O-STA

Dalajlama navdušil zbrane na predavanju z naslovom "Ohranjanje duševnega miru"

V okviru dogodka "Maribor za mir - Nobelovi nagrajenci za mir v Mariboru" je potekal prvi vrhunec dvodnevnega dogajanja. Več tisoč glavo množico v Dvorani Tabor je nagovoril Njegova svetost Dalajlama. V javnem predavanju z naslovom "Ohranjanje duševnega miru" je spregovoril o pomenu duševnega miru, ki je ključen za posameznikovo uspešnost in napredek družbe. "Duševni mir bomo našli takrat, ko bomo v naših soljudeh znali prepoznati tudi pozitivne stvari. Vse naše ovire oz. negativna čustva izhajajo iz nas samih in iz tega, da imamo vedno občutek strahu, smo zavistni... Zato se je potrebno naučiti, kako ustvariti srečni um. Ni namreč dovolj samo to, da poznamo kaj je potrebno za to narediti, ampak moramo to začeti tudi izvajati. Ko bomo enkrat imeli zgrajen naš um in bomo dosegli duševni mir, potem nam tudi težave ne bodo prišle do živega. Ni pa seveda samo um dovolj, da težave premagamo, ampak se je potrebno s težavami soočiti in jih tako premagovati," je dejal Njegova svetost Dalajlama. V svojem predavanju je večkrat izpostavil tudi pomen upanja in optimizma. Kljub vsem težavam in oviram, ki se pojavijo je potrebno ohraniti optimizem, voljo in nasmeh.

Njegovi svetosti Dalajlami se bosta danes v Mariboru priključila Nobelova nagrajenca za mir prof. Muhammad Yunus in dr. Rigoberta Menchú Tum, ki bosta skupaj z njegovo svetostjo in slovensko prejemnico Nobelove nagrade za mir prof. dr. Lučko Kajfež Bogataj sodelovala na panelni diskusiji "Zakaj dialog in solidarnost v globalni krizi?". Diskusija bo potekala ob 10. uri v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. Neposreden prenos panelne diskusije bo na TV Slovenija 2, prav tako na uradni spletni strani www.mariborforpeace.si in spletni strani Mestne občine Maribor www.maribor.si. Po diskusiji bo ob 11.40 uri sledilo odkritje slike (The Bogside Artists) v Miklošičevi ulici, ki so jo mesec dni ustvarjali priznani irski umetniki.

Nobelovi nagrajenci za mir bodo nato v sklopu dogajanja imeli javna predavanja. Prof. Yunus bo v okviru konference "Out of the Box" izvedel predavanje z naslovom "Socialno podjetništvo pot do reševanja najbolj perečih težav družbe". Predavanje bo potekalo ob 16. uri na Univerzi v Mariboru. Predavanji dr. Rigoberte Menchú Tum in prof. dr. Lučke Kajfež Bogataj bosta potekali v Kinu Udarnik. Prva bo imela ob 17.30 uri predavanje z naslovom "Ženske za mir: Majevska ženska v Gvatemali",

druga pa bo ob 18.30 uri izvedla predavanje z naslovom "Vse naše prihodnosti". Obe predavanji sta brezplačni.

Več informacij o programu in dogodkih v okviru srečanja "Maribor za mir - Nobelovi nagrajenci za mir v Mariboru", je mogoče najti na uradni spletni strani dogodka www.mariborforpeace.si in Facebook strani www.facebook.com/MariborForPeace2012.

Dobrodošli v Maribor, Evropsko prestolnico kulture!

Mestna občina Maribor in Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture