O-STA

MARIBOR 2012: Charles Simic v Mariboru, Angeli apokalipse v Slovenj Gradcu, Was is Maribor? in Wen Feng

CHARLES SIMIC V MARIBORU

Vabimo vas na novinarsko konferenco projekta Dvanajst, ki bo v

ponedeljek, 11. junija 2012, ob 13. uri,

v Vetrinjskem dvoru (Vetrinjska ulica 30, 2000 Maribor).

ob obisku Charlesa Simica, po vsem svetu zelo dobro poznanega pesnika, ki izstopa s svojo edinstveno pesniško držo in neposnemljivim stilom. Za svoje delo je prejel številne pomembne nagrade (Pulitzerjevo nagrado, mednarodno nagrado za poezijo Griffin in nagrado Wallace Stevens).

Sodelujoči na tiskovni konferenci bodo: Charles Simic, Aleš Šteger, vodja programskega sklopa Terminal 12 MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture, Maja Brodschneider Kotnik, urednica knjige Izbrane pesmi.

Pogovor z avtorjem bo v ponedeljek, 11. junija 2012, ob 19. uri v Kazinski dvorani SNG Maribor.

ANGELI APOKALIPSE V SLOVENJ GRADCU

Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec odpira 8. junija 2012, ob 19. uri, razstavo Angeli apokalipse Vladimirja Veličkovića in Jožeta Tisnikarja. Razstava bo odprta do 31. julija 2012.

Razstava vzpostavlja dialog med dvema posebnima slikarjema, približevanja in razhajanja poetik dveh velikih evropskih mojstrov druge polovice dvajsetega stoletja: Vladimirja Veličkovića, ki že od šestdesetih let dvajsetega stoletja živi in ustvarja v svetovljanskem Parizu in zarisuje apokaliptična stanja življenja, ter Jožeta Tisnikarja, ki je vse življenje preživel v rodni Mislinjski dolini in mu je kulturna klima lokalnega okolja postala ustvarjalni naboj, delovno okolje pa umetnostna forma, ki se kaže v specifični likovni govorici. Več informacij je na tej povezavi ...

NOVINARSKA KONFERENCA PROJEKTA

"WAS IST MARIBOR?"

Vabimo vas na novinarsko konferenco projekta "Was ist Maribor?", ki bo v torek, 12. junija, ob 11. uri, v prostorih nekdanje Kotlovnice Tovarne avtomobilov in motorjev Maribor - TAM (Poslovno proizvodna cona Tezno, Maribor).

Avtorji projekta ʺWas ist Maribor?ʺ Aljoša Ternovšek, Sebastijan Horvat, Matjaž Latin in Andreja Kopač bodo predstavili zasnovo dokumentarne proslave v poklon TAM-u, TAM-ovkam in TAM-ovcem, ki bo na sporedu 15. in 17. junija ob 20.30 uri v TAM-ovi Kotlovnici.

Producent dogodka je KUD BORZA, dogodek pa je financiran s strani Zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture. Več informacij o samem dogodku najdete v priponki.

Vljudno vas prosim, da udeležbo potrdite na wasistmaribor@gmail.com ali na tel. št. 041 854 880 (Maja Pardeilhan).

WENG FEN, Naša bodočnost niso sanje

(odprtje razstave v javnem prostoru)

Danes ob 17. uri v Vetrinjskem dvoru s krajšim srečanjem umetnikov in kuratorjev uradno začenjamo razstavo v javnem prostoru Naša bodočnost niso sanje.

Umetniške fotografije kitajskega umetnika Wenga Fena, so sicer na velikih oglasnih površinah po Sloveniji, ob cestnih vpadnicah v Maribor, Celje in Ljubljano. Njihov namen je preskusiti našo zaznavo. S spremenjeno namembnostjo tabel, ki nas stalno, brez odpiralnega časa, podnevi in ponoči, bombardirajo s takšnimi in drugačnimi reklamnimi sporočili in nas silijo v akcijo, bo presenečenja ob opazovanju zanimivo preizkušati na sebi. Vprašanja kot, kaj nam hočejo prodati, so lahko tudi obrnjena v umetnost, kaj nam hočejo povedati. Kot tista najbolj poenostavljena in večna razprava, kaj nam je umetnik želel s tem povedati. Lahko pa jih bomo doumeli zgolj kot oglase za umetnost, zunaj, v javnem prostoru, daleč od posvečenosti galerij in muzejev, bivajoče v morju ostalih postulatov sodobne in potrošniške družbe. Več informacij je na tej povezavi ...

Lokacije oglasnih panojev:

Maribor, Poljane - krožišče (7.-21. junij 2012);

Celje, Kidričeva - cinkarna (7.-21. junij 2012);

Ljubljana, Slovenska cesta - NUK (1.- 8. junij 2012).

Hide Park - Govorniški ek

prestavljen za en teden

Mariborska Univerza (RAZ:UM) sporoča, da je zaradi napovedanega slabega vremena prestavila dogodek Hyde Park - Govorniški ek, ki bi moral biti v soboto, 9. junija 2012, s pričetkom ob 11. uri, na teden dni kasneje, na soboto, 16. junija. Vsebina ostaja nespremenjena. Dogajanje bo umeščeno pred rektorat Univerze v Mariboru na Slomškov trg. Namen dogodka je obuditi javno razpravo o različnih aktualnih družbenih temah iz različnih področij. S tem dogodkom želi zavod Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture med drugim za en dan podariti meščanom trg brez avtomobilov. Dostop na Slomškov trg bo v tem času omogočen le za policijo, gasilce, reševalna vozila, intervencijska vozila in prebivalce trga z dovolilnico.

Zavrtimo skupaj!

Uršula Godec
Odnosi z javnostmi/Public Relations
--------------------------
MARIBOR 2012
Vetrinjska ulica 30
2000 Maribor
Slovenija
tel: 02 228 1256
mob: +386 40 276 257
www.maribor2012.eu


Weng_Fen_foto arhiv epeka.jpg