. junija 2012, že 20. tradicionalno prireditev PIŠE SE LETO. Prireditev je nastala pred dvajsetimi leti v sodelovanju Študentske organizacije, SK Branika in PRO MUSIC. Namenjena je bila predvsem dijakom in študentom, danes pa je prireditev vseh Mariborčanov. V 20 letih se je na prireditvi zbralo več kot 165.000 obiskovalcev, največ leta 1999, ko smo šteli kar 15.000 obiskovalcev. Koncerti v sklopu PIŠE SE LETO se bodo tudi letos zvrstili v prenovljeni Ledni dvorani na Taboru, ki sprejme 6.000 obiskovalcev in nudi odlične infrastrukturne pogoje. Tudi letos pričakujemo okrog 5.000 obiskovalcev, saj smo k sodelovanju povabili najatraktivnejše in najpopularnejše izvajalce iz Slovenije in tujine. Koncert bo trajal od 19. ure do 1. ure. Na koncertu PIŠE SE LETO 2012 bodo sodelovali: · SIDDHARTA (Slovenija) · HLADNO PIVO (Hrvaška) · PRLJAVO KAZALIŠTE (Hrvaška) · PARTIBREJKERS (Srbija) Siddharta je petčlanska slovenska rock skupina, ki je nastala leta 1995 in po več kot petnajstih letih glasbenega ustvarjanja uživa ugled najuspešnejše in najbolj priljubljene glasbene skupine v Sloveniji. Hladno pivo trenutno najpopularnejša hrvaška punk-rock skupina. Gotovo bodo punk rockerji spet odločno opozorili nase, presegli kritike in pošteno podžgali razgreto množico. Prljavo kazalište hrvaška rock skupina, za katero lahko rečemo, da je ena največjih skupin 80. let, ta status pa potrjuje tudi danes. Na sceni so že več kot 30 let in v vseh teh letih so pustili ogromen pečat tudi na slovenskem občinstvu. Partibrejkers so legendarna srbska rock skupina s prizvokom garage punka, ki na sceni obstaja že več kot 30 let. ........................................................................................................................................................................ PRO SOLO - Družinska tradicija in sloves - umetniške družine na obisku v Mariboru 5. maja ob 19.30 se je s koncertom kvarteta klarinetov Claritet začel niz dvajsetih raznolikih koncertov klasične glasbe. Rdeča nit prireditev so nastopi umetniških družin, v nastope pa se bodo vključevali tudi drugi odlični umetniki, glasbeniki, slikarji in fotografi. Skupaj bo sodelovalo 75 umetnikov iz devetih držav. Vsi koncerti se bodo ob prostem vstopu odvijali v galeriji in na letnem odru na Mesarskem prehodu 5 v Mariboru. Program se bo odvijal med 5. majem in 22. septembrom. Glasbeni dogodki bodo po svoji barvitosti v generacijah in slogih zanimivi ter redka priložnost, videti in slišati umetnike iz ene družine na enem mestu, na eni prireditvi. Druga glavna nit nastopov "na obisku" pomeni, da se bodo tako lahko glasbeni dogodki nadaljevali in vrstili tudi v naslednjih letih, tako pri nas kot tudi onstran meja ob vračanju nastopov v krajih gostujočih umetnikov, med mesti in med državami. "Na obisku" pa lahko pomeni tudi dejansko gostiteljstvo v bivanju nastopajočih pri umetniških družinah iz Maribora in okolice ter njihovo medsebojno spoznavanje in podobne sinergijske povezave, ki bodo v prihodnje lahko obrodile še kakšno novo komorno zasedbo ter spodbudile ustvarjalno poustvarjalni duh. Sabina Petek, vodja in producentka projekta pojasnjuje, da je njihovo vodilo ustvariti pozitivne premike v okolju. Prav tako želijo postopoma ustvariti pozitivno podobo sedaj nekoliko spregledane lokacije Mesarski prehod 5 in tako postaviti dobre temelje za kulturno obogatitev in mnoge nove priložnosti za glasbenike tudi v prihodnje. Dolgoročno po letu 2012 načrtujejo en koncert mesečno.