O-STA

Maj v znamenju novih otroških produkcij

V sklopu Evropske prestolnice kulture 2012 na odrskih deskah tri otroške predstave

Velenje, 11. maj 2012 - Na odrskih deskah Doma kulture Velenje bodo maja premierne uprizoritve treh otroških predstav. Prva je bila na ogled gledališka igra Moj dežnik je lahko ..., ki jo je 17. maja izvedla Osnovna šola Livada. Igrico Volk in sedem kozličkov bodo v sredo, 23. maja odigrali učenci Osnovne šole Gorica. Skupina strokovnih delavk Vrtca Velenje bo 30. maja uprizorila priredbo znane ljudske pravljice Zlata ptica. Vse tri produkcije so nastale v sodelovanju s Festivalom Velenje, kot spremljevalni program Pikinega festivala, ki je eden izmed nosilnih projektov mladinskega programa Evropske prestolnice kulture 2012.

Izhodišče za glasbeno-pevsko-gledališko predstavo Moj dežnik je lahko ... je bila sodobna pravljica Ele Peroci Moj dežnik je lahko balon, ki ponuja široke možnosti na temo otroške domišljije in ustvarjalnosti. Z združevanjem bogatega znanja mentorjev in ustvarjalnosti otrok je nastala večmedijska predstava, pri kateri pridejo do izraza mnogi talenti in ustvarjalnost učencev. Skupina mentorjev iz Osnovne šole Livada si je enotna, da produkcija presega vsakodnevno ponudbo trivialnih zabavljaških vsebin, ki s katerimi se pogosto srečujejo otroci.

Gledališki krožek Osnovne šole Gorica, pod mentorstvom Barbare Trebižan, bo odigral znano pravljico bratov Grimm Volk in sedem kozličkov. Pripovedka, ki sodi med klasična dela za mlajši rod, bo uprizorjena z glasbo Tjaše Lešnik, v njej pa nastopa kar devet osnovnošolcev.

Preučevanje najpreprostejše ljudske misli je skupino ŽPZ Vrtca Velenje privedlo do raziskovanja novih možnosti ustvarjanja vokalne in zvočne nadgradnje pevskega zbora. Preprosti ritmi tolkal, ki spremljajo znane ljudske pesmi, se hitro dotaknejo mladega gledalca. Pogosto že pozabljeni ljudski izrazi v družbi izbranih ilustracij Ančke Gošnik Godec pri občinstvu spodbudijo začudenje, napetost, humor in zadovoljstvo.

"Produkcije, kjer se povezujejo in krepijo lokalne sinergije vzgojno-izobraževalnih in kulturnih ustanov so še posebej pomembne in v letu Evropske prestolnice kulture 2012 mesto Velenje izstopa predvsem po bogati otroški in mladinski produkciji," je povedala Barbara Pokorny, direktorica Festivala Velenje.

- Konec -

Več informacij:

Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 71, www.festival-velenje.si