O-STA

Svetovni dogodek mladih umetnikov/World Event Young Artists v Evropski prestolnici kulture

Mladih britanski in slovenski umetniki bodo v Mariboru predstavili dela, s katerimi bodo septembra sodelovali na Svetovnem dogodku mladih umetnikov v Nottinghamu

British Council in Maribor 2012-Evropska prestolnica kulture v sklopu programske entitete Kulturne ambasade predstavljata razstavo del mladih britanskih in slovenskih umetnikov, ki sodelujejo v projektu Kulturnih olimpijad 2012. Kulturne olimpijade so sicer največji kulturni projekt v zgodovini Olimpijskih in Paraolimpijskih iger, ki bodo letos v Londonu, v projektu pa sodelujejo najbolj inovativni in talentirani mladi umetniki z vsega sveta. Predstavitev umetnikov in otvoritev skupne razstave bo v petek, 6. julija 2012, ob 18.00, v Vetrinjskem dvoru v Mariboru.

Sodelujoči britanski in slovenski umetniki bodo na skupni razstavi predstavili dela, ki bodo septembra odpotovala na sklepni dogodek Kulturnih olimpijad v Nottingham. Slovenske barve bodo na razstavi v Mariboru zastopali Mito Gegič, z vizualnimi deli, Urška Djukić z eksperimentalnim videom Rabbit Hole (2012) in Katja Gorečan, s pesniško zbirko pesniško zbirko Trpljenje mlade Hane. Gre za nadarjene mlade umetnike, ki v tujini nastopajo pod vedno bolj prepoznavno znamko Slovenski mladi umetniki / Slovenian Young Artists. Slovenskim umetnikom se bodo pridružili britanski vrstniki in sicer multimedijski umetnik Bill Balaskas, vizualna umetnica Alice Gale-Feeny in pesnik Mateus Domingo.

Svetovni dogodek mladih umetnikov 2012

Svetovni dogodek mladih umetnikov (WEYA), nov mednarodni festival umetnosti, se bo začel v Nottinghamu 7. septembra 2012 kot zaključni dogodek Kulturnih olimpijad. 1000 umetnikov iz 100 držav je bilo izbranih za sodelovanje na tej izjemni predstavitvi ustvarjalnih talentov. Umetniki, stari od 18 do 30 let, se bodo predstavili z vsemi umetniškimi oblikami (vizualna umetnost, glasba, ples, fotografija, film, beseda, gledališče in kulinarika). Njihova dela bodo septembra v Nottinghamu na ogled v času desetdnevnega sklepnega dogodka Kulturnih olimpijad. Razstava poteka v okviru Kulturne olimpijade 2012 in gradi na uspehu Bienala mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja (BJCEM).

www.worldeventyoungartists.com

Več o sodelujočih umetnikih najdete na teh povezavah: Mito Gegič ,Urška Djukić, Katja Gorečan, Bill Balaskas, Alice Gale-Feeny, Mateus Domingo

Več informacij: jerneja.rebernak@maribor2012.eu

Lep pozdrav,

Jagoda Đordevič
Odnosi z javnostmi - Terminal 12/
Public Relations - Terminal 12

MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture
Vetrinjska ulica 30
2000 Maribor

T: 00386 2 228 1247
F: 00386 2 228 1240
M: 00386 41 708 485
E: jagoda.dordevic@maribor2012.eu