O-STA

LAURIE ANDERSON prihaja 1. junija v evropsko prestolnico kulture

Kultna ameriška pevka in multiumetnica Laurie Anderson bo 1. junija 2012 nastopila v Evropski prestolnici kulture

Koncert Laurie Anderson, newyorške pevke in vsestranske umetnice, bo nedvomno eden od presežkov letošnje Evropske prestolnice kulture. Laurie Anderson, ikona art-pop avantgarde in pionirka elektronske glasbe, je ena najbolj ekstravagantnih in vsestranskih umetnic 20. in 21. stoletja. V Mariboru se bo Laurie v petek, 1. junija 2012, ob 21.00 občinstvu predstavila s svojim najnovejšim koncertom DIRTDAY!.

DIRTDAY!

Glasba, besedilo in vizualno oblikovanje: Laurie Anderson

Oblikovanje luči: Brian Scott

Laurie Anderson, eklektična avtorica, znana predvsem po svojih multimedijskih nastopih in inovativni uporabi tehnologije, se bo v evropski prestolnici kulture predstavila s koncertno zgodbo Dirtday!. Gre za tretji in zadnji del iz serije avtorskih solo zgodb Laurie Anderson, ki vključuje še "Happiness" in "The End of the Moon", Dirtday! pa je vrhunec njenega revolucionarnega dela v tem žanru. Laurie v koncertni zgodbi Dirtday! s kritično distanco obravnava politiko, predstavi svoj pogled na družine, dotakne se zgodovine in nameni pozornost živalim. Razkošna zvočna pokrajina, globoke zgodbe in glasba ustvarijo unikatno sliko sveta, ki ga sestavljajo sanje in realnost.

Laurie Anderson je ena najbolj priznanih - in drznih - ameriških pionirk ustvarjalnosti. Laurie je vizualna umetnica, komponistka, pesnica, fotografinja, režiserka, elektronska umetnica, vokalistka in instrumentalistka. Živi in dela v New Yorku, od leta 2008 je poročena z glasbenikom Lou Reedom, ki je produkcijsko poskrbel za njen zadnji album Homeland (2010). V zadnjih desetletjih je ustvarila več inovativnih in revolucionarnih del, ki so pomembno zaznamovala področja vizualne umetnosti, gledališča in eksperimentalne glasbe.

Laurie Anderson bo v Mariboru nastopila v petek, 1. junija 2012, ob 21.00, v Dvorani Tabor.

Vstopnice so na voljo v Info točkah MARIBOR 2012 v Mariboru in v Ljubljani, na blagajni EPK v SNG Maribor, na vseh prodajnih mestih Eventim in na www.eventim.si.

http://www.laurieanderson.com

Več o umetnici in uradne fotografije najdete v nadaljevanju. Avtorica fotografij: © Lucie Jansch 2012.

Več informacij: jagoda.dordevic@maribor2012.eu

###

LAURIE ANDERSON

Laurie Anderson (1947), ena najbolj priznanih - in drznih - ameriških pionirk ustvarjalnosti, živi in ustvarja v New Yorku. Ta eklektična avtorica, znana predvsem po svojih multimedijskih nastopih in inovativni uporabi tehnologije, se bo v Evropski prestolnici kulture predstavila s koncertno zgodbo Dirtday!. Gre za tretji in zadnji del iz serije solo zgodb Laurie Anderson, ki vključuje še "Happiness" in "The End of the Moon", Dirtday! pa je vrhunec njenega revolucionarnega dela v tem žanru.

Na svojem zadnjem studijskem albumu Homeland (2010), pri katerem sodelujeta tudi njen mož Lou Reed in Kieran Hebden (Four Tet), je Laurie zbrala najboljše zvočne zapise svojih koncertov, performansov, političnih pamfletov in filozofskih premišljevanj o svetu, v katerem živimo.

O Superman, skladba iz leta 1980, ki se je zavihtela na 2. mesto britanskih pop lestvic, je bila s prvim albumom Big Science odskočna deska za inovativno glasbeno kariero, v kateri je posnela 7 albumov za založbo Warner Brothers. Sledile so izdaje, ki vključujejo Mister Heartbreak, United States Live, Strange Angels, Bright Red in soundtrack za film Home of the Brave. Te so bile leta 2000 kronane z box-set izdajo Talk Normal na Rhino/Warner Archives. Leta 2001 je pri Nonesuch Records izdala album Life on a String, maja 2002 pa Live in New York, z živimi posnetki iz njujorške Town Hall.

Laurie Andesron je bila na več turnejah po ZDA in po svetu, na katerih se je predstavljala z vsem svojim umetniškim arzenalom, tudi s performansi, v katerih je dominirala govorjena beseda, in dovršenimi večmedijskimi dogodki. Njena najpomembnejša dela so United States I-V (1983), Empty Places (1990), The Nerve Bible (1995) in Songs and Stories for Moby Dick, večmedijski odrski performans, ustvarjen na podlagi romana Hermana Melvillea. S Songs and Stories for Moby Dick je bila na turneji v letih 1999 in 2000. Jeseni 2001 pa je v ZDA in v Evropi z glasbeniki izvajala glasbo iz Life on a String. Kot solistka se je, med drugim tudi s Happiness, premierno predstavila leta 2001, mednarodna turneja pa je trajala vse do spomladi 2003.

Laurie Anderson je objavila šest knjig. Besedilo iz njenih solističnih performansov je citirano v knjigi Extreme Exposure, ki jo je uredila Jo Bonney. Prispevala je uvodno besedilo o New Yorku za Encyclopedia Brittanica, leta 2006 pa so pri Edition 7L objavili "Night Life", njeno knjigo sanjskih risb.

Vizualna dela Laurie Anderson so bila razstavljena v najpomembnejših muzejih ZDA in Evrope.

Leta 2003 je Muzej moderne umetnosti (Musée Art Contemporain) v francoskem Lyonu gostil retrospektivo njenega dela z naslovom Posnetki nekega obdobja: zvok v delih Laurie Anderson (The Record of the Time: Sound in the Work of Laurie Anderson), ki je obsegala instalacije, zvočne posnetke, glasbila, video posnetke in umetniška dela od začetkov kariere v zgodnjih 70ih pa vse do novejših del. Od leta 2003 do 2005 je retrospektiva gostovala po vsem svetu. Septembra 2005 je galerija Sean Kelley iz New Yorka predstavila Andersonovo tudi kot vizualno umetnico z razstavo Ponovno svetlikajoče se vode (The Waters Reglitterized). Leta 2008 je Muzej moderne umetnosti odkupil njeno "Violino, ki se igra sama" (Self-Playing Violin), ki jo je jeseni 2008 vključil v glasbeno razstavo Making Music.

Skladateljski opus Laurie Anderson obsega filmsko glasbo, ki sta jo v svojih filmih uporabila Wim Wenders in Jonathan Demme, glasbo v plesnih predstavah Billa T. Jonesa, Trishe Brown in Molisse Fenley ter partituro za gledališko predstavo Far Side of the Moon avtorja Roberta Lepagea. Andersonova je glasbena dela ustvarjala tudi za National Public Radio, BBC ter svetovno razstavo Expo '92 v španski Sevilli. Leta 1997 je organizirala in vodila dvotedenski festival Meltdown Festival v londonski dvorani Royal Albert Hall. Njen zadnji orkestralni podvig, Songs for Amelia Earhart, je doživel premiero februarja 2000 v dvorani Carnegie Hall v izvedba orkestra American Composers Orchestra. Komorni orkester Stuttgart Chamber Orchestra, pod vodstvom dirigenta Dennisa Russela Daviesa, je omenjeno delo kasneje popeljal na številne evropske koncertne odre. Jeseni 2008 se je nizozemski orkester Noord Nederlans Orkest z izvedbo dela Songs for Amelia Earhart poklonil Laurie Anderson na festivalu Groningen Festival.

Andersonova slovi kot pionirka prepletanja umetnosti s tehnologijo. Pri iskanju novih kreativnih orodij, med katere sodi tudi Govoreča palica (Talking Stick), je Andersonova sodelovala z raziskovalno ustanovo Interval Research Corporation, ki sta jo ustanovila Paul Allen in David Liddle. Ustvarila je tudi uvodno sekvenco za prvi del projekta televizijske mreže PBS, Art 21, ki opisuje umetnost 21. stoletja. Za svoje delo je prejela številne nagrade, med drugim nagrado Tenco na festivalu v San Remu leta 2001 ter nagrado nemške založbe plošč (Deutsche Schallplatten), prav tako leta 2001. Andersonova je tudi prejemnica štipendij Guggenheimovega sklada in ameriškega sklada National Endowment of the Arts. Nedavno je sodelovala z Branom Ferrenom iz Applied Minds, Inc. pri oblikovanju umetniškega dela, ki je bilo na ogled v Guggenheimovem muzeju v New Yorku v sklopu razstave The Third Mind.

Leta 2002 je Andersonova postala prva rezidenčna umetnica agencije NASA, kjer je ustvarila svoj solo performans The End of the Moon. Performans je premiero doživel leta 2004 in gostoval na svetovnih odrih vse do leta 2006. Med številnimi nedavnimi projekti velja izpostaviti naročilo za oblikovanje serije audio-vizualnih instalacij in filma visoke ločljivosti z naslovom Skrito znotraj gora (Hidden Inside Mountains), ki sta bila predstavljena na svetovni razstavi World Expo 2005 v japonskem Aichiju ter zvočni dnevnik in knjigo z naslovom Nothing in My Pockets za francoski radio. Paritura za priznano delo Trishe Brown, z naslovom O Composite, je doživela premiero decembra 2004 v pariški operni hiši Opera Garnier. Andersonova je sodelovala tudi v ekipi, ki je ustvarila otvoritveno slovesnost atenskih Olimpijskih iger leta 2004. Leta 2007 je prejela prestižno nagrado Dorothy and Lilian Gish za izjemne dosežke na področju umetnosti. Zadnji solo performans Laurie Anderson, z naslovom Delusion, je doživel premiero na zimskih Olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010 in kasneje gostoval po vsem svetu.