O-STA

Vabilo na Kolesarsko parado - Simulacija prometa prihodnosti

Mariborska kolesarska mreža bo v četrtek, 31. maja 2012, ob 14. uri, organizirala kolesarsko parado z naslovom Simulacija prometa prihodnosti, na relaciji med Glavnim trgom in Trgom revolucije v Mariboru.

Z dogodkom želimo opozoriti na nedomiselno in nepraktično ureditev prometa v Mariboru, hkrati pa izpostaviti dejstvo, da sta Glavni trg in Trg revolucije statistično trga z največ nesrečami kolesarjev v Sloveniji. Ker si na tem delu kolesarji in pešci skupaj delijo zelo ozek pločnik, prihaja med njimi do pogostih neželenih konfliktov. Po drugi strani skorajda ni ukrepov, ki bi zmanjševali gostoto motoriziranega prometa.

Zato bomo s Simulacijo prometa prihodnosti uprizorili protestno vožnjo s kolesi in zahtevali več prostora za kolo kot množično prevozno sredstvo. Vožnja bo potekala po obstoječi kolesarski infrastrukturi v skladu z Zakonom o pravilih cestnega prometa. Tako bomo z množično preobremenitvijo kolesarske steze preizkusili skrajne meje infrastrukture in zakonodaje.

Dogodek bo na Trgu revolucije zvočno podprla skupina Y [:why], prav tako pa bo na Glavnem trgu postavljen mobilni radijski studio Radia MARŠ. Ob tem bo na Glavnem trgu postavljena tudi Mobilna kolesarska delavnica, kjer si bo ob pomoči inštruktorjev možno popraviti kolo. Med parado bo na Glavnem trgu postavljen tudi odprti mikrofon, kjer bo možno izraziti mnenje o prometu v Mariboru.

Kolesarska parada je del projekta Teleport, ki ga v okviru Evropske prestolnice kulture in programskega sklopa Urbane brazde izvaja Mariborska kolesarska mreža.

Več informacij na: http://kolesarji.org/kolesarska-parada-v-mariboru/

Vljudno vabljeni!