O-STA

Uspešna predstavitev MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture v Gradcu

V graški Hiši kulture se je zaključila izjemno uspešna predstavitev MARIBORA 2012 - Evropske prestolnice kulture. Govorci so predstavili programske poudarke, izpostavili tradicionalno povezanost in odlično sodelovanje med mestoma. Poseben prostor na graški novinarski konferenci je zasedel festival Lent, ki bo tudi letos gostil svetovno znane glasbenike in plesalce.

V pozdravnih nagovorih sta graški župan mag. Siegfried Nagl in mag. Tomaž Kancler, mariborski podžupan, izpostavila odlično sodelovanje med mestoma in projekte, ki na področju kulture povezujejo nekdanjo in aktualno prestolnico.

Dr. Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture, je pred več kot 100 novinarji, kulturniki in turističnimi delavci izpostavila številne vezi, ki se tkejo med obiskovalci prireditev in prebivalci aktualne prestolnice ter vse povabila k obisku Maribora in partnerskih mest. Odlične sosedske odnose je podkrepila z razveseljivim dejstvom, da so med vsemi tujci prav Avstrijci najpogostejši obiskovalci Info točke, spletne strani in prireditev v sklopu EPK. Čeprav so pisana paleta prireditev, pregovorna gostoljubnost in bližina več kot zadostni razlogi za obisk, je Mitja Čander, programski direktor zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture, izpostavil številne poudarke, ki bogatijo možnost izbire dogodka po željah posameznika - konjeniški gledališki spektakel Konjenikovo pot na hipodromu Kamnica, Severni sij, avantgardno glasbenico Laurie Anderson, razstavo Nemci in Maribor, koncertne poletne odre in drugo.

Na tiskovni konferenci so izpostavili še razstavi MARIBOR <EDU> GRAZ, na katerih bodo sodelovali mariborski in graški umetniki, predstavitev razvojne poti Gradca in Maribora kot bivše in sedanje evropske prestolnice kulture v okviru projekta MARIBOR - GRAZ, 100 LET - 100 DNI, razstavo arheološkega najdišča Betnava, "Pocestnico", "ready-made" galerijo na prostem, ČRNO-BELI SVET, v okviru katerega bo tudi ŠAHOVSKI DVOBOJ SLOVENSKA ŠTAJERSKA : AVSTRIJSKA ŠTAJERSKA z vidnimi predstavniki političnega in družabnega življenja, razstavo Pavlove hiše iz Potne na avstrijskem Štajerskem z naslovom "Gledat kaj delajo - Slovenci na avstrijskem Štajerskem" in številne druge predstavitve graških in slovenskih literatov.

Zagotovo pa bo magnet za severne sosede tudi Festival Lent, ki letos obeležuje 20. obletnico tudi z izdatno pomočjo Evropske prestolnice kulture. Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma in glavni organizator je izpostavil ameriško pevko in igralko, dobitnico nagrade Grammy, Macy Gray, Jamaican Legends, projekt najboljših reggae glasbenikov z Jamajke, mednarodni folklorni festival Folkart, ..., ter številne druge izvajalce, ki bodo v Maribor pritegnile večstotisočglavo množico zabave željnih obiskovalcev.