O-STA

Srebrna medalja za Slovenijo na mednarodni lingvistični olimpijadi

Jubilejna 10. mednarodna lingvistična olimpijada, katere organizatorica je bila Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), je od 29. julija do 4. avgusta 2012 potekala v Ljubljani, na njej pa se je zbralo 131 tekmovalcev iz 26 držav z vsega sveta.

Slovenijo sta na olimpijadi zastopali dve ekipi, ki so ju sestavljali: Lidija Magdevska, Mirjam Homar, Rok Kaufman in Valentina Prevc (ekipa 1) ter Aljaž Koželj, Lara Jerman, Teja Močnik in Vida Papler (ekipa 2). Tekmovanje je potekalo v posamičnem in ekipnem reševanju nalog, ki zajemajo področja teoretične, matematične in uporabne lingvistike. Pri reševanju nalog tekmovalci ob preizkušanju sposobnosti logičnega razmišljanja spoznavajo raznolikost jezikov.

Med slovenskimi predstavniki se je na posamičnem tekmovanju najbolje odrezal Rok Kaufman, ki je lanski bronasti medalji z mednarodne lingvistične olimpijade v Združenih državah Amerike letos dodal še srebrno. Lara Jerman in Valentina Prevc pa sta si prislužili častni omembi, nagrado za nadpovprečen rezultat na posamičnem tekmovanju.

Najvišje število točk je na posamičnem tekmovanju dosegel član ruske ekipe Anton Sokolov, pokale za prva tri mesta na ekipnem tekmovanju pa so osvojile: druga ekipa Združenih držav Amerike (1. mesto), ekipa z Nizozemske (2. mesto) in druga ekipa s Poljske (3. mesto).

Zveza za tehnično kulturo Slovenije je kot organizatorica olimpijade tudi poskrbela, da je skoraj 200 tekmovalcev, vodij ekip, spremljevalcev in članov žirije med posamičnim in ekipnim tekmovanjem spoznavalo tudi Slovenijo, saj so obiskali Bled in Bohinj oz. Lipico in Škocjanske jame.

Na sliki: Rok Kaufman z osvojeno srebrno medaljo in priznanjem (Foto: Mitja Ličar)