O-STA

Sporočilo Statističnega urada RS: popravek podatka za Slovenijo v Eurostatovem sporočilu o industrijski proizvodnji z dne 14.5.2012

Pozdravljeni,

v Eurostatovem sporočilu s podatki o industrijski proizvodnji za marec 2012 z naslovom Industrial production down by 0.3 % in euro area, objavljenem 14. maja 2012, so bili podatki za Slovenijo napačni. Do napake je prišlo pri pošiljanju podatkov s Statističnega urada RS na Eurostat. Napako obžalujemo.

Prilagamo popravljeno Eurostatovo sporočilo, v katerem so popravljeni podatki za Slovenijo označeni z rdečo barvo.
Po popravljenih podatkih je bila po izračunih Eurostata industrijska proizvodnja v Sloveniji v marcu v primerjavi s februarjem letos večja za 3.4 % (in ne za 6,3 %, kot je bilo najprej objavljeno).

Eurostatovo sporočilo je objavljeno: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/4-14052012-AP/EN/4-14052012-AP-EN.PDF

Naj še pojasnimo, da pri Eurostatovih izračunih lahko pride do manjših odstopanj glede na podatke Statističnega urada RS (vendar največ do 0,1 indeksne točke) zaradi drugačnega zaokroževanja indeksov, kot ga uporabljamo na Statističnem uradu RS. Podatke o industrijski proizvodnji v Sloveniji v letošnjem marcu je Statistični urad RS objavil na spletnem naslovu: http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?id=4679 ; po teh podatkih je bila industrijska proizvodnja v marcu letos glede na februar večja za 3,5 %; do razlike je prišlo zaradi zaokroževanja pri preračunu iz izvornega indeksa.


Za razumevanje se vam zahvaljujemo.