O-STA

Nove razstave Evropske prestolnice kulture

Po odprtju razstave Gledat kaj delajo v Veliki kavarni se odpirajo poleti v Mariboru še odlične razstave Žive legende v K8, Lepo slikarstvo je za nami in Razstava poljskih gledaliških lutk, ki ponujajo vpogled v zgodovino, sodobnost in ustvarjalni razvoj umetnikov vsega sveta.

Razstava Gledat kaj delajo (Slovenci na Avstrijskem Štajerskem) omogoča vpogled v slovensko zgodovino in sedanjost na Avstrijskem Štajerskem in vsebinsko zajema šest tematskih področij, skozi katera se obiskovalec seznani tako s trenutno kot zgodovinsko situacijo avtohtonih etničnih in jezikovnih manjšin v Avstriji s poudarkom na slovenski narodni skupnosti v avstrijski zvezni deželi Štajerski.

Multimedijska razstava Žive legende, ki jo bodo odprli v torek, 24. julija 2012, ob 19. uri, je nadgradnja istoimenskega video projekta. Na njej bodo razstavljene fotografije osebnosti, ki so predstavljene v 16 posameznih videoposnetkih.

V sredo, 1. avgusta 2012, bodo v Vetrinjskem dvoru odprli razstavo poljskih gledaliških lutk, ki predstavlja lutke, scenografijo in plakate, oblikovane v zadnji polovici stoletja v številnih gledališčih na Poljskem. Lutke so nastale po navdihu poljske in evropske folklore pod rokami največjih poljskih lutkarskih umetnikov.

Razstava Lepo slikarstvo je za nami, ki predstavlja dela 37 umetnic in umetnikov iz Francije in Slovenije, govori o tem, kako danes verjetno že tisoča generacija slikarjev v dolgi zgodovini človeka upodablja svet okoli nas, njegove tegobe, perverzije, odklone in stiske. Razstava bo na ogled od 2. avgusta 2012 do 9. septembra 2012 v Umetnostni galeriji Maribor.