O-STA

Ponovitev Monteverdijevega Orfeja bo 2. julija v Mariboru

PONOVITEV MONTEVERDIJEVEGA ORFEJA BO 2. JULIJA V MARIBORU

V Minoritski cerkvi Sv. Petra in Pavla na Ptuju, bodo v nedeljo, 1. julija 2012, ob 20. uri, prvič v Sloveniji izvedli znamenito opero Orfej Claudia Monteverdija. Ponovitev bo 2. julija 2012, ob 19.30, v Alojzijevi cerkvi v Mariboru. Po 405-tih letih od praizvedbe, bo Monteverdijeva baročna mojstrovina Orfej prvič uprizorjena v Sloveniji. Izvedba bo združila preteklost in sedanjost.


Razlogi za uprizoritev so najbolje povzeti v besedilu gledališkega lista: "Zapeti Orfejevo zgodbo v današnjem času že nič katere metamorfoze zahodne civilizacije, ki ji trenutno, malce duhovno utrujeni in pomehkuženi, pravimo 'kriza' - v Sloveniji bo po 405-tih letih od prve izvedbe to prvič, ni ne neumestno niti staromodno. Čeprav, pogosto spregledan, je Orfejev glas zapisan v jedro naše civilizacije, civilizacije deželà Sončnega Zatona, kot tisti, ki poje Soncu zato, ker biva v njem, ker pozna imena - t. j. bistva - stvari, bitij in dogajanj zemlje, podzemlja in onstranstva. Zato lahko vsakogar kliče po imenu, privablja, obvladuje. V tem je Orfejeva moč in - danes - spregledano bistvo!".

Delo, ki je nastalo pred več kot 500 leti, bo izvedeno z avtentičnimi inštrumenti in izvajalsko prakso, združenima z energijo in motivacijo mladih glasbenikov. Projekt je interdisciplinaren, saj bodo pri njem poleg študentov Akademije za glasbo sodelovali tudi študentje preostalih dveh umetniških akademij, Akademije za gledališče, radio, film in televizijo ter Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Več informacij o predstvavi najdete na spletnih straneh zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture in posebnem spletnem mestu, ki so ga pripravili ustvarjalci predstave, orfej.ag.uni-lj.si.

Zavrtimo skupaj!